Ειδήσεις

Ανοίγει η Δράση του Π.Α.Α. «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενημερώνει ότι εντός Απριλίου 2018 προτίθεται να προκηρύξει τη γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση 10.1.07 “Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες”του Μέτρου 10 του Π.Α.Α 2014-2020.

Στόχος της δράσης είναι η μείωση της χρήσης των χημικών ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και η ημερομηνία έναρξης αυτών θα ορίζεται στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

α. Να εφαρμόζουν την καλλιεργητική τεχνική της ψευδοσποράς στην ορυζοκαλλιέργεια στο σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων. Ειδικότερα, μετά την εφαρμογή των συνηθισμένων καλλιεργητικών πρακτικών προετοιμασίας των αγρών για τη σπορά του ρυζιού, οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

  • Να κατακλύζουν τα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια με μικρή ποσότητα αρδευτικού νερού εντός μηνός Απριλίου εκάστου έτους εφαρμογής, δηλαδή ένα, περίπου, μήνα πριν την εποχή της κανονικής σποράς ρυζιού και ανάλογα με την περιοχή ορυζοκαλλιέργειας, προκειμένου να βλαστήσουν οι σπόροι των ζιζανίων.
  • Να εξασφαλίζουν την απομάκρυνση του νερού κατάκλυσης και τη διοχέτευσή του σε γειτονικούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, έλη, αποστραγγιστικά κανάλια κλπ)
  • Να προβαίνουν σε μηχανική καταστροφή των ζιζανίων που έχουν αναπτυχθεί μέσω επιφανειακής κατεργασίας του εδάφους, πριν τη σπορά του ρυζιού.

Λεπτομέρειες για την αποτελεσματική εφαρμογή της καλλιεργητικής τεχνικής θα καθοριστούν στο θεσμικό πλαίσιο της δράσης.

β. Να κατέχουν νόμιμα τα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης.

γ. Να διατηρούν σταθερά τα αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στη δράση, σε θέση και σε έκταση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της δράσης.

δ. Να υποβάλλουν κατ’ έτος μέχρι 15 Μαΐου αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο της ΕΑΕ με αναγραφή του κωδικού παράλληλης δράσης για το σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων.

Το ύψος ενίσχυσης της δράσης ορίζεται σε 210€/εκτάριο/έτος.

Όσοι υποψήφιοι πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες», μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2018).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr όπου έχει αναρτηθεί η προδημοσίευση της Δράσης  «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση με θέμα «Η Λογοθεραπεία στην προσχολική και σχολική ηλικία»