Πρώτη του Νέου Έτους στη Λαμία

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Δεσποτική Εορτή της περιτομής του Κυρίου και η μνήμη του αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας του Ουρανοφάντορος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος κατόπιν προηξήρχε και της πανηγυρικής Αρχιερατικής  Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής μετέφερε στους πιστούς το μήνυμα επί τω νέω έτει του Ποιμενάρχου μας, το οποίο ανεγννώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας.

Στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος τονίζει και προτρέπει όλους μας το νέο έτος 2017 να το αξιοποιήσουμε  καλλιεργώντας την αγάπη για τον Θεό και τον άνθρωπο και  όλα εκείνα τα χαρίσματα που μας χάρισε το Άγιο Πνεύμα κατά την Βάπτισή μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε την πραγματική ευτυχία.

Χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής:

«Ο νέος χρόνος ελπίζουμε, ότι θα μας φέρει την ευτυχία και την χαρά. Φυσικά ο χρόνος δεν έρχεται σαν τον Άη- Βασίλη με τα δώρα. Μας υπόσχεται δώρα, εάν κι εμείς συντελέσουμε στην μεταφορά από τον ουρανό στη γη των ποθητών δώρων, που γεμίζουν τη ζωή μας χαρά. Εάν φροντίσουμε να μη παλαιώνονται οι ημέρες και τα χρόνια μας άκαιρα χωρίς αλήθεια, χωρίς αγάπη και χωρίς μαρτυρία.

Εάν προσπαθήσουμε, αξιοποιώντας τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας να καλλιεργήσουμε την αγάπη και τα χαρίσματα, που μας εδώρησε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δια του αγίου Βαπτίσματος.

Χωρίς τον πόθο, αλλά και την διάθεση να εργασθούμε για την απόκτηση των ουρανίων και επιγείων δωρημάτων, ο χρόνος θα είναι πτωχός και αφιλόστοργος.

 Ο σήμερα τιμώμενος άγιος Βασίλειος είναι τέλειο πρότυπο ανθρώπου, που με την αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο έκαμε όχι μόνο τον χρόνο της ζωής του ευτυχισμένο και ευλογημένο, αλλά και τον χρόνο της αιωνιότητος για όλο τον κόσμο.

Αυτά τα δύο, την αφοσίωση στον Θεό και την αγάπη στον άνθρωπο χρειάζεται η σημερινή κοινωνία για να ευτυχίσει. Εμείς κυνηγάμε τα λαχεία, για να μας φέρουν την ευτυχία του χρήματος και σχεδιάζουμε την πορεία μας οικονομικά.

Τα εφήμερα αυτά και παραπλανητικά μας έχουν φέρει στο σημερινό κατάντημα της πνευματικής σήψεως και της φτώχειας.

Η ευτυχία δεν έρχεται με πατέντες, θέλει κόπο και ιδρώτα. Κυρίως θέλει να εντάξουμε τη ζωή μας στο σύστημα των αξιών και των ιδανικών της πίστεως για να φέρει καρπόν « εκατονταπλασίονα» (Ματθ. 19,29).

Είθε ο νέος χρόνος να μην έχει πολέμους, να μην έχει πόνους και θλίψεις, να μην έχει αδιέξοδα.

Να έχει τον Χριστό οδηγό και παντεπόπτη, τον μόνο εγγυητή της ευτυχίας μας». 

Πρό του τέλους της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη, ειρηνική και καρποφόρα και εξέφρασε την αγωνία του, σχολιάζοντας την τρομοκρατική εγκληματική  ενέργεια που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αθώων ανθρώπων.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Να προσευχόμαστε όλοι αδελφοί μου να μη εισέλθει αυτή η κατάρα  και στην Πατρίδα μας. Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις γιατί το τιμόνι της Πατρίδος μας το κρατά η Παναγία. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι πιστοί και ενάρετοι. Δεν χάλασε η κοινωνία μας. Στην σημερινή εποχή δεν προβάλλεται η αρετή , προβάλλεται μόνο η κακία. Έχουμε αντιληφθεί όμως όλοι, είτε το λέμε είτε όχι, ότι η πραγματική ευτυχία έρχεται μόνο από το Θεό, ο οποίος είναι η πηγή της ζωής.     Σήμερα πρώτη του έτους θέλω να σας παρακαλέσω ως πνευματικός σας πατέρας , να προσευχόμαστε και  να μείνουμε ενωμένοι όλοι μαζί  κάτω από την σκέπη του Θεού  τηρώντας τους νόμους της Εκκλησίας και ακολουθώντας την αλήθεια του Ευαγγελίου».

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία επί τη 1η του Νέου Πολιτικού Έτους παρουσία σύσσωμης της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Αμέσως μετά την Δοξολογία ο Ποιμενάρχης μας κατά το έθιμο μετέβη στο Περιφερειακό Κατάστημα Στερεάς Ελλάδος προκειμένου να ευλογήσει και να κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου και όλων των επισήμων.

Στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού τον Σεβασμιώτατο ανέμενε η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας η οποία υπό  την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Αρχιμουσικού κ. Δημητρίου Μαντά παιάνισε την Φήμη του Σεβασμιωτάτου και τα Πανελλήνια πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, αποσπώντας την ευλογία του Ποιμενάρχου μας και τις πατρικές εγκάρδιες ευχές του για καλή χρονιά γεμάτη υγεία και πρόοδο.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος στο Γραφείο του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας, έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα για τους Κληρικούς, τους Ιεροψάλτες, τους Επιτρόπους και τα στελέχη του Μητροπολιτικού Ναού. Το φλουρί έτυχε ο Αρχιδιάκονος  της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ευστάθιος Κατόπης.

Πηγή: imfth.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*