Ειδήσεις

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Λαμία-Εγνατία σε 1 ώρα και 30 λεπτά


Στο 69,23% έφτασε η πρόοδος στον αυτοκινητόδρομο Ε65 τον Ιανουάριο. Στο έργο που αφορά το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα τα έργα προχωρούν και τώρα στο επόμενο 14μηνο θα πρέπει να καλυφθεί το υπόλοιπο έργο που αφορά το 30,67%.

Αυτός σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει ένας μικρός άθλος για να καταφέρει το τμήμα που κατασκευάζεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Στα εργοτάξια, στο τέλος Ιανουαρίου απασχολούνταν περισσότερα από 400 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνταν (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ανερχόταν σε 349.

Πρόσφατα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών ανανεώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του συνόλου του έργου. Σε αυτή την απόφαση ως καταληκτικό σημείο στο βόρειο άκρο του έργου αναφέρεται η περιοχή της Αγίας Παρασκευής στο Νομό Γρεβενών.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Αυτοκινητόδρομος Ε65 θα διαθέτει 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδους κόμβους σε όλο το μήκος του έργου.

Ο Ε65 διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας, την οροσειρά της Όθρυος, το Θεσσαλικό κάμπο και τον Πηνειό ποταμό περνώντας πλησίον των πόλεων Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας μέχρι τους πρόποδες των Αντιχασίων, τον Ίωνα ποταμό και την οροσειρά των Χασίων για να ενωθεί τελικά με την Εγνατία Οδό.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και επί της ουσίας συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε σύγχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στοχεύοντας στην ασφάλεια και άνεση των χρηστών και στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης χρόνου και καυσίμων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των 2 ωρών και 30 λεπτά σήμερα. Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, συναντάμε:

-15 Κόμβους

-6 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών

-3 Σταθμούς Πυροσβεστικής Και Τροχαίας

-7 Σήραγγες διπλού κλάδου (Συνολικό Μήκος 18,3 χλμ)

-146 Γέφυρες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις

-88 Διαβάσεις Πανίδας

Σήμερα, διανύουμε την πρώτη φάση των εργασιών του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (τμήμα από 32 χλμ. έως 110 χλμ., δηλαδή Ξυνιάδα – Τρίκαλα), στην οποία και περιλαμβάνονται τα παρακάτω εργοτάξια:

-60 χλμ.: Εργοτάξιο Ανάβρας

-80 χλμ.: Εργοτάξιο Καρδίτσας

-104 χλμ.: Εργοτάξιο γέφυρας Πηνειού

ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ε. Καραΐσκου για την άλωση της Κωνσταντινούπολης
Επόμενο άρθρο 43 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα στη Στερεά Ελλάδα