Ειδήσεις

Ελλάδα Ανταγωνιστική Ανάπτυξη και Ποιότητα Παντού


Πραγματοποιήθηκε χθες στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου , η παρουσίαση του βιβλίου «Ελλάδα Ανταγωνιστική – Ανάπτυξη και Ποιότητα Παντού. Το μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, 2004-2007» του Δημήτρη Σιούφα πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υπουργού Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην Υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρος Δήμας, ο πρώην Αντιπρόεδρος,  πρώην Υπουργός, πρώην επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της  ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας, ο πρώην Γ.Γ της Κυβέρνησης Αργύρης Καρράς καιο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γεώργιος Κουμουτσάκος. Επίσης οι κ.κΠαπαθανασίου Γιάννης πρώην Υπουργός, Αναστάσιος Νεράντζης πρώην Υπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Σκορδάς πρώην Υπουργός και πρώην Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Σπύρος Παπαδόπουλος πρώην Γ.Γ. Βιομηχανίας, Οικονόμου Γιάννης πρώην Γ.Γ. Καταναλωτή, Γιάννος Μπενόπουλος πρώην Γ.Γ. Εμπορίου, και Σπύρος Ευσταθόπουλος πρώην Γ.Γ. Ανταγωνιστικότητας.

Λόγω ανυπερβλήτου κωλύματος δεν μπόρεσαν ναπαραβρεθούν ο Νίκος Στεφάνου πρώην Γ.Γ. Ανάπτυξης, ο Καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς πρώην Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Μανούσος Βολουδάκης πρώην Γ.Γ Εμπορίου.

SIOUFAS-1

SIOUFAS-2

Παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός Βουλευτών, πρώην Βουλευτών, πρώην Υπουργών, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, πρώην Ανώτατοι Δικαστικοί, πρώην ανώτατοι Στρατιωτικοί, πρώην Πρέσβεις, πρώην Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εποπτευομένων οργανισμών φορέων του Δημοσίου, νυν και πρώην διοικήσεις Ανεξάρτητων Αρχών καθώς και ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και των εποπτευομένων από αυτό οργανισμών, και μεγάλος αριθμός προσκληθέντων πολιτών.

Το βιβλίο παρουσίασαν η Καθηγήτρια της Σύγχρονης Ιστορίας Κωνσταντίνα Μπότσιουκαι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.

SIOUFAS-4

SIOUFAS-5

Η ομιλία του Δημήτρη Σιούφα και στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

«Ευχαριστώ μέσα από την  καρδιά μου όλες και όλους που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή συνάντησή μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ όλες και όλους τους συνεργάτες της εποχής που πραγματεύεται το βιβλίο που οι περισσότεροι είναι απόψε εδώ, παρόντες. Η παρουσία τους βεβαιώνει και της γραφής το αληθές. Άλλωστε ακριβώς σε όλους εκείνους που άμεσα ή έμμεσα συνεργαστήκαμε είναι αφιερωμένο το βιβλίο αυτό, γιατί δικό τους έργο είναι τα δημιουργικά χρόνια 2004-2007 του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ενός υπουργείου πολύ μεγάλου, που επόπτευε τότε 151 οργανισμούς με ένα σύνολο κοντά στους 70 χιλιάδες υπαλλήλους.

Θερμές βεβαίως είναι οι ευχαριστίες και προς τους προλαλήσαντεςτην Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, για τις ενδιαφέρουσες οπτικές γωνιές που είδαν το βιβλίο, για την αρτιότητα των συμπερασμάτων και κυρίως την υπομονή να διατρέξουν και να μελετήσουν τις κοντά χίλιες τυπωμένες και τις ανάλογες ηλεκτρονικές σελίδες του.

Ένας φίλος που το διάβασε μου είπε ότι η ανάγνωση ήταν μια ενδιαφέρουσα, έντονη άσκηση στην πολιτική επιστήμη και τέχνη όπως και στη μέθοδο παραγωγής κυβερνητικού έργου. Όμως η άσκηση αυτή του δημιούργησε ορθοπεδικό πρόβλημα. Του είπα ότι δεν κατάλαβα τι εννοεί και σε απάντηση με ρώτησε αν ζύγισα το βιβλίο γιατί εκείνος το βρήκε σχεδόν δυο κιλά!..
Απέφυγα να κακοκαρδιστώ με το φίλο μου λέγοντας ότι ως νομικός και πολιτικός έμαθα να ζυγίζω μόνο λόγια και επιχειρήματα.

SIOUFAS-6

SIOUFAS-7

Δεν θα σας πω τώρα τι γράφει το βιβλίο. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να συνοψίσω σε δέκα, δεκαπέντε λεπτά δυο χιλιάδες σελίδες. Θα σας πω όμως γιατί το έγραψα και γιατί το έγραψα έτσι. Και το πιο σημαντικό, θα σας πω για ποιους το έγραψα.

Όταν σκέφτηκα την εκπόνηση αυτού του βιβλίου αναλογίστηκα τις διάφορες δυνατότητες επιλογής που είχα για το σχεδιασμό του περιεχομένου του και του χαρακτήρα του.

Θα αναφέρω τρεις:

Πρώτη, να γράψω αναμνήσεις, απομνημονεύματα από τη θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεύτερη, να γράψω μόνο για κάποια συμβάντα που θεώρησα σημαντικά παραλείποντας οτιδήποτε άλλο.

Τρίτη, να παρουσιάσω μια πλήρη έκθεση πεπραγμένων με αναφορές και συμπερίληψη των κειμένων της εποχής και να ενσωματώσω επίσης κρίσεις, σχόλια, στοχασμούς και συμβάντα. Κάτι σαν σχολιασμένο αρχείο.

Η πρώτη επιλογή στηρίζεται κυρίως στη μνήμη. Η χρονική απόσταση είναι ανθρωπίνως φυσικό να εξασθενεί τη μνήμη. Επίσης η ανθρώπινη επιθυμία, ιδιαίτερα συνήθης στους πολιτικούς, για διασφάλιση της υστεροφημίας κάνει συχνά την μνήμη επιλεκτική. Το ένα χειρότερο από το άλλο και δεν είμαι σίγουρος ποιο προηγείται.

Η δεύτερη, η επιλογή γεγονότων, στηρίζεται στην κατά βούληση αξιολόγηση. Όμως η σημασία των αποφάσεων και γεγονότων είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, κοινωνική ομάδα, χρόνο ή τόπο. Αυτή η επιλογή πολλές φορές είναι και εσφαλμένη και άδικη για πολλούς ανθρώπους, για πολλές δράσεις και για πολλά γεγονότα. Όχι για τις αναφορές αλλά κυρίως για τις παραλείψεις.

Κατέληξα στη τρίτη επιλογή. Της συνολικής θεώρησης του έργου με τη παράθεση όλων των στοιχείων. Όχι μόνο γιατί στερείται των μειονεκτημάτων των δύο άλλων επιλογών που προανέφερα. Αλλά κυρίως διότι η παράθεση των κειμένων, στην πλήρη μορφή τους, περιγράφει  ακριβέστερα τη συγκυρία των προβλημάτων, των γεγονότων, των αποφάσεων και αποδίδει πιστότερα το κλίμα και το πνεύμα της εποχής.

Έχω την πεποίθηση ότι αυτή ακριβώς η επιλογή δίνει στο βιβλίο αυτό ένα μοναδικό χαρακτήρα.Θεώρησα επίσης ότι θα ήταν προτιμότερο να συγκροτήσω ένα βιβλίο που θα είχε ταυτόχρονα και την ευχέρεια της ανάγνωσης αλλά και τη δυνατότητα της αναφοράς.Οι λεπτομέρειες έχουν πάντα τη σημασία τους.  Βεβαίως σε ένα πολιτικό βιβλίο αναφοράς η μεγαλύτερη έκταση και το αυξημένο βάρος είναι κατά  κανόνα το τίμημα της αναμενόμενης και απαιτούμενης από τον αναγνώστη αξιοπιστίας.

Στο σημείο αυτό βέβαια έρχεται ευτυχώς και η λυτρωτική, από μηχανής κατά τους αρχαίους, παρέμβαση της σύγχρονης τεχνολογίας: Το δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι σε δίσκο CD. Αλλά ότι η τεχνολογία κερδίζει σε χώρο, έκταση, βάρος, κόστος, αφαιρείται από  την γοητεία της παράδοσης.  Δηλαδή από την ομορφιά και την απόλαυση που έχουν το ξεφύλλισμα και η ανάγνωση ενός καλοτυπωμένου βιβλίου.Και στο σημείο αυτό θέλω και πάλι να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον εκδότη κ. Στεργίου για τη ποιότητα της τέχνης της δουλειάς του.

Συνηθίζεται σε αυτές τις περιστάσεις να αναμένεται από  τον συγγραφέα να αναφερθεί σε ειδικά σημεία του παρουσιαζόμενου βιβλίου. Υποθέτω το έθιμο καθιερώθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιότητα, ενδιαφέρον, συζήτηση, γεγονός.
Είναι γνωστό βέβαια ότι υπάρχουν και ατυχείς περιπτώσεις που όλα τα ενδιαφέροντα σημεία αναγνώστηκαν και συζητήθηκαν στη παρουσίαση ώστε δεν χρειάστηκε στη συνέχεια να διαβαστεί το βιβλίο και ακόμη περισσότερο να αγοραστεί.
SIOUFAS-8
Δεν είναι όμως αυτό που με αποθαρρύνει από το να τηρήσω το έθιμο. Είναι επειδή  θεωρώ ότι σε ένα βιβλίο πλήρους αναφοράς ενός κυβερνητικού έργου όλες οι αναφερόμενες πράξεις, γεγονότα και στιγμές είναι σημαντικές. Όμως όπως προ-είπα, είναι διαφορετικές για διαφορετικούς ανθρώπους, λόγους, τόπους και χρόνους. Ο συγγραφέας δεν επιθυμεί με τη προτίμηση ορισμένων σελίδων να αδικήσει το υπόλοιπο έργο.

Θα ήθελα λοιπόν να αφήσω τον αναγνώστη, τον ιστορικό, τον ερευνητή να αναζητήσουν εκείνοι αυτό που τους ενδιαφέρει για γνώση, πληροφόρηση, σύγκριση, επιβεβαίωση, περιέργεια ή διδαχή.

Ειδικότερα το τελευταίο, η διδαχή. Αν εντοπιστούν λάθη που έκανα όσο είχα τη ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι επερχόμενοι, διδασκόμενοι από αυτά δεν τα επαναλάβουν, τότε το βιβλίο αυτό θα είναι μια σημαντική συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας διακυβέρνησης της πατρίδας μας. Αυτονόητο φυσικά είναι και το αντίστροφο, δηλαδή όσες καλές πρακτικές εντοπίζονται να διατηρούνται όσο είναι επίκαιρες και χρήσιμες. Όπως και εγώ έκανα, διατηρώντας ότι καλό βρήκα και οικοδομώντας όπου βρήκα στερεές βάσεις. Άλλωστε όλοι ομολογούμε ότι από τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι η ασυνέχεια.

SIOUFAS-9

SIOUFAS-10

Το βιβλίο το έγραψα για να θυμίσω στους εργάτες όλο το έργο τους, εις αναγνώριση  του έργου τους και για να γνωρίσω στον Ελληνικό Λαό όλο το έργο και τους εργάτες.

Υπάρχει στο βιβλίο οπωσδήποτε παράλειψη ενός μεγάλου κεφαλαίου. Διότι δεν ήταν δυνατόν να γραφεί. Επειδή ακριβώς δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική αποτύπωση ή ακόμη και λόγια που να μπορούν να το περιγράψουν. Ζει όμως στη μνήμη όλων συνεργαστήκαμε και σκοπός του βιβλίου είναι να το αναδείξει. Είναι το άγνωστο κεφάλαιο των δυσβάστακτων κόπων, των άγρυπνων αγωνιών, του δημιουργικού πάθους, της μάχης με το χρόνο, του αγώνα του τέλειου με το εφικτό.Όλων των συνεργατών, όλες τις ώρες, σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Γι’ αυτούς και γι’ αυτά γράφτηκε το βιβλίο. Αναγνώριση έργου, τιμής και ευγνωμοσύνης.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο.Προτιμώ να κρατήσετε δυνάμεις για να απολαύσετε ή να υπομείνετε το βιβλίο. Ότι κατά περίπτωση αρμόζει.

Ήταν φυσικό, στην περίοδο αυτή, να γίνουν και λάθη και παραλείψεις. Πραγματοποιήθηκε όμως σημαντικό έργο. Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Όμως είναι βέβαιο ότι στην άσκηση πολιτικής, όπως και στη ζωή, ποτέ κανείς δεν έχει αρκετό χρόνο για να σχεδιάσει και να επιτύχει όλα αυτά που θα ήθελε.

Έχω στο σημείο αυτό καθήκον  να αναφερθώ με τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ως και όπου οφείλω για το έργο που περιγράφει το βιβλίο που παρουσιάζεται στη σημερινή περίσταση.

Οφείλω στους συμπολίτες μου Καρδιτσιώτισσες και Καρδιτσιώτες που για τρεις δεκαετίες μου έκαναν τη τιμή και μου ανέθεσαν την ευθύνη της εκπροσώπησης τους στη Βουλή των Ελλήνων. Γι’ αυτό άλλωστε θεώρησα πρέπον καθήκον τα έσοδα του βιβλίου να διατεθούν σε κοινωφελή σκοπό της πατρίδας μου.

Οφείλω στους ανθρώπους, τα στελέχη και τους ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας που για τρεις δεκαετίες μου εμπιστεύθηκαν καθήκοντα συνεχώς αυξανόμενης ευθύνης ώστε να προετοιμαστώ αποτελεσματικά και για το έργο αυτό.

Οφείλω στον Κώστα Καραμανλή που μου ανέθεσε, παρά την επιθυμία μου, το Υπουργείο Ανάπτυξης που σήμερα θεωρώ ως τη πιο δημιουργική εποχή της πολιτικής μου παρουσίας.

SIOUFAS-11

Οφείλω σε όλους τους συναδέλφους υπουργούς της κυβέρνησης 2004-2007 για τη συνεργασία και τη στήριξη που έδωσαν στο έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Γιατί κανένα υπουργείο δεν είναι αμέτοχο του συνολικού κυβερνητικού έργου ούτε μπορεί να επιτελέσει το δικό του χωρίς τη συμβολή των υπολοίπων. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους τότε συναδέλφους υπουργούς των υπουργείων που εξ αντικειμένων συνεργάστηκαν στενά με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οφείλω στον τότε Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο για την δημιουργική συνεργασία που είχαμε, τις ατέλειωτες ώρες συναντήσεων για θέματα της Κυβέρνησης και εξαιτίας των οποίων μας χαρακτήριζαν ως «Διόσκουρους».

Οφείλω στον τότε υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, μαζί με τον οποίον επεξεργαστήκαμε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας την οποία εισηγηθήκαμε και την ενέκρινε ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Οφείλω ακόμα στα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στους Πρέσβεις και τους Γενικούς Προξένους της χώρας μας στα  30 κράτη, που επισκέφθηκα για την προώθηση των θεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και για τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες υπέγραψα για λογαριασμό της Ελλάδος. Σε αυτές τις επισκέψεις αλλά και εδώ στην Ελλάδα συναντήθηκα με περισσότερες από 264 παγκόσμιες προσωπικότητες. Χωρίς τη συμβολή τους δε θα υπήρχαν τα αποτελέσματα που υπήρξαν.

Οφείλω σε όλους τους συναδέλφους Βουλευτές της Βουλής 2004-2007, καθώς και στους Ευρωβουλευτές της ίδιας περιόδου και τον επικεφαλής τους πρώην Αντιπρόεδρο και Υπουργό της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ιδιαίτερα στην Πρόεδρο κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, τον Πρόεδρο της προηγούμενης Βουλής κύριο Απόστολο Κακλαμάνη και τους Προέδρους και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων εκείνης της Βουλής για τη στήριξη, ενθάρρυνση και δημιουργική κριτική του κοινοβουλευτικού έργου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όσο χρήσιμη ήταν η θετική ψήφος για να προχωρεί το έργο άλλο τόσο χρήσιμη ήταν η κριτική, ακόμα και η ακραία γιατί μας έκανε πιο επιμελείς, πιο προσεκτικούς και συχνά μας έδειχνε οπτικές γωνιές που δεν είχαμε σκεφτεί.

Οφείλω σε όλους τους συνεργάτες μου. Πρώτα στον Γιάννη Παπαθανασίου μετέπειτα υπουργό Οικονομικών, τον Τάσο Νεράντζη μετέπειτα Αντιπρόεδρο της Βουλής και τον Γιώργο Σαλαγκούδη. Τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης, τους Προέδρους, τους διευθύνοντες συμβούλους, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων  των Οργανισμών, και των Ανεξάρτητων Αρχών  που επόπτευε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Για την αφοσίωση, εμπιστοσύνη, γνώση, αξιοσύνη, προσοχή, ήθος και εργατικότητα που τους χαρακτήριζε πάντα. Το δικό τους έργο άλλωστε συνέδραμα, συντόνισα και εκπροσώπησα και αυτό το έργο παραθέτω με όση πληρότητα μπορώ στο βιβλίο. Είναι η πηγή και ταυτόχρονα ο σκοπός του βιβλίου.

Οφείλω στην οικογένεια μου, τη σύζυγό μου Καίτη, και τα παιδιά μου Γιώργο, Στεφανία και Μάριο. Για τη αμέριστη στήριξη, την καρτερική ανοχή, την άντληση δύναμης και την ένθερμη έμπνευση προς εμένα που επέλεξα να ασκήσω και να αναλωθώ ίσως στη πλέον δύσκολη των ανθρωπίνων ασχολιών.

Στις μέρες μας η αγωνία μας είναι να αρχίσει και πάλι η ανάπτυξη. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έχει ουσιαστική αξία και δυναμική συνέχεια μόνο αν στηρίζεται σε ένα εθνικό σχέδιο που θα εδράζεται σε μια ειλικρινή και διαρκή εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ όλους για τη παρουσία σας, τη προσοχή σας, την υπομονή σας και τη αγάπη σας».

Προηγούμενο άρθρο 9η συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θάνατο του Κώστα Μίχου