Ειδήσεις

Ενημέρωση ΣΒΘΣΕ για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δικαιούχων Μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ


Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δικαιούχων Μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων), με το οποίο επιβαρύνονται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις για το ρεύμα που καταναλώνουν, καθώς και οι προϋποθέσεις και διαδικασίες ένταξης τους, στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων, αποτέλεσαν το αντικείμενο ενημέρωσης και συζήτησης στη νέα διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με τίτλο: «Αλλαγές στις Μειωμένες Χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ- Υψηλές Αναδρομικές Χρεώσεις- Κριτήρια Υπαγωγής στο Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος,το μεσημέρι της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου 2020 από τις 15.00 μέχρι τις 17.00.

Οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των οικονομικών τμημάτων των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν,ενημερώθηκαν σχετικά με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 3373/31.08.2019) κατ’ εφαρμογή του άρ. 143 του νόμου 4001/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4625/2019 (ΦΕΚ Α’139), με την οποία άλλαξε αναδρομικά από 1.1.2019 ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης τουΕιδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)για κάθε κατηγορία καταναλωτών. Η απόφαση αυτή, ακολουθώντας τις Κατευθυντήριες Γραμμές της 2014/C 200/01 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία συγκεκριμένων κατηγοριών μεγάλων καταναλώσεων, τροποποιήθηκε – σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς –για τους δικαιούχους καθώς και το ύψος της μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, σε αντίθεση με τους καταναλωτές οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, οι οποίοι αυτόματα και αναδρομικά εντάσσονται στην Χρέωση Βάσης, η οποία έχει καθοριστεί για τα έτη 2019 και 2020 στα 17 €/MWh.

Εισηγητής στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη βιομηχανία από διάφορες διευθυντικές θέσεις, ενώ σήμερα διατελεί και Σύμβουλος Ενέργειας με ιδιαίτερα δυναμική και δραστήρια παρουσία στο χώρο και στην προσπάθεια μείωσης του υψηλού ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.

Τους συμμετέχοντες και τον ομιλητή, ευχαρίστησε και καλωσόρισε με έναν σύντομο χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ κα Ελένη Κολιοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που είναι εντάσεως ενέργειας καθώς οι χρεώσεις αφορούν σε ιδιαίτεραμεγάλαποσά που είτεευνοούν τιςενεργοβόρεςεπιχειρήσεις, είτεεπιβαρύνουνπολλέςάλλες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν αφορά και τις υπόλοιπες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΣΒΘΣΕ/EnterpriseEuropeNetwork, ενώ τη συζήτηση επί των ερωτημάτων συντόνισεηΓενική Διευθύντρια του Συνδέσμουκα Φρόσω Δαγλαρίδη.

Προηγούμενο άρθρο Νέες παραβάσεις των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα από Drive ThroughTesting του ΕΟΔΥ στη Λαμία