Ειδήσεις

Επιστολή στο Δήμο Μαραθώνα για ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Στυλίδας


Ο Δήμος Στυλίδας ως σημαντικό σταυροδρόμι ιστορίας και πολιτισμού στη Φθιωτική Γη, όπου γεννήθηκαν οι Αμφικτυονίες, οι πρώτες μορφές οργανισμού ενώσεων, αποτελεί χώρο έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με νεολιθικούς οικισμούς και ευρήματα της εποχής του χαλκού, των πρώιμων και ύστερων φάσεων του μυκηναϊκού πολιτισμού. Διάσπαρτα σε όλη σχεδόν την έκταση του Δήμου, σώζονται τα απομεινάρια αρχαίων οικισμών και μνημείων, κάστρα και πύργοι, που χρήζουν ανάδειξης και προβολής αυτών. Ενδεικτικά παρουσιάζονται δε στις παρακάτω περιοχές:

Τείχος Στυλίδας: Ελληνιστικής περιόδου, με τετράγωνο πύργο, στο λόφο Προφήτη Ηλία. Περιέκλειε την αρχαία πόλη των Φαλάρων.

Κάστρο Αχινού: Οχυρωματικός περίβολος της ακρόπολης της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, του 5ου π.Χ. αιώνα.

Φανός Γλύφας: Νεκροταφείο της μεσοελλαδικής εποχής.

Κάστρο Γλύφας: Ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Αντρώνας, του 4ου π.Χ. αιώνα και σπήλαια συνδεδεμένα με τη λατρεία της Δήμητρας.

Δυστυχώς όμως με την οικονομική δυσχέρεια των Δήμων όλης της χώρας τη σημερινή εποχή αλλά και τη σημαντικότατη έλλειψη προσωπικού κυρίως στις Τεχνικές υπηρεσίες αυτών, δεν δύναται να συνταχτούν εξειδικευμένες μελέτες με κύριο σκοπό την ένταξη αυτών σε συγχρηματοδοτούμενες πράξεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος που κατά καιρούς προκηρύσσονται στα Περιφερειακά και Τομεακά προγράμματα από εμάς.

Στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Στυλίδας, στην Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών πόλεων που συμφωνήθηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έλαβε χώρα στις 28/03/2016 στο Δήμο Μαραθώνα, θα ήθελα να διερευνήσετε κάθε πιθανή δυνατότητα υποστήριξης για την ανάγκη ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών αυτών χώρων.

 

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Επεκτείνεται και στη Λαμία το δίκτυο φυσικού αερίου
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Δ.Κ. Λαμιέων