Εορτάσθηκε η μνήμη του αγίου Μηνά του Καλλικελάδου στη Λαμία

Με κατάνυξη εορτάσθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου η μνήμη του Αγίου Μηνά του Καλλικελάδου, του οποίου την τιμία Κάρα κατέχει η Ιερά Μητρόπολή μας ως πολύτιμο πνευματικό θησαυρό.

Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου , κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών το τεμάχιο της τιμίας Κάρας του Αγίου Μηνά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου και εκύρηξε  τον Θείο Λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου , ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα τον 4ο αιώνα και εμαρτύρησε στην Αίγυπτο για την αγάπη και την πίστη του στον Χριστό,  τον καιρό των φρικτών διωγμών των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες.  Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανέφερε το γεγονός της αποκτήσεως μεγάλου τμήματος της Τιμίας Κάρας του Αγίου, ενός Πνευματικού θησαυρού  το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολις μας και το τιμά ως πολυτιμώτερο λίθων πολυτελών. Τα Ιερά  λείψανά του Αγίου Μηνά  κατά πρόνοιαν Θεού έφθασαν στο Βυζάντιο, όπου ο Πατριάρχης δι’ αγγέλου πληροφορηθείς, τα παρέλαβε στο Πατριαρχείο. Από την Κωνσταντινούπολη στη διαδρομή των αιώνων ευρέθη τεμάχιο της Αγίας κάρας του σε Μοναστήρι της Βορείου Ηπείρου και από εκεί στο Μουσείο Μπενάκη. Η Ιερά Μητρόπολή μας με συντονισμένες ενέργειες προς την διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, τη εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρέλαβε το 2006 το τεμάχιο της αγίας κεφαλής του μάρτυρος του Χριστού Μηνά του Αθηναίου, του επικαλουμένου Καλλικελάδου και του  απονέμει την υπό της Εκκλησίας μας προβλεπομένη τιμή εις τα Άγια λείψανα.   

Είναι ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη της Λαμίας, αλλά και για την Ιερά Μητροπολή μας να έχει τις πρεσβείες ενός ακόμη Αγίου της Εκκλησίας μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*