Το Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. Λαμίας για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας

Με αφορμή την αναβληθείσα επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κου Πολλάκη Π. για τα εγκαίνια της ΤΟ.Μ.Υ Λαμίας, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και Κέντρων Υγείας αναφέρει τα ακόλουθα:

Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας  και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Φθιώτιδας εξυπηρετούν υγειονομικά το μεγαλύτερο πληθυσμιακά και γεωγραφικά κομμάτι της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Το Σωματείο Εργαζομένων έχει επανειλημμένως προβάλει την διαχρονικότητα και σπουδαιότητα  των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών τα οποία εστιάζονται ,κυρίως, στην ελλιπή και προβληματική υλικοτεχνική υποδομή καθώς και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Θα θέλαμε να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας επιβάλλεται να χρησιμοποιούν όλες τις σύγχρονες μεθόδους προκειμένου να προσφέρουν τις καλύτερες παροχές φροντίδας υγείας στους ασθενείς. Παρόλα αυτά η κατάσταση συνεχίζει να είναι η ίδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο παλαιός (20 ετών) αξονικός τομογράφος, ο οποίος ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί, και το μόνο που συνεχίζουμε να εισπράττουμε από τους αρμόδιους φορείς, είναι δεσμεύσεις πρόσθετων κονδυλίων, ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ αντικατάστασής του και ευχολόγια αποτροπής μιας, ακόμη, ξαφνικής παύσης της λειτουργίας του λόγω βλάβης,. Επιπλέον, ο μαγνητικός τομογράφος συνεχίζει να είναι «όνειρο θερινής νυκτός» αφού δεν είναι λίγοι οι αρμόδιοι που έχουν διαβεβαιώσει ότι ΘΑ εγκατασταθεί οσονούπω.

Επιπλέον συνεχίζει να υφίσταται έντονη έλλειψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, έγιναν κάποιες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (σύνολο προσλήψεων το τελευταίο 3μηνο:7 (επτά)/παραιτήσεων:2 (δυο) ), οι οποίες αποτελούν μια ευχάριστη είδηση, αλλά δυστυχώς η έλλειψη του προσωπικού σε όλους τους κλάδους (πληρότητα βάσει του οργανογράμματος 60-65% ) είναι τέτοια, που οι προαναφερόμενες προσλήψεις είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Μερικά από τις επιπτώσεις  της έλλειψης είναι η κόπωση του υπάρχοντος προσωπικού, η αύξηση των χιλιάδων οφειλόμενων αδειών και ρεπό και η άσκηση αλλότριων και πολλαπλών καθηκόντων.

Ποιες είναι, όμως, οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης από την υφιστάμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των νόμιμων εκπροσώπων της ;

α) οι προσλήψεις μέσω συμβάσεων προγραμμάτων Ο.Α.Ε.Δ., ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και επικουρικού  προσωπικού (όλων των κλάδων) για κάλυψη πάγιων αναγκών

β) οι μετακινήσεις και τα «εντέλεσθε» προσωπικού από άλλες υπηρεσίες-δομές (π.χ μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας στις ΤΟ.Μ.Υ), η μεταβίβαση των προβλημάτων από την μια υπηρεσία-δομή σε κάποια άλλη και η μετατροπή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε «πεδίον δόξης λαμπρόν» για «ασκήσεις επί χάρτου»

γ) οι ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για μελλοντικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού

δ) οι ΑΙΟΛΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ και οι ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ εξαγγελίες για την «απογείωση» του ποσοστού πληρότητας του προσωπικού και την επίτευξη μεγαλόπνοων-μη ρεαλιστικών σχεδίων-στόχων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος

ε) η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας (π.χ η σταδιακή καθιέρωση των εργαζόμενων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών)

Είναι προφανές ότι με την δημιουργική λογιστική, την επικοινωνιακή διαχείριση και την υποσχεσιολογία δεν βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές δομές του Ν. Φθιώτιδας, ούτε παρέχονται στους πολίτες αξιοπρεπείς υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Τελικά όλοι οι Εργαζόμενοι του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας απαιτούμε το αυτονόητo:

  • επαρκή χρηματοδότηση και ταχύτατες ενέργειες για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρουμε
  • άμεση στελέχωση μέσω νέων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού
  • σωστές συνθήκες εργασίας
  • ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

 

ΤΟ Δ.Σ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*