Ιστορικός Περίπατος Λαμίας

Στην 76η επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τη ναζιστική Κατοχή και σε μια  συγκυρία που τα αντιφασιστικά μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης είναι πιο  επίκαιρα από ποτέ πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά  ο Ιστορικός περίπατος Λαμίας για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Τον ιστορικό περίπατο διοργανώνουν το σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», τα Γ.Α.Κ Φθιώτιδας, το ΠΕΚΕΣ Στερεάς και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Φθιώτιδας.

Την ιστορική επιμέλεια των κειμένων έχουν οι ιστορικοί Βασιλική Λάζου και Παναγιώτης Σωτηρίου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν και την ξενάγηση, ενώ μαρτυρίες θα διαβάσουν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της πόλης μας.

Μέσα από την περιήγηση σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της πόλης οι Λαμιώτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της τοπικής  ιστορίας και να ανακαλύψουν τα σημεία που σημαδεύτηκαν στη λαϊκή μνήμη από τις εμπειρίες της Κατοχής και της Αντίστασης. Μέσα από τόπους που σφράγισαν την ιστορία της πόλης, όπως η Νομαρχία και το «Πέτρινο» αλλά και τόπους που περιδιαβαίνουμε καθημερινά, όπως οι πλατείες Ελευθερίας, Διάκου και Λαού θα γνωρίσουμε τι σήμαινε για τη Λαμία και τους κατοίκους της να βιώνουν τον πόλεμο και την Κατοχή. Η εμπειρία των βομβαρδισμών, η αγωνία της πείνας και οι τακτικές επιβίωσης, η μαύρη αγορά και οι ανταλλαγές προϊόντων, η βία και οι απαγορεύσεις των κατακτητών, οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες της Αντίστασης, ο δωσιλογισμός και η ζοφερή καθημερινότητα της Κατοχής αλλά και οι ηρωικές στιγμές της Απελευθέρωσης ζωντανεύουν μέσα από την ιστορική αφήγηση και τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίνη της Ιστορίας.

Γιορτάζουμε την απελευθέρωση από το ναζιστικό ζυγό, γνωρίζουμε την πόλη μας και την ιστορία της και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Ποτέ πια φασισμός.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*