Εορτή του Αγίου Αθανασίου και χειροτονία πρεσβυτέρου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στην Ιερά Μητροπολή μας την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

Επίκεντρο των εορτασμών ο πανηγυρίζων μεγαλοπρεπής  Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέϊκα Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην οποία έψαλλε πολυμελής βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας  ετέλεσε σε κλίμα συγκίνησης και χαράς την εις πρεσβύτερον χειροτονία του αμίσθου ιεροδιακόνου πατρός Αλεξάνδρου Κωστάκη.

Στην ομιλία του ο π. Αλέξανδρος προσφωνήσας τον Σεβασμιώτατο, τον ευχαρίστησε για την στήριξη που του παρέχει και αναφέρθηκε με μεγάλη συγκίνηση  στο υψηλό υπούργημα της ιερωσύνης, η οποία υπήρξε παιδικός του πόθος.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Ποιμενάρχου μας, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον νέο πρεσβύτερο του έδωσε πατρικές συμβουλές ώστε δια της μελέτης και της προσευχής να γίνει ένας επιτυχημένος κληρικός και σωστός ποιμένας που θα αγωνίζεται καθημερινά για την σωτηρία του ποιμνίου του και θα μεταφέρει τον Λόγο του Θεού.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο από νωρίς είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό, αναφέρθηκε στην μεγάλη πατερική προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου και στην δυναμική υπεράσπιση της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά της αιρέσεως του Αρείου. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η άμυνά μας στην πολεμική των αιρέσεων πρέπει να καθορίζεται από τους στρατηγούς της Εκκλησίας ,δηλαδή τους Επισκόπους και όχι από μεμονωμένους στρατιώτες οι οποίοι τις δυνάμεις τους πρέπει να διαθέτουν στον κοινό αγώνα. Οι σκόρπιες τουφεκιές δεν πτοούν τον εχθρό και δεν φέρουν αποτέλεσμα. Στον αγώνα κατά των αιρέσεων πρέπει να συστρατευθούμε όλοι. Τα όπλα μας είναι η προσευχή, η ομολογία της πίστεως και προ πάντων η ενότητά μας. Ο διαιρέτης διάβολος μόνο στη διάσπασή μας ελπίζει. Προσοχή μη μας έλθει εκ των δεξιών».

Στην συνέχεια τελέσθηκε σε κλίμα συγκίνησης η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Αλεξάνδρου παρουσία συγγενών, φίλων, συγχωριανών του και πλήθους πιστών από την πόλη της Λαμίας και από το χωριό Ομβριακή Δομοκού, δια το οποίο προορίζεται ο π. Αλέξανδρος να εγκατασταθεί ως εφημέριος.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος  Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Κλειτσάκης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και πλήθος πιστών που προσήλθαν στον εορτασμό για να τιμήσουν τον Άγιο Αθανάσιο παρά τη συνεχή βροχή .

Μετά την διανομή του Αντιδώρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε πλούσιο κέρασμα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, κατά την διάρκεια του οποίου όλοι οι εορταστές ευχήθηκαν στο νέο Πρεσβύτερο “Άξιος” και  καλή διακονία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*