Η Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στη Λαμία

Με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου Λαμίας, που βρίσκεται κάτωθεν του Ιερού Ναού, εντός του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου και είναι το μοναδικό προς τιμήν του Αγίου στην περιοχή της Λαμίας.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τους διακόνους του. Το ιερό αναλόγιο εκόσμησε η Βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του  αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου ο οποίος είναι προστάτης των επιτόκων γυναικών και των αδίκως φυλακισμένων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ελευθέριος είναι πρότυπο πίστεως και μαρτυρίας Ιησού Χριστού για εμάς τους Χριστιανούς και πρέπει να τον επικαλούμαστε, ώστε να μας ελευθερώνει από τα προσωπικά μας πάθη και την αμαρτία. Η Εκκλησία μας 2000 και πλέον χρόνια στηρίχτηκε στα μαρτύρια των μελών της. Σήμερα ακόμη  ο διάβολος πολεμάει την Εκκλησία και τους χριστιανούς και βλέπουμε ότι υπάρχουν σύγχρονοι διωγμοί, όπως τότε στα χρόνια του Αγίου Ελευθερίου. Άραγε αν έλθει διωγμός στην Ελλάδα εμείς θα μπορέσουμε να αντισταθούμε και να μαρτυρήσουμε για την Αγία πίστη του Χριστού; Να εύχεσθε ο Κύριος να μας ενδυναμώνει και να μας στηρίζει σε μέρες δύσκολες κατά τις οποίες έχει νομιμοποιηθεί η αμαρτία. Στρατιώτες του Χριστού είμαστε και πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα όσια και τα ιερά της Πατρίδος μας αλλά και της μόνιμης πατρίδος μας, που είναι η Βασιλεία του Θεού. Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους και κυρίως σε αυτούς που εορτάζουν  και Άγιος Ιερομάρτυς Ελευθέριος να μας δείχνει το δρόμο της εν Χριστώ ζωής, που μόνο αυτός ελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε κακό».

Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος σε ένδειξη τιμής απένειμε στον εορτάζοντα Διοικητή του ΚΕΥΠ,  Ενδοξώτατο Ταξίαρχο Ελευθέριο Παπαδόπουλο το αγαλματίδιο του Αθανασίου Διάκου. Προσφωνώντας τον ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ενδοξώτατε κύριε Διοικητά, εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού προς τον Ελληνικό Στρατό αλλά και εκτιμήσεως προς το πρόσωπό σας για το έργο αναδείξεως του Κέντρου Υλικού Πολέμου, το οποίο εσείς και οι συνεργάτες σας επιτελείτε, έργο τάξης, αξιοπρεπούς συμπεριφοράς και αναδείξεως του Ελληνικού Στρατού, σας προσφέρω  το αγαλματίδιο του Αθανασίου Διάκου. Ο Αθανάσιος Διάκος είναι το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του τόπου μας, διότι είναι μάρτυς της πίστεως και υπερασπιστής της Πατρίδος μας. Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά, γεμάτα υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό».

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού στο αρχονταρίκι του Πνευματικού Κέντρου  παρέθεσε δεξίωση προς όλους τους εορταστάς.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*