Ειδήσεις

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  20 Μαΐου 2018 στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας για την προετοιμασία της απεργίας στις 30 Μάη 2018 και συμμετείχαν Σύλλογοι και Σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, και αγροτών. Συζητήθηκαν:

Το πλαίσιο πάλης της απεργίας του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και αποφασίστηκε ότι παλεύομε με  αιτήματα και διεκδικήσεις που απαντούν στα προβλήματα των εργαζομένων με στόχο τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η λεγόμενη «Κοινωνική Συμμαχία» των προθύμων, που στήθηκε με πρωτοβουλία των πλειοψηφιών  της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα εργαλείο ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των εργαζομένων στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων.

Το πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι μακριά από τα συμφέροντα των εργαζομένων, και σε μια προσπάθεια να μας αλυσοδέσουν πίσω από το άρμα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, καθηλώνοντας τους μισθούς και τα δικαιώματά μας στα τάρταρα.

Από την άλλη η μεταμνημονιακή εποχή που τάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, συνεχίζει να θησαυρίζει τους μεγάλους βιομήχανους, έμπορους, τραπεζίτες, ξενοδόχους πατώντας πάνω στα σμπαραλιασμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτοί που μας παίρνουν το φαΐ από το πιάτο, είναι οι ίδιοι που μας μπλέκουν όλο και πιο πολύ στο γαϊτανάκι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, διαλύοντας χώρες και σκοτώνοντας λαούς, για να κερδίσουν μια χούφτα πλουτοκράτες αμύθητα ποσά.

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας αποφασίστηκαν τα εξής:

ü Άμεσα συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων και φορέων για προγραμματισμό περιοδειών και εξορμήσεων κατά κλάδο.

ü Συσκέψεις με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων για το πλαίσιο της απεργιακής μάχης.

ü Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πλατεία Πάρκου και ώρα 10:00 το πρωί.

Το πλαίσιο πάλης του Εργατικού Κέντρου που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, απαντάει στις αγωνίες των εργαζομένων, για το πώς σήμερα θα βγουν από το βάλτο που μας έχουν ρίξει όλες αυτές οι δυνάμεις συνδικαλιστικές, πολιτικές που μας καλούν να σκύψουμε κι άλλο το κεφάλι και να συνεχίσουμε να ζούμε στη φτώχεια και την ανέχεια.

Βάζουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, δεν τους κάνουμε τη χάρη.

Διεκδικούμε:

  1. Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  2. Μόνιμη και πλήρη εργασία για όλους, με ΣΣΕ. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  3. Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, μέτρα προστασίας της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
  4. Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, φυσικού αερίου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  5. Απαγόρευση πλειστηριασμών για τις εργατικές-λαικές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.
  6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι στη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο +5.000 για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
  7. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου». Να μην γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να μην ξεπερνούν τα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, ενώ για όσους είναι στα ΒΑΕ, τα 55 και 50 αντίστοιχα.
  8. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
  9. Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Να λειτουργήσουν κανονικά τα δημόσια νοσοκομεία, κλινικές τους που υπολειτουργούν ή έκλεισαν λόγω περικοπών. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοινωνικές δομές και ιδρύματα πρόνοιας. Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, χωρίς προϋποθέσεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι λογιστικά κριτήρια. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές-φοιτητές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.
  10. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να πάψει η Ελλάδα να πληρώνει τα 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά στην Κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία και παιδεία.

 

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας!

Αγώνας – οργάνωση και αγώνας η επιλογή μας!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ηλεκτροδοτείται το σιδηροδρομικό δίκτυο Τιθορέας - Λιανοκλαδίου
Επόμενο άρθρο Παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την στήριξη καταναλωτών ρεύματος με χαμηλά εισοδήματα