Ειδήσεις

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ε. Καραΐσκου στη σύσκεψη για το Νοσοκομείο Λαμίας


Κατ’ αρχάς να σας ενημερώσω ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης , είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και του έθεσε διεξοδικά τα θέματα του Νοσοκομείου Λαμίας ο δε Υπουργός δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες λύσεις και με έναρξη διαδικασιών προσλήψεων.

Για το θέμα:

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουμε ακούσει αρκετά σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα και πραγματικά φοβάμαι για αυτό καθαυτό τον τρόπο προσέγγισης του συγκεκριμένου θέματος.

το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό; Ένα ένα αιχμιακό γεγονός  ή ένα δομικό γεγονός ; Προέκυψε γιατί ξαφνικά κάποιοι γιατροί ακριβώς την ίδια στιγμή αρρώστησαν;

Αν θελήσουμε να απαντήσουμε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις εκείνο που θα προκύψει δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά το θολό τοπίο για το νοσοκομείο της Λαμίας.

Αν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε έχουμε χάσει αυτή καθαυτή τη  πραγματικότητα που συμβαίνει στο νοσοκομείο.

Αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται για  τυχαίο και αιχμιακό γεγονός έχουμε κάνει λάθος και θα πρέπει να  δούμε τις ακριβείς του διαστάσεις που είναι αναγκαίο και χρειάζεται.

Βεβαίως και θα πρέπει να μας προβληματίσει ως αιχμή το γεγονός αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να κοιτάξουμε τα γεγονότα και να προσδιορίσουμε με σαφήνεια και ασφάλεια  το μέλλον του  ιδρύματος.

Αν επιχειρήσουμε να  δούμε την  οποιαδήποτε λύση σε επίπεδο περιφερειακής Ανθρωπογεωγραφίας, κάνουμε το ίδιο λάθος.

Η σημερινή κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας είναι συνέπεια και αποτέλεσμα μιας συνεχούς κατάστασης είτε αυτό εκφράζεται στις ελλείψεις της παιδιατρικής κλινικής είτε τώρα στα χειρουργεία,  πρόκειται ακριβώς για τις ίδιες αιτίες που ενώ βγαίνουν προκηρύξεις δεν έρχονται γιατροί αλλά και κάποιοι άλλοι που υπηρετούσαν και είχαν δυνατότητα να συνεχίσουν φεύγουν από το νοσοκομείο και μάλιστα πίσω του δημιουργούν ιδιαίτερο θόρυβο.

Ήδη από αυτό είναι σαφές ότι η  κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας δεν είναι ένα γεγονός που προέκυψε τυχαία και πολύ περισσότερο πάνω σε μια περίοδο αιχμής.

Δύο χρόνια χωρίς διοίκηση, ο αυτοσχεδιασμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ποιος φταίει λοιπόν για αυτή την κατάσταση;

Αν βιαστούμε να δώσουμε απαντήσεις σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο περιφερειακό πρόβλημα .

Δυστυχώς το συγκεκριμένο θέμα στο νοσοκομείο της Λαμίας η παθογένεια που κουβαλά πίσω του δεν δείχνει να έχει περιφερειακά χαρακτηριστικά.

Αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στο νοσοκομείο χρειάζονται μελέτη και πολύ δε περισσότερο να υπάρξει τεκμηρίωση γι’ αυτό άλλωστε έχουμε σήμερα και τις συναντήσεις, με όλες τις θεσμικές εκφράσεις μέσα στο νοσοκομείο .

Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο περιφερειακό  πρόβλημα αλλά για δομικό θέμα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το να μοιράσουμε τη φτώχεια μας με τους άλλους νομούς δεν σημαίνει ότι ξεφεύγουμε από τη φτώχεια.

Από τη στιγμή που για περίπου 15 μέρες μέσα στο Νοέμβρη το νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες του αυτό σημαίνει ότι η από ένα ολόκληρο νοσοκομείο θα πρέπει να μεταφερθούν για 15 μέρες στη Λαμία.

Δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα ντόμινο μεταξύ των νομών της περιφέρειας κάτι που βιώσαμε στο μεμονωμένο στο πρόσφατο παρελθόν.

Και τότε είχε σημειώσει ο Περιφερειάρχης ότι δεν λύνονται έτσι τα ζητήματα το ίδιο τόνισε σήμερα στη συνάντηση με τον υπουργό.

Έτσι με τον τρόπο αυτό και με αυτή τη διαχείριση κανένα από τα προβλήματα δεν γίνεται αντίθετα δημιουργούνται περισσότερα αλλά και περισσότερο σύνθετα.

Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι έχει διαταραχτεί η εικόνα του νοσοκομείου το κλίμα στην επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα βαρύ και οι γιατροί και μιλώ για τους ειδικευμένους γιατρούς αποφεύγουν να θέσουν μεταξύ των επιλογών τους μία υπηρεσία στο νοσοκομείο της Λαμίας γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο αυτό οδηγεί μαθηματικά σε ένα συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις.

Βεβαίως αυτές τις πολιτικές αποφάσεις δεν τις παίρνουν περιφερειακά εκτελεστικά όργανα αλλά η πολιτική ηγεσία σ’ αυτή πραγματικά θα πρέπει να αναφερθούμε.

 Και αυτό ακριβώς το νόημα έχει η σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη μας Κώστα Μπακογιάννη, με τον Υπουργό Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία είναι ένα μείζον αλλά συγχρόνως σύνθετο θέμα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

Για μας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιους τρόπους η υποστελέχωση των νοσοκομείων οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

Απαιτεί γενναίες αποφάσεις από την Κεντρική Διοίκηση.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα στη Σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Λαμιέων για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
Επόμενο άρθρο Ρεσιτάλ Πιάνου του Χρήστου Λενούτσου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας