Ειδήσεις

Στην Θεσσαλονίκη ο Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος για την εορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου


Στην Αποστολική και Ιστορική πόλη της συμβασιλευούσης, την όμορφη Θεσσαλονίκη, μετέβη το διήμερο 25 & 26 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου  Παναγιωτάτου  Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, προκειμένου να συμμετάσχει στους λαμπρούς εορτασμούς προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου το Μυροβλήτου.

Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας συνόδευε ο Ιερολογιώτατος Ιεροδιάκονος π. Δημήτριος Ατματζίδης.

nikoalos

nikolaos-1

Το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στην πάνδημη Λιτανεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, των χαριτόβρυτων ιερών λειψάνων  του Αγίου και της Ιεράς εικόνος της Παναγίας « Επισκέψεως» η οποία φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στον Μεγαλοπρεπή και Ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ συμμετείχαν  πολλοί Αρχιερείς, σύσσωμος ο Ιερός κλήρος από την  Μητρόπολη και από άλλα μέρη της Ελλάδος καθώς και πλήθους πιστών  από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Τους Μεγαλόπρεπους εορτασμούς ελάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς: Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος , Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος  (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος  (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος  (Εκκλησία της Τσεχίας), Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος  (Εκκλησία της Κύπρου), Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος , Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και την συμμετοχή  των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ Νικηφόρου.

nikolaos-3

nikolaos-4

nikolaos-5

Αφ, εσπέρας 25 Οκτωβρίου τελέσθηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου- Τήνου κ. Δωροθέου,  ο όποιος και εκήρυξε τον Θείο Λόγο,  ανάφερομενος στην ζωή και το μαρτύριο του Αγίου,  στον κατάμεστο Ναό του Πολιούχου με την συμμετοχή των ως άνω Αγίων Αρχιερέων.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, 26 Οκτωβρίου, στον Πανηγυρικό όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και στην συνέχεια τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονικής κ. Ανθίμου με την συμμετοχή των ως άνω Αρχιερέων.

Εν συνεχεία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Περιφεριάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη, των λοιπών Αρχών του τόπου και των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Όπλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, τελέσθηκε η Επίσημος Δοξολογία επί τη Απελεθευρώσει της πόλεως, κατά την διάρκεια της οποίας εξεφωνήθη, υπό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο πανηγυρικός της ημέρας, όπου έγινε αναφορά στον Βίο και στην Τιμή του Αγίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και τον ρόλο που είχε η Μακεδονία στην μακραίωνη ιστορία του έθνους μας.

nikolaos-6

nikolaos-7

nikolaos-8

Το μεσημέρι στο επίσημο γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων , το οποίο εδόθη στην μεγάλη τραπεζαρία της Ιεράς Μονής Οσίας Θεοδώρας, ο Ποιμενάρχης μας εκ μέρους των Αγίων Αρχιερέων, με λόγια υικής Αγάπης προσεφώνησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανεφερε:

« Παναγιώτατε Μητροπολίτα Θεσσαλονίκης και πολυσέβαστε γεροντά μας κ. Άνθιμε, εκ βάθους καρδίας ευχαρίστουμε για την ευγενική  πρόσκλησή σας να συμμετάσχουμε στους λαμπρούς εορτασμούς προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως Θεσσαλονίκης Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, αλλά και να συνεφρανθούμε όχι μόνο από την εορτή αλλά και από την δική σας προσωπικότητα και παρουσία. Ευχόμεθα και επί τη επετείω των γενεθλίων σας , ο Κύριος να σας χαρίζει στην Εκκλησία  σώον, αβλαβή, υγιαίνοντα και ορθοτομούντα τον λόγο της αληθείας για την  Εκκλησία και την Πατρίδα μας όπως μέχρι τώρα πράττεται. Πολλές φορές έχω διαπιστώσει την αγάπη και τον σεβασμό του Ποιμνίου σας προς το πρόσωπό σας, αλλά σήμερα ήταν εκφραστικότερη η αφοσίωση και η Αγάπη του λαού σας που επιδόθηκε με τα χειροκροτήματα στην πολύ ωραία και αφυπνιστική ομιλία σας. Εμείς οι νεότεροι Αρχιερείς θέλουμε να βλέπουμε τέτοια παραδείγματα και να επιστρέφουμε στις Επαρχίες μας ενισχυμένοι πνευματικά και ηθικά. Εγώ προσωπικά οφείλω πολλά στο πρόσωπό σας διότι από τα εφηβικά μου χρόνια έλαβα αυτήν την πνευματική αγωγή και την κρατώ. Μπορούμε και εμείς να μιμούμαστε τα βήματα σας διότι πανθομολογουμένως είναι γνήσια και  πατερικά.  Η συμβολή σας  στην Εκκλησία, στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση και στα εθνικά μας θέματα  ήταν και θα είναι πολύ σημαντική καθώς διατελέσατε  30 χρόνια ως Ποιμενάρχης της ακριτικής Αλεξανδρούπολης και 13 ως Μητροπολίτης της ‘Νύμφης του Θερμαϊκού’, της Θεσσαλονίκης.

Άγιε γέροντα, ευχόμεθα ολόψυχα έτη πολλά και αγιασμένα γεμάτα δύναμη από τον Θεό, ώστε να συνεχίζεται την Θεάρεστη και καλλίκαρπη Αρχιερατεία σας».

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης βαθειά συγκινημένος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας και όλους τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά με ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

nikolaos-9

nikolaos-10

nikolaos-11

Προηγούμενο άρθρο 37 συλλήψεις στη Στερεά Ελλάδα μετά από στοχευμένους ελέγχους της Αστυνομίας
Επόμενο άρθρο Ε65: Μέσω ΕΣΠΑ η κατασκευή του τμήματος Λαμία – Ξυνιάδα