Ειδήσεις

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Μητρόπολη Φθιώτιδος


Οι πυρετώδεις προετοιμασίες της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την διοργάνωση του ετήσιου προγράμματος της Μητρόπολης για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με εκδηλώσεις κάθε μήνα, όλο το 2021, σε όλο το εύρος της μητροπολιτικής δικαιοδοσίας, αποτέλεσαν τον λόγο, για να προσκαλέσει στην Μητρόπολη ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Serhii Shutenko, ο οποίος είχε παραστεί και κατά την ενθρόνιση του κ. Συμεών τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του κυρίου Πρέσβη, το Σάββατο 27 Ιουνίου, ο οποίος συνοδευόταν από την Γενική Πρόξενο κ. Anna Tischenko και από τον Οικονομολόγο κ. Γεώργιο Παπαχρήστο, δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικά με την συμμετοχή και στήριξη από την πλευρά της χώρας της Ουκρανίας και κυρίως των Ελλήνων της Οδησσού και άλλων ιστορικών πόλεων – σταθμών των εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στην λεβεντογέννα και ηρωοτόκο Φθιώτιδα και όλη την Ρούμελη το προσεχές έτος υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως και με πρωτοβουλία του κ. Συμεών.

Η αναλυτική δήλωση του κ. Πρέσβη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του αποτυπώνει την ουσιαστική σημασία και το περιεχόμενο της επισκέψεως.

Ο κ. Shutenko δήλωσε:

«Με μεγάλη μου χαρά αποδέχθηκα την εγκάρδια πρόσκληση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κκ. Συμεών να επισκεφθώ τη Μητρόπολη Φθιώτιδας.

Εμπνευσμένος από την Προσωπικότητα του Σεβασμιότατου κκ. Συμεών, το πολυσήμαντο έργο και τα οράματά του αποφάσισα να γίνει αυτή η πρώτη μου επίσκεψη μετά την καραντίνα. Κατά τη διάρκεια όλης της επίσκεψης και ιδιαίτερα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως έμεινα πολύ εντυπωσιασμένος και ενθουσιασμένος από τα σχέδια του Σεβασμιότατου για την νεότητα – για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της νεολαίας από την ηλικία 7-11 ετών έως την ανώτατη εκπαίδευση. Η επέκταση των εγκαταστάσεων με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέα γενιά του Νομού Φθιώτιδος, τις δραστηριότητες για την γνωριμία με τα παιδία από άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και Ουκρανών παιδιών είναι πρωτοπόρο και αποτελεί πολύ δυνατή πνευματική και ουσιαστική επένδυση στο μέλλον.

Μία ξεχωριστή απόλαυση ήταν να ανταλλάξουμε τα σχέδια μας για την εμβάθυνση της πνευματικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Νομό με τον πολυαγαπημένο Μητροπολίτη κκ. Συμεών, στην θερμή και αδελφική ατμόσφαιρα που πάντα διακρίνει τις συναντήσεις μας.

Μία καρπόφορη συζήτηση πάνω σε θέματα της ανάπτυξης συνεργασίας Ουκρανίας με την Μητρόπολη Φθιώτιδας είχαμε στην επίσκεψή μας στις Κατασκηνώσεις τις Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας στην «Αγία Αικατερίνη» Καινούριου – ευκαιρία να τα συζητήσουμε με τον Αντιπεριφερειαρχη Φθιώτιδας Ηλία Κυρμανίδη, που επιβεβαίωσε την για την υποστήριξη όλου του φάσματος δράσεων, που μπορούμε να αναπτύξουμε.

Πολύ σημαντικό για μένα είναι το κοινό μας ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως στις εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχοντας ως αφορμή το ρόλο της Οδησσού, τόσο στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, όσο και στη συμβολή του παροικιακού ελληνισμού στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών.

Ήταν πολύ εποικοδομητικές οι συναντήσεις μου με τον Δήμαρχο Λαμίας κ. Ευθύμιο Καραΐσκο και τον Δήμαρχο Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννη Συκιώτη, με τους οποίους είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας των Δήμων με την Ουκρανία καθώς και οι προοπτικές των αδελφοποιήσεων.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κκ. Συμεών για την αβραμιαία φιλοξενία του και το συναίσθημα αγάπης που επικρατούσε, μέσα στην οποία ήταν και υπέροχες στιγμές στην Ιερά Μονή Αγάθωνος με τον Οσιολογιότατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Γερμανό και τους Αδελφούς της Μονής και στην Ιερά Μονή Δαμάστας με την Οσιολογιοτάτη Ηγούμενη Ιωάννα και τις Αδελφές της Μονής, τους οποίους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Προηγούμενο άρθρο Επιμελητήριο Φθιώτιδας: «Μένουμε στην Ελλάδα, επιμένουμε στον τόπο μας, επισκεπτόμαστε τη Φθιώτιδα!»
Επόμενο άρθρο Φθιώτιδος Συμεών: «Αν κάτι καλό γίνεται στην τοπική μας Εκκλησία, δεν είναι έργο ενός, αλλά όλων».