Τετράνυχος, ωίδιο και αλτερνάρια στις καλλιέργειες καρπουζιών

Γεωργικές προειδοποιήσεις εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου με τις ασθένειες που απειλούν τις καλλιέργειες καρπουζιών σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου στις καλλιέργειες και επιπλέον έκανε την εμφάνισή του το ωίδιο και η Αλτερνάρια.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

Τετράνυχος (Tetranychus urticae)

  Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες με καρπουζιές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξή του,  για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς.

  Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως   etoxazole, abamectin, κ .α.

 

Ωίδιο

(Erysiphe cichoracearum,Sphaerotheca fuliginea)

Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση του έκανε το ωίδιο στις πρώιμες καλλιέργειες της  καρπουζιάς.

Συμπτώματα: Μικρές κηλίδες με λευκή εξάνθηση εμφανίζονται στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων  στους μίσχους και τους βλαστούς. Η προσβολή ξεκινάει από τα φύλλα της βάσης.

Συνθήκες ανάπτυξης :Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30οC (άριστη 25-26 οC).

Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο.

Καταπολέμηση: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής από το παθογόνο μύκητα  με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Αλτερνάρια (Alternaria  curcubitae)

Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση της έκανε η Αλτερνάρια στις καλλιέργειες με καρπουζιές .

Συμπτώματα: Κυκλικές μαύρες ή καστανές  κηλίδες αρχικά στα φύλλα της βάσης. Παρόμοιες κηλίδες σχηματίζονται αργότερα στους μίσχους και στους καρπούς.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή υγρασία μετά από βροχή  και θερμοκρασία 23-28οC.

Καταπολέμηση: Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδιου.

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Καρπουζιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

Δημήτριος Λύκας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*