Ειδήσεις

Ενημέρωση των μελισσοκόμων για προγράμματα και δράσεις


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας ενημερώνει τους μελισσοκόμους για τις κυψέλες διαχείμασης και τους δικαιούχους ενίσχυσης των δράσεων 3.1 (εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων) και 3.2 (Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας).

Αναλυτικά:

 

Α. Κυψέλες Διαχείμασης

Μετά από οδηγία της (ΕΕ), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εξέδωσε έγγραφο ζητώντας κάθε χρόνο οι μελισσοκόμοι, να δηλώνουν πλέον τον αριθμό των κυψελών τους, που είναι έτοιμες για διαχείμαση στην επικράτειά τους, μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Η καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών θα γίνεται με αίτηση δήλωσης (Συγκεκριμένο Υπόδειγμα), από όλους τους μελισσοκόμους – κατόχους μελισσοκομικών βιβλιαρίων, στην ΔΑΟΚ ΠΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (Βενιζέλου 1 – Πλατεία Πάρκου – Λαμία), διαφορετικά θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να δηλώνουν τις κυψέλες διαχείμασης το αργότερο μέχρι 31/12/2016.

 

Β. ΔΡΑΣΗ 3.1. (Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων

Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης αυτής ενημερώνουμε ότι θα ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούριων κυψελών, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 20η Μαρτίου του επόμενου έτους. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια :

1). Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 κυψελών.

2). Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ.

Το ποσοστό αντικατάστασης θα ανέρχεται μέχρι και 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο και η σχετική αίτηση δήλωσης για συμμετοχή θα υποβληθεί μετά την δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

 

Γ. ΔΡΑΣΗ 3.2. (Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας)

Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης αυτής, ενημερώνουμε ότι θα ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοκόμων από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 20η Μαΐου του επόμενου έτους. Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια :

1). Να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ), ως επαγγελματίες αγρότες.

2). Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 110 παραγωγικών μελισσοσμηνών και η ελάχιστη ακαθάριστη αξία της παραγωγής τους να είναι 8.000 €.

3). Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ και θεωρημένο τουλάχιστον πριν 1 έτος από την ημερομηνία αίτησης.

4). Να υποβάλλουν την αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης (Υπόδειγμα 1), στην υπηρεσία μας από 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

5). Να υποβάλλουν την αίτηση δήλωσης για συμμετοχή στην δράση 3.2. «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», (Υπόδειγμα 2) στην υπηρεσία μας για τις επόμενες μετακινήσεις των μελισσοσμηνών τους.

ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 37χρονος για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Εργάτες καθαριότητας για την εμποροπανήγυρη θα προσλάβει ο Δήμος Μακρακώμης