Ειδήσεις

Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Υποκοστολόγηση εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ εις βάρος εργαστηριακών ιατρών και ασθενών


Με πρόσφατη υπουργική απόφαση ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στην «κάλυψη» 86 νέων εξετάσεων, υψηλού κόστους και προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας, που ως τώρα δεν αποζημιώνονταν από τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα όμως το κόστος των εξετάσεων αυτών καλείται να επωμισθεί, όχι ο ΕΟΠΥΥ αλλά τα διαγνωστικά εργαστήρια και αυτό γιατί:

  • Η κάλυψη των επιπλέον εξετάσεων γίνεται χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
  • Οι τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων αυτών είναι έως και 4 φορές κάτω της πραγματικής τρέχουσας αξίας τους.
  • Με τις εκπτώσεις που ζητά από τους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος του χρόνου (rebate και clawback) οι τιμές αποζημίωσης μειώνονται ακόμη κατά 30% με 40%.

Επίσης με πρόσφατη παρέμβασή του στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ:

  • Αποτρέπει τη συνταγογράφηση εξετάσεων αυξημένου κόστους, θέτοντας αυθαίρετα κριτήρια κόστους εξέτασης ανά ιατρική ειδικότητα. Το σύστημα συνεχώς προειδοποιεί τον ιατρό για υπέρβαση κόστους και τον απειλεί με πρόστιμα αν τελικά προχωρήσει στην καταχώρηση της εξέτασης. Έτσι η καταχώρηση εξετάσεων αυξημένου κόστους και ιδιαίτερα των απεικονίσεων, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής.
  • Απαιτεί συσχέτιση κάθε εξέτασης με κωδικό διάγνωσης ICD-10. Δυσχεραίνει με τον τρόπο αυτό ακόμη περισσότερο το έργο των κλινικών ιατρών αλλά και των εργαστηριακών οι οποίοι κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν για μια εξέταση που θα συνοδεύεται από μια ανακριβή ICD-10 διάγνωση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας κατανοεί την αγωνία του ΕΟΠΥΥ για μείωση κόστους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εργαστηριακών ιατρών οι οποίοι έχουν στηρίξει με το έργο τους τον οργανισμό τα τελευταία χρόνια. Επίσης δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των ασθενών περιορίζοντας τις εξετάσεις που απαιτούνται για την έγκυρη διάγνωση. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι:

  • Άμεση τροποποίηση προς τα πάνω του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για την κάλυψη νέων εξετάσεων.
  • Ρεαλιστική κοστολόγηση των νέων εξετάσεων και όχι υποκοστολόγησή τους.
  • Απόσυρση του συστήματος ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αντικατάσταση του με νέο έπειτα από διαβούλευση με τον ΠΙΣ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΟΥΖΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για την υγεία από το παράρτημα Στυλίδας & Αν. Φθιώτιδας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
Επόμενο άρθρο Tην Κυριακή 20 Νοεμβρίου η ημερίδα για τις νέες τάσεις κίνησης οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα