Συνελήφθη 25χρονος που είχε «ρημάξει» τους μετασχηματικές της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Φθιώτιδας

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη χθες (22-07-2016) το πρωί σε περιοχή των Αθηνών, ένας 25χρονος υπήκοος Πακιστάν, «αρχηγικό» μέλος εγκληματικής ομάδας αλλοδαπών, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε διάφορες περιοχές Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας τουλάχιστον πέντε (5) ομοεθνών συνεργών του, ηλικίας από 30 έως 37 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, καθώς και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, προέκυψε ότι οι δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν (54) περιπτώσεις κλοπών – φθορών μετασχηματιστών, εκ των οποίων η μία απόπειρα, σε περιοχές της Φθιώτιδας (Αυλάκι, Σκάρφεια, Μώλος, Ράχες, Πελασγία, Αγία Τριάδα, Κόμνηνα, Καραβόμυλος) και των Μεσογείων Αττικής.

Πιο αναλυτικά τα μέλη της σπείρας, με αρχηγό τους τον 25χρονο, ο οποίος οργάνωνε και συμμετείχε στις περισσότερες εγκληματικές τους πράξεις, δρώντας κυρίως πρώτες πρωινές ώρες και τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου του 2015, χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια, οικίες που διέμεναν σε περιοχή των Αθηνών.

Για τη μεταφορά τους έκαναν χρήση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων ιδιοκτησίας τους ή ιδιοκτησίας ομοεθνών τους και επέλεγαν κυρίως απομονωμένες αγροτικές περιοχές, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο εντοπισμού τους και τοποθεσίες πλησίον του αυτοκινητοδρόμου, προκειμένου να έχουν άμεση και εύκολη διαφυγή.

Ο τρόπος δράσης τους ( modus operandi ) αφορούσε σε κοινή μεθοδολογία, για όλες τις περιπτώσεις κλοπών – φθορών. Ειδικότερα, κάνοντας χρήση εξειδικευμένου εργαλείου (κοντάρι), προέβαιναν στο κλείσιμο των ασφαλειών ρεύματος που βρισκόντουσαν στους πυλώνες που προηγούνταν του μετασχηματιστή που ήθελαν να αφαιρέσουν.

Ακολούθως, αφού αναρριχιόντουσαν στον πυλώνα και απασφάλιζαν το μετασχηματιστή από τις βάσεις του, τον έδεναν με σχοινιά, τον μετέφεραν στο έδαφος και αφαιρούσαν από το εσωτερικό του τα πηνία χαλκού.

Από την πρόοδο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η ίδια εγκληματική ομάδα εμπλέκεται και στην εξιχνίαση (55) παρόμοιων περιπτώσεων, από το Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, όπου την 11-07-2016 είχε συλληφθεί ένα από τα ταυτοποιημένα μέλη (30χρονος), από την Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας (σχετικό το από 12-07-2016 Δελτίο Τύπου μας).

Επιπλέον, ένα ακόμα ταυτοποιημένο μέλος ομοίως συνελήφθη την 21-07-2016, από το Τμήμα Ασφαλείας Μεταμόρφωσης Αττικής, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, για προώθηση λαθρομεταναστών κατά συρροή από κοινού εκ κερδοσκοπίας, παράνομη είσοδο και αντίσταση.

Από την οικία – ορμητήριο του 25χρονου, συνελήφθησαν επιπλέον τρεις (3) ακόμα ομοεθνείς του, οι οποίοι δεν αποτελούν μέλη της εν λόγω εγκληματικής ομάδας, κατηγορούνται όμως μαζί με τον 25χρονο, για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Κατασχέθηκαν από την ανωτέρω οικία μεταξύ άλλων, πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM & μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Επίσης κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών, ως μέσο τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, καθώς έτερο όχημα που χρησιμοποιούσαν είχε κατασχεθεί από αστυνομικούς του Αστυνομικό Τμήματος Στυλίδας, την 30-03-2016 στην περιοχή των Ραχών Φθιώτιδας.

Συνολικά και από τις (109) περιπτώσεις κλοπών – φθορών μετασχηματιστών, η ζημία που προκλήθηκε στην ανωτέρω επιχείρηση, ανέρχεται στις (570.000) ευρώ.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας της σπείρας, να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεσή της, καθώς και να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε την Τρίτη (26-07-2016), προκειμένου να απολογηθεί, ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*