Εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Στυλιανού, Προστάτου της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας

Με λαμπρότητα τιμήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου  η Ιερά μνήμη του Προστάτου και Εφόρου της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, Αγίου Στυλιανού του Παφλαγώνος στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο.

Την φετινή Πανήγυρη ελάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και λοιπών Κυκλάδων Νήσων κ. Δωρόθεος ο Β΄, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

stylianos

stylianos-1

Στην Θεία Λειτουργία Χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτάτος κ. Δωρόθεος, συμπροσευχομένου   του Σεβασμιωτάτου  Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

Παρέστησαν δε,  ο   Αιδεσιμολογιώτατος  Πρωτοπρεσβύτερος  π. Σταύρος  Μπόζος, Προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ιερείς  της Ιεράς Μητροπόλεως μας ,  η κ. Καλή Αλυσανδράτου, Διευθύντρια των Εκκλησιαστικών Εστιών της Εκκλησίας της Ελλάδος , ο Αντιπεριφεριάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας,  ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης με σύσσωμο το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές, απόφοιτοι της Σχολής και πλήθος πιστών.

stylianos-2

Το Ιερό αναλόγιο διηκόνησαν η Καθηγήτρια Μουσικής του Σχολείου κ. Βασιλική Γούση, ο τ. Σχολάρχης κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας  και Πρωτοψάλτης κ. Ανδρέας Ιωακείμ και μαθητές της Σχολής.

Τον Άγιο Σύρου ως πρόεδρο των Εστιών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως  της Εκκλησίας της Ελλάδος προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και τον ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα να παρευρεθεί στην Πανήγυρη της Σχολής. Επίσης τον ευχαρίστησε και για την στήριξη που παρέχει στην Σχολή μας από της θέσεως του για την συνέχιση της πορείας και της  ιστορίας της, η οποία έχει ιερατική κατεύθυνση, και εδώ και  100 χρόνια  αποδίδει συνεχώς πνευματικούς καρπούς. «Η Σχολή μας είναι τι καύχημά μας», ετόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, « είναι ένα Πνευματικό φυτώριο από το οποίο πέρασαν, Αρχιερείς, Ιερείς, Επιστήμονες και το οποίο δίδει στην κοινωνία μας καλούς χριστιανούς». Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου ο Κύριος να του χαρίζει,  έτη πολλά, υγιή, ειρηνικά και καρποφόρα ώστε να συνεχίζει να ποιμαίνει την Εκκλησία προσφέροντας τα δώρα που του χάρισε ο Θεός, προς οικοδομήν των πιστών και δόξαν του Τριαδικού Θεού.

stylianos-3

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για τα καλά του λόγια και αναφερόμενος στο πρόσωπό του είπε: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ιστορική πόλη της Λαμίας, διότι έχω δύο Πνευματικούς δεσμούς, πρώτον τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη σας κ. Νικόλαο, ο οποίος είναι λίαν αγαπητός πνευματικός αδερφός μου και δεύτερον την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας. Μεταφέρω την ευλογία της Παναγίας μας από το Ιερό νησί της Τήνου, την γενέτειρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας, ο οποίος γεννήθηκε και ανετράφη στην αυλή της Παναγίας και κάθε φορά που μας επισκέπτεται μας δίδει ιδιαίτερη χαρά και σύσσωμος ο λαός της Τήνου τον τιμά, τον σέβεται, τον αγαπά και στο πρόσωπό του αναγνωρίζει έναν φωτισμένο και ευλογημένο Ιεράρχη, ο λόγος του οποίου  πάντοτε διδάσκει τους νεωτέρους Ιεράρχες, διότι είναι λόγος καταλλαγής, ειρήνης και αγάπης». Αναφερόμενος στην Εκκλησιαστική Σχολή ετόνισε την αξία και την αναγκαιότητα υπάρξεως της και όσο αναφορά την μέριμνα των Εκκλησιαστικών Εστιών την χαρακτήρισε ως μέριμνα η οποία έχει σκοπό να αναπαύει και να καλλιεργεί τις ψυχές των παιδιών της Εκκλησίας μας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Στυλιανό,  ο οποίος είναι προστάτης και φύλαξ όλων των παιδιών του κόσμου. « Ο Άγιος Στυλιανός μας διδάσκει σήμερα την  ανάγκη να διατηρήσουμε όλοι μας την παιδική αγνότητα και καθαρότητα στις ψυχές μας για να μπορέσουμε να γευθούμε την Βασιλεία του Θεού. Ένα μικρό παιδί με τον αυθορμητισμό και την αγάπη του μας χαρίζει την χαρά του Παραδείσου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. Κλείνοντας ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών  των κτητόρων, εφόρων, διδασκάλων, μαθητών και υπαλλήλων της Σχολής.

Ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα στην τραπεζαρία, όπου η χορωδία των μαθητών απέδωσε εορταστικά τραγούδια.  

stylianos-6

stylianos-7

Ο Διευθυντής της Σχολής εις ένδειξη τιμής, ευγνωμοσύνης, σεβασμού και επί τη συμπληρώσει 20 ετών Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, εκ μέρους της Σχολής του προσέφερε μια δίπτυχη χειροποίητη εικόνα στην οποία απεικονίζονται οι δύο προστάτες της Σχολής, Αγία Αικατερίνα και Άγιος Στυλιανός. Στον Άγιο Σύρου προσέφερε εις ενθύμιον της επισκέψεως του, το λεύκωμα της Σχολής και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Στην συνέχεια ου δύο Αρχιερείς μετέβησαν προσκυνηματικώς  στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*