Ειδήσεις

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας: Εμείς βοηθάμε ανθρώπους


•Είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών από τη Λαμία και τις γύρω περιοχές, που εδώ και έναν χρόνο με τη διόγκωση του προσφυγικού κύματος αποφασίσαμε να μην μείνουμε άπραγοι.  Έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας  μέσα από εργατικά σωματεία,  σχήματα της αυτοδιοίκησης και τοπικά κινήματα και ιδρύσαμε την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας.
•Το κλείσιμο των συνόρων, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, οι απελάσεις, τα άλυτα προβλήματα  στα κέντρα φιλοξενίας , δημιουργούν την ανάγκη να συνεχίσουμε.
•Είμαστε αυτοί, που βοηθάμε τους φιλοξενούμενους της δομής των Θερμοπυλών, να κατανοήσουν πως βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας , στοιβαγμένοι μέχρι και 8 άτομα σε ένα δωμάτιο χωρίς να έχουν το ζωτικό χώρο που χρειάζονται, τον ιδιωτικό χώρο που τους αναλογεί.
•Είμαστε αυτοί , που μετά από ώρες συνομιλίας μαζί τους, τους βοηθήσαμε να αυτοοργανωθούν και να αντιμετωπίσουν κάποια τρέχοντα προβλήματα (μοίρασμα τροφίμων και ρουχισμού, εξοπλισμού των δωματίων, μετακίνηση  στην πόλη).
•Είμαστε αυτοί, που με την αλληλεγγύη μας, ανταποκριθήκαμε πάμπολλες φορές στο κάλεσμά τους για τα προβλήματα υγείας  των παιδιών τους αλλά και των ενηλίκων . Μετά από συνεννόηση με εθελοντές γιατρούς (παιδίατρους, οδοντίατρους, οφθαλμιάτρους)  της περιοχής μας φροντίζουμε για την ιατρική περίθαλψή τους .
•Είμαστε αυτοί που καλύπτουμε  έξοδα μετακίνησής  τους , επισκευής ή αγοράς γυαλιών όρασης  από συνεισφορές πολιτών και συχνότατα  με οικονομική ενίσχυση μελών της πρωτοβουλίας.
•Είμαστε αυτοί, που εθελοντικά χωρίς κονδύλια και επιχορηγήσεις, αλλά με δικά μας έξοδα, μεταφέρουμε ασθενείς ή τρόφιμα, ρούχα και είδη ανθρωπιστικής βοήθειας που συλλέγουμε από τους πολίτες του νομού μας.
•Είμαστε αυτοί, που καθημερινά βλέπουμε ότι η ανάγκη των μικρών παιδιών για απασχόληση και μάθηση είναι επιτακτική. Για αυτό στηρίζουμε το «σχολείο» που λειτουργεί ο  πρόσφυγας καθηγητής και παράλληλα αλληλέγγυοι προσφέρουν  από τον χρόνο τους για να διδάξουν στα παιδιά και στους ενήλικες πρόσφυγες.
•Είμαστε αυτοί, που καταφέραμε μαζί με ομάδα  αλληλέγγυων από τον Βόλο να φτιάξουμε έναν αυτοδιαχειριζόμενο  -από τους ίδιους τους πρόσφυγες- λαχανόκηπο , να οργανώσουμε διανομές ειδών πρώτης ανάγκης, γιορτή αλληλεγγύης  και κοινωνική κουζίνα στη δομή των Θερμοπυλών.
•Είμαστε αυτοί που επιδιώκουμε με την δράση μας  και την παρουσία μας στη δομή να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ανάγκες αυτών των ανθρώπων , που έφυγαν κυνηγημένοι από τις χώρες τους,  που έχασαν συγγενείς και φίλους  και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδώ  χωρίς να πνιγούν στο Αιγαίο ή να ακρωτηριαστούν από κάποια νάρκη στον Έβρο.
•Είμαστε επίσης αυτοί  που δεν ξεχνάμε τους συμπολίτες μας . Με δράσεις  στηρίζουμε άστεγους ή πρώην άστεγους συμπολίτες μας , ευάλωτες ομάδες και  οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης  εξαιτίας της ανεργίας και της φτώχειας που επέφεραν οι σκληρές μνημονιακές  πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται.
•Είμαστε αυτοί  που  συμμετέχουμε ενεργά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας , στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, στις απεργίες, στα  συλλαλητήρια, στις κινηματικές δράσεις ενάντια στα διόδια,  των διακοπών ρεύματος , των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, την προμήθεια προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, στο κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.
Γιατί;
Γιατί , αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να βοηθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου δεν ζητάς ταυτότητα. Βοηθάς , γιατί έτσι  σου επιβάλλει η συνείδησή σου . Βοηθάς , γιατί μπορείς να καταλάβεις ποιοι είναι τα θύματα και ποιος ο απάνθρωπος εχθρός μας,  που προκαλεί  τα   προβλήματα . Αγωνίζεσαι , επειδή  έχεις μια άλλη άποψη για τη ζωή και την κοινωνία και αντιλαμβάνεσαι τη δική σου ταξική  θέση.
Είναι υποχρέωσή μας ,λοιπόν, να παλέψουμε για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων !  Άρα να  παλέψουμε και για τα δικαιώματα όσων επλήγησαν από τον πόλεμο και τα απολυταρχικά καθεστώτα. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην  αξιοπρεπή διαβίωση και την ισότιμη ένταξή  τους στην κοινωνία. Να ζήσουμε μαζί, απέναντι στις μισαλλόδοξες φωνές των ρατσιστών.
Η απάντηση λοιπόν  στους επικριτές μας είναι :
Εμείς δεν βοηθάμε μόνο  Έλληνες, μόνο άστεγους, μόνο μετανάστες ή πρόσφυγες.
Βοηθάμε ανθρώπους!
Και αυτό κάνει και η πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας  που ξέρουν τι σημαίνει  ανάγκη, τι σημαίνει προσφυγιά , κατανοούν  τι σημαίνει  ξεριζωμός.Και έτσι θα συνεχίσουμε!
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ   ΕΙΝΑΙ ΤΟ  ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΟΣΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΗΚΩΣΟΥΝ, ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ  ΜΑΖΙ

 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας
Προηγούμενο άρθρο Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη στην Τιθορέα
Επόμενο άρθρο Βραβείο Bronze στην ενότητα Green City έλαβε το Paraction στα Best City Awards