Ειδήσεις

Επιστολή Γκλέτσου στο Υπουργό Περιβάλλοντος για τις δασικές εκτάσεις


Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Τσιρώνη Ιωάννη με θέμα: Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την υλοποίηση έργων οδοποιίας σε χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις.

Η επιστολή του Δημάρχου Στυλίδας κ. Απόστολου Γκλέτσου

Προς  :

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Τσιρώνη Ιωάννη

ΘΕΜΑ  :  Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την υλοποίηση έργων οδοποιίας σε χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις .

Kύριε υπουργέ

Παρακολούθησα τις δηλώσεις σας κατά τη διάρκεια της επισκέψεως σας στις πληγείσες από τη πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, οι οποίες και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο το δάσος για να προστατευτεί θέλει ζωή, θέλει κτηνοτρόφους, υλοτόμους μελισσοπαραγωγούς , ρητινοπαραγωγούς κλπ.

Κατόπιν των προαναφερόμενων κύριε υπουργέ  περνώ στο θέμα και αξιώνω την απάντησή σας. Στα γεωγραφικά όρια της τοπικής κοινότητας Λογγιτσίου του Δήμου Στυλίδας ανήκει το δημοτικό δάσος Λογγιτσίου εκτάσεως 1.970,00  στρεμμάτων το οποίο αποτελεί τοπίο απείρου φυσικού κάλους και από τους λίγους εναπομείναντες φυσικούς πνεύμονες πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Για να προστατευτεί λοιπόν σύμφωνα με τις δηλώσεις σας το δάσος αυτό και να μην καεί δίνοντας παράλληλα ζωή και στην μικροοικονομία της περιοχής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία αφαλούς πρόσβασης των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων , χωματουργικών μηχανημάτων κλπ ) στη τοπική κοινότητα Λογγιτσίου της οποίας ανήκει το δάσος.

Η δημοτική αρχή Στυλίδας με άοκνες και συνεχείς προσπάθειες και παρά την δραματική μείωση των κρατικών χορηγήσεων  προς του Ο.Τ.Α, η φετινή επιχορήγηση ΣΑΤΑ για την εκτέλεση έργων και λοιπών εργασιών συντήρησης υφιστάμενων υποδομών για το Δήμο Στυλίδας  όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε περιορίστηκε στο ποσό των 245.000,00 € κατάφερε με τα  πενιχρά της οικονομικά της έσοδα να δημοπρατήσει την διάνοιξη χωρίς ασφαλτόστρωση των τελευταίων 5 χιλιομέτρων  οδοποιίας για τη σύνδεση της  έδρας του Δήμου Στυλίδας  με τη Τ.Κ  Λογγιτσίου και συνεπώς με το δημοτικό δάσος δεσμεύοντας συνολικά το  ποσό των  168.642,00  € . Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι το εκτιμώμενο κόστος ασφαλτόστρωσης του υπολοίπου της οδού ανέχεται  σε 600.000,00  €.

Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία για χωματουργικό έργο που αφορά μόνο τη διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης στη προαναφερόμενη τοπική κοινότητα προϋπολογισμού μελέτης  140.000,00 €. και συμβατικού προϋπολογισμού μετά την έκπτωση 64.400,00 €.   το οικείο δασαρχείο αξιώνει για την έγκριση επέμβασης σε δασώδη περιοχή με πουρνάρια μελέτη αναδάσωσης άλλης περιοχής και υλοποίηση έργου αναδάσωσης συνολικού προϋπολογισμού 39.405,00 €. Και αυτό μόνο για την αποκατάσταση του χώρου από τα πουρνάρια στον οποίο διέρχεται ο δημοτικός δρόμος σύνδεσης μιας τοπικής κοινότητας με την έδρα του Δήμου.

Εδώ είναι που λέμε κύριε υπουργέ ότι αφήνουμε το γάμο (το τεράστιο δάσος με τα μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία ) και πάμε για πουρνάρια .

Κύριε υπουργέ αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για το τι συμβαίνει με τους απαρχαιωμένους νόμους που δένουν τα χέρια στους καθ’ ύλη αρμόδιους υπαλλήλους και τη τοπική αυτοδιοίκηση .

Κύριε υπουργέ επειδή πραγματικά πιστεύω ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση περιμένω από εσάς ευχάριστα νέα.

 Με  εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Στυλίδας

  Απόστολος Γκλέτσος  

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: «Για ακόμη ένα μήνα, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές»
Επόμενο άρθρο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στην Παναγία της Τήνου