Ειδήσεις

Προσκυνηματική εκδρομή στη Μακεδονία από την ενορία του Μητροπολιτικού Ναού


Προσκυνητές από την  Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας συνοδεύομενοι από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πραγματοποίησαν διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη Μακεδονία στις 20 &21 Οκτωβρίου.

            Πρώτος προορισμός η όμορφη πόλις της Βέροιας όπου επισκέφθηκαν το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Εκεί έγινε ξενάγηση και αναφορά από τον π. Νεόφυτο για την επίσκεψη του Αποστόλου των Εθνών Παύλο το 51 μ.χ. στην  πόλη της Βέροιας καθώς και την υποδοχή του κηρύγματος του Ευαγγελίου από τους Βεροιείς. Έγινε επίσης αναφορά και στις εορταστικές εκδηλώσεις πού έλαβαν χώρα στην πόλη για τα 1000 χρόνια από την επίσκεψη του Θείου Παύλου, όταν εκπρόσωποι όλων των Εκκλησιών διαγράφοντας την ίδια πορεία με αυτήν που ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος κηρρύτοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Μακεδονία πέρασαν από την πόλη της Καβάλας, μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Βέροια.

ekdromi-1

ekdromi-2

ekdromi-3

            Στην συνέχεια επεσκέφθησαν την παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας (κτίσμα του 11ου αιώνος), η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Βέροια διεκόπη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελούνταν εκείνη την ώρα από τον Επίσκοπο της πόλης Αρσένιο τον οποίο και κρέμασαν σε ένα πλάτανο έξω από το Ναό. Στον  Ιερό αυτό Μητροπολιτικό Ναό, μετά από πρόσφατη ανακαίνιση συνεχίστηκε η Θεία Λειτουργία εκείνη από το σημείο το οποίο είχε διακοπεί.

            Τέλος κλείνοντας το προσκύνημα τους στην πόλη της Βέροιας επεκέφθησαν το νέο Μητροπολιτικό Ναό όπου προσεκύνησαν την χαριτόβρυτο κάρα του Οσίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροία ασκήσαντος.

ekdromi-4

ekdromi-5

ekdromi-6

            Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ανηφόρισαν τις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου και έφτασαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά όπου προσεκύνησαν την Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας των Ποντίων.

            Το απόγευμα κατευθυνθήκαν στην πόλη της Κοζάνης και επεσκέφθησαν τον Ιστορικό Ιερό Μηροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου (κτίσμα του 1664), όπου και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Χαρισίου, ωμίλησε στους προσκυνητές  για την Ιστορία του Ναού, την ανέγερσή του, τις εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησής του και του καθαρισμού των τοιχογραφιών.

            Πριν την αναχώρηση από την πόλη της Κοζάνης επεσκέσθησαν το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, το καλύτερο ίσως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χτισμένο και οργανωμένο με βάση την σύγχρονη Μουσειακή αντίληψη.

ekdromi-7

ekdromi-8

            Στην συνέχεια κατευθυνθήκαν στην Πόλη της Καστοριάς όπου και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο στις όχθες της Λίμνης.

            Το πρωί της Παρασκευής επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας και την γραφική συνοικία του Ντολτσό και με την βοήθεια έμπειρου ξεναγού θαύμασαν την αρχιτεκτονική της πόλης, τα παλαιά αρχοντικά, τις Βυζαντινές Εκκλησίες και όλη την ομορφιά της λίμνης και της πόλης της Καστοριάς.

            ekdromi-9

ekdromi-10

Στην συνέχεια κατευθυνθήκαν στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας, το κτιριακό συγκρότημα της οποίας ορθώνεται σε ένα κατάφυτο περιβάλλον και δίδει το στίγμα της Ορθοδοξίας και των αγώνων του Ορθόδοξου Μοναχισμού για πολλούς αιώνες. Η Καθηγούμενη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Ευφραιμία επεφύλαξε θερμή υποδοχή στους προσκυνητές, τους ξενάγησε στους χώρους της Ιεράς Μονής και τους ωμίλησε για την Ιστορία της και για τον θαυμαστό βίο της Οσίας Σοφίας της Δια Χριστόν Σαλής, η οποία ασκήθηκε σε αυτή την Μονήκαι ως θησαυρός ανεκτίμητος φυλάσσεται η Αγία Κάρα της, την οποία είχαν την Ευλογία να προσκυνήσουν. Αφού πήραν το Μοναστηριακό κέρασμα, οι προσκυνητές μετέβησαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου. Προσεκύνησαν την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας και η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Θεολογία ωμίλησε στους προσκυνητές για την Ιστορία της Μονής, τα άπειρα θαύματα της Παναγίας, και το παμπάλαιο έθιμο των καβαλάρηδων από την Σιάτιστα.

ekdromi-11

            Αργά το απόγευμα έκαναν μια σύντομή στάση στην πόλη των Γρεβενών για φαγητό και ξεκούραση.

            Το βράδυ της Παρασκευής γεμάτοι πνευματική χαρά και συναισθήματα ικανοποίησης επέστρεψαν στην πόλη της Λαμίας.

Εκ του Ιερού Ναού

Προηγούμενο άρθρο Συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διβριωτών Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο Γιορτή τσίπουρου στην Τιθορέα