Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε το 86ο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας


Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου ε.ε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.  Νικολάου, ημέρα μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του ιεροδιακόνου π. Δημητρίου Φύκα και εγκαινίασε το νεοαναγειρόμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

pneymatiko

pneymatiko-1

pneymatiko-2

Απευθυνόμενος προς τον νέο πρεσβύτερο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και τον  παρεκίνησε να τον έχει ως παράδειγμα στη ζωή του.

«Η ζωή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ήταν αληθινά η ζωή του Χριστού και αυτός ο γενναίος ηγέτης της Εκκλησίας κράτησε την Εκκλησία και την ευσεβή πίστη του λαού εν μέσω κινδύνων πολλών. Υπήρξε ένας γνήσιος Αρχιερεύς του Χριστού, ο οποίος αγάπησε τον Θεό και τον άνθρωπο, αγάπησε την Εκκλησία και την αλήθεια του Ευαγγελίου, έλεγε, χωρίς να φοβάται της επιπτώσεις , την αλήθεια του Ευαγγελίου, κι γι’ αυτό υπέστη διωγμούς, και καθαιρέσεις. Εκήρυττε πάντοτε ότι ο Χριστός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. Να έχεις στην καρδιά σου πάντοτε παιδί μου,  γενναίο φρόνημα και να κηρύττεις την αλήθεια του Χριστού όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», είπε χαρακτιρστηκά ο Σεβασμιώτατος προς το νεοχειροτονηθέντα π. Δημήτριο.

Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση της κοινωνίας μας ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

«Αν σήμερα είχαμε λίγους ηγέτας με προσωπικότητα σαν αυτή του Αγίου Χρυσοστόμου δεν θα τολμούσαν οι άθεοι να ισοπεδώνουν  την Εκκλησία. Χρειάζεται σήμερα η φωνή του Αγίου για να μας δείξει τον σωστό  δρόμο  και να υψωθεί το όνομα του Κυρίου. Ποτέ δεν είναι αργά, αν εμείς προσευχόμαστε ο Θεός θα αναδείξει αναστήματα σαν του Ιερού Χρυσοστόμου που δεν θα κουκουλώνουν την διαφθορά. Αν η Ελλάδα μας έχει ταπεινωθεί σήμερα, πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται ηγέτες σαν τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Λίγο, λίγο οι εραστές την Νέας Εποχής έχουν κατορθώσει να απομακρύνουν τον λαό και κυρίως τους νέους από την Εκκλησία, δηλητηριάζοντας τους την σκέψη, επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσουν άθεη παιδεία, να προβάλουν την διαφθορά της τέχνης ως αξία και προσπαθώντας να αφήσουν την Ελληνική παραδοσιακή επαρχία αποίμαντη με την αδιοριστία του κλήρου. Ο Θεός όμως προνοεί και η Εκκλησία μαζί με τον ευλογημένο λαό φροντίζει. Με πίστη και ενότητα η Εκκλησία θα ορθώσει το ανάστημα της και θα σταθεί αντίπαλη σε αυτούς που θέλουν να καταργήσουν της ηθικές, χριστιανικές αξίες».

pneymatiko-3

pneymatiko-4

Ο Σεβασμιώτατος επίσης ανεκοίνωσε στο εκκλησίασμα, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα τελέσει άλλες 7 χειροτονίες αμίσθων κληρικών για τους οποίους θα μεριμνήσει  ο Άγιος Θεός, η Ιερά Μητρόπολις και ο ευλογημένος λαός της Φθιώτιδος. «Δεν θα αφήσουμε την Εκκλησία και τον λαό μας σε χέρια Αθέων», τόνισε ο Σεβασμιώτάτος.

Ακολούθησε σε κλίμα σγκίνησης η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Δημητρίου στην οποία από νωρίς το πρωί παρέστησαν πολλοί κάτοικοι του χωριού Τυμφρηστός Φθιώτιδος, χωριό καταγωγής του και  στο οποίο θα τελεί τα εφημεριακά του καθήκοντα.

pneymatiko-7

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας,  ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού,  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, στην σύντομη προσφώνηση του ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας  τον Σεβασμιώτατο για την τιμιτική παρουσία του στην Ενορία και για την φωτισμένη καθοδήγηση και στήριξη που παρείχε στην Ενορία ώστε να ανοικοδομηθεί και να αποπερατωθεί το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, το οποίο από τούδε και στο εξής θα αποτελεί χώρο πνευματικών εκδηλώσεων όπως κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής, Συνάξεων νέων, κατηχητικών σχολείων, μαθήματα παραδοσιακών χορών και κάθε άλλου είδους πνευματική εκδήλωση για τους Ενορίτες. Ο π. Αγαθόνικος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους τους επωνύμους και ανωνύμους δωρητές αυτού του σπουδαίου έργου που με κάθε τρόπο συνέβαλλαν στην ολοκήρωσή του. Τέλος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και εκφράζοντας τα συναισθήματα αγάπης και σεβασμού ολόκληρης της Ενορίας προς τον Σεβασμιώτατο,  του επέδωσε τιμητική πλακέτα ευχόμενος για την εικοσαετή επέτειο της θυσιαστικής και καλλίκαρπης Αρχιερατείας του, έτη πολλά, αγιασμένα, υγιή και αγλαόκαρπα.

pneymatiko-6

Ακολούθησε εν πομπή του ιερού κλήρου και των ευσεβών χριστιανών ο εγκαινιασμός του 86ου Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Την κορδέλα έκοψαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ο π. Αγαθόνικος και ο Ενορίτης  Αντιδήμαρχος Λαμίεων κ. Δημήτριος Κορέτζελος.    Στην συνέχεια παρετέθη πλούσιο κέρασμα στο άνετο, νεοεγκαινιασθέν Πνευματικό Κέντρο σε όλους τους παρευρισκομένους.

Πηγή: imfth.gr

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: «Η Μαριέττα Γιαννάκου, όταν και όπου κλήθηκε, εργάστηκε με ζήλο, με προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον»
Επόμενο άρθρο Με προσωπικό ασφαλείας η λειτουργία της ΔΟΥ Λαμίας την Τρίτη 15/11/2016