Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου επηρέασαν τις αμυγδαλιές της Φθιώτιδας


Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες της αμυγδαλιάς προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί και τα λάβουν τα μέτρα τους.

 

ΦΩΜΟΨΗ  Η  ΕΛΚΟΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ

Phomopsis amygdali  (συν.Fusicoccum amygdali)

  Οι έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου  διευκολύνουν την είσοδο της Φώμοψης, phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali) στις Αμυγδαλιές.

Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες πού βρίσκονται σε χαμηλότερες και υγρότερες περιοχές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.

Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι σημαντικότερες εποχές για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ: Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

 Β)Χημικά μέτρα: Συνιστώνται 2-3 ψεκασμοί για την καταπολέμηση του παθογόνου το φθινόπωρο: 1ος ψεκασμός  με την πτώση των φύλλων, 2ος αμέσως μετά το κλάδευμα και 3ος κατά την διάρκεια του ληθάργου το χειμώνα.

Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φώμοψης συνεχίζονται(ισάριθμοι) την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι του σχηματισμού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

 

ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia laxa)

Είναι η σοβαρότερη ασθένεια της Αμυγδαλιάς. Την φετινή χρονιά υπήρξε έντονη προσβολή από την ασθένεια στο  Ν. Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλο, Κανάλια), καθώς και σε ορισμένες περιοχές του Ν. Λάρισας και Φθιώτιδας όπου καλλιεργείται η Αμυγδαλιά.

Καταπολέμηση

  1. Κλάδευμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων, και καρπών (μούμιες) των δένδρων.
  2. Συνιστώνται ένας ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό με την πτώση των 3/4 των φύλλων τέλος φθινοπώρου, και επανάληψη κατά την περίοδο της νάρκης τον χειμώνα.

 

ΚΟΡΥΝΕΟ (Coryneum beijerinckii)

Η προσβολή από το κορυνεο ευνοείται από τις πολλές βροχές του φθινόπωρου και του χειμώνα όποτε συνεχίζονται οι προσβολές των νεαρών βλαστών ιδιαίτερα  (προκαλεί  έλκη στους βλαστούς και κλάδους).

Συστάσεις: Η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται ταυτόχρονα με την μονίλια.

1)Να γίνουν ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό με την πτώση των ¾ των φύλλων  και επανάληψη με τα ίδια φάρμακα κατά την περίοδο της χειμερίας νάρκης, λίγο προ της ενάρξεως διογκώσεως των οφθαλμών.

2)Συλλογή και καύση των προσβεβλημένων  κλαδίσκων της αμυγδαλιάς το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, όπως στη μονίλια.

 

ΠΟΛΥΣΤΙΓΜΩΣΗ  (Polystigma ochraceum)

Την εμφάνιση της έκανε η πολυστίγμωση μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε ορισμένες περιοχές του Ν. Λάρισας και  Ν. Φθιώτιδας.

Καταπολέμηση:   1)Ψεκασμό των δένδρων με βορδιγάλειο πολτό πριν την πτώση των φύλλων.

2) Για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των μολυσμάτων, συνιστάται επίσης ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος  μολυσμένων φύλλων με ουρία 10-12%0 και ενσωμάτωση αυτών(  πολύ βαθύ παράχωμα) κατά τον χειμώνα  με καλλιέργεια του εδάφους.

 

ΚΑΠΝΩΔΗΣ (Capnodis tenebrionis)

   Πρόκειται για ένα μεγάλο μαύρο σκαθάρι με λευκή απόχρωση στη ράχη του. Τα τέλεια έντομα δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τρέφονται από το φύλλωμα των δένδρων. Ωριμάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο και εναποθέτουν τα αυγά τους ένα-ένα ή σε ομάδες κυρίως στο έδαφος και κοντά στο λαιμό του δένδρου ή σε ρωγμές του φλοιού στη βάση του κορμού. Η νεαρή προνύμφη μπαίνει στο λαιμό ή στη βάση μίας ρίζας και ανοίγει στοά. Το δένδρο εξασθενίζει σιγά – σιγά και ξηραίνεται .Τα εξασθενημένα δένδρα έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια στον καπνώδη.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Συνιστάται κάθε μέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση ζωηρότητας βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση. Η καταπολέμηση του καπνώδη γίνεται με την εμφάνιση των ακμαίων τον Μάιο για να εναποθέσουν τα αυγά τους, με ψεκασμούς των κλάδων και του κορμού με ισχυρά επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Εναντίων των προνυμφών συνιστάται  αρχές φθινοπώρου και αμέσως μετά την συγκομιδή πότισμα  γύρω από τον κορμό σε απόσταση 50 εκατοστών με σκόνη διαλύματος ισχυρού εντομοκτόνου.

 

ΣΚΟΛΥΤΕΣ

  Είναι μικρού μεγέθους έντομα τα οποία δημιουργούν μικρές τρύπες στον κορμό και στους κλάδους της αμυγδαλιάς ιδιαίτερα στα εξασθενημένα δένδρα, προκαλώντας έτσι το θάνατό τους. Τα έντομα έχουν δύο γενεές το χρόνο, η πρώτη από μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Οκτωβρίου και η δεύτερη από μέσα Απριλίου ως αρχές Ιουνίου.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οι σκολύτες σποραδικά και κατά τόπους στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η αμυγδαλιά.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Συνιστάται κάθε μέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδευση (αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά των μισόξερων και προσβεβλημένων βλαστών ή κλάδων, καθώς και ολόκληρων ξερών δένδρων). Η καταπολέμηση με εντομοκτόνα επαφής μεγάλης διάρκειας και επιτρεπόμενα για να σκοτωθούν τα ενήλικα έντομα πριν μπουν μέσα στο φυτό, συνιστάται μόνο όταν διαπιστωθούν τα ακμαία έντομα στους βλαστούς και κλάδους των δένδρων.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αμυγδαλιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings.html

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος  α.α.

Δημ. Λύκας

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Πάτρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Θερμοπύλεια 2016 η δική μας γιορτή ιστορίας και πολιτισμού»