Ειδήσεις

Διασφάλιση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και άμεση έγκριση δημοπράτησης για τα Δίκτυα Φυσικού Αερίου ζητά ο Θ. Χειμάρας


Η επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου στις πόλεις της Λαμίας, της Άμφισσας, της  Θήβας, της Λειβαδιάς, της Χαλκίδας και του Καρπενησίου, θα υλοποιηθεί με διασφαλισμένο μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω πόρων του ΕΣΠΑ των Περιφερειών, δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζάς Επενδύσεων και ίδιους πόρους της ΔΕΔΑ ΑΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντλήσει πόρους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση της πανδημίας, πρόκειται να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, η χρηματοδότηση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπεριλαμβάνεται στην ανακατανομή ή την εκχώρηση των αδιάθετων Ευρωπαϊκών πόρων, σε δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, τονίζει την επιτακτική ανάγκη να επισπευστεί η έγκριση των τευχών δημοπράτησης των έργων από τις περιφερειακές διαχειριστικές αρχές, ώστε η ΔΕΔΑ ΑΕ να προκηρύξει τους αντίστοιχους διαγωνισμούς, να προκύψουν νομικές δεσμεύσεις και να διασφαλιστεί η απορρόφηση των δεσμευμένων Ευρωπαϊκών πόρων.

Ειδικότερα, ο Θέμης Χειμάρας, αναφέρει:

«Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, δεν πρέπει να χαθούν. Το έργο είναι κομβικής σημασίας για την Στερεά Ελλάδα, με οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη, το οποίο θα ενισχύσει τις τοπικές αγορές απέναντι στη διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που επιφέρει η πανδημία.

Με ερώτηση μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Α. Γεωργιάδη και κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητώ να διασφαλιστούν οι ευρωπαϊκοί πόροι του έργου και να μην ανακατανεμηθούν ως αδιάθετοι, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Αδυνατώ να αντιληφθώ τις αιτίες καθυστέρησης της έναρξης των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και της ΔΕΔΑ ΑΕ, θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν άμεσα στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης, για να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή των δικτύων».

Επισυνάπτεται η σχετική ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΧΕΙΜΑΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Προηγούμενο άρθρο «Κοντά στο παιδί» από τις ψηφιακές αίθουσες του Δήμου Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Εγκύκλιος του Σεβασμιώτατου για την τέλεση ιερών ακολουθιών τη Μ. Εβδομάδα