Ειδήσεις

Χαιρετισμός Ν. Σταυρογιάννη στο Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων


Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης παραβρέθηκε σήμερα στο Πανελλήνιο Λειτουργικό Συ­μπόσιο Στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που πραγματοποιείται στη Λαμία και έχει ως θέμα «Το αγιολόγιο της Εκκλησίας». Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος σημείωσε:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαε, Άγιοι Ιεράρχες,

Σεβαστοί Πατέρες,

Με ενθουσιασμό και χαρά αλλά και με πνεύμα βαθιάς και θερμής προσευχής για την ευόδωση του έργου της λειτουργικής αναγέννησης που επωμιστήκατε, έργου τιτάνιου, συναρπαστικού και γεμάτου προκλήσεις σας υποδέχομαι σήμερα στο Δήμο Λαμιέων.

Στην εποχή των ραγδαίων αλλαγών και μεταβολών, στο περιβάλλον της μετανεωτερικότητας, η Ορθοδοξία έρχεται αντιμέτωπη με ριζικά καινούργιες προκλήσεις- άγνωστες μέχρι τώρα και πολύ διαφορετικές σε σχέση με ότι της ήταν γνωστό από την ιστορική της διαδρομή και εμπειρία- προκλήσεις που απαιτούν ανανέωση, αναστοχασμό και δημιουργικό προβληματισμό.

Μέσα σε μια προβληματική πραγματικότητα, η τρομοκρατία, οι θρησκευτικές εντάσεις, η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό των χωρών, η λεηλασία του περιβάλλοντος, τα υπαρξιακά αδιέξοδα επιφέρουν πλανητικές δονήσεις τέτοιες και τόσες που πολλοί με αγωνία αναρωτιόμαστε αν οδεύουμε σε παγκόσμια κοινότητα ή σε παγκόσμιο πολτό χρήσιμο για τους οικονομικούς σκοπούς μιας ανώνυμης ολιγαρχίας.

Σ αυτήν την παγκόσμια κρίση η Ορθοδοξία δίνει εξετάσεις μέσα στην ιστορία. Εάν επιθυμεί να περάσει επιτυχώς μια τέτοια δοκιμασία, εάν εξακολουθεί να κηρύττει στον σύγχρονο άνθρωπο ΙησούνΧριστόν «και τούτον εσταυρωμένον και αναστάντα» θα πρέπει, παραμένοντας πιστή στις Πηγές της και την αγία πνευματική της εμπειρία και αναφορά να διακονήσει τις υπαρξιακές και πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων του καιρού μας μιλώντας στη γλώσσα τους. Η Εκκλησία καλείται να σαρκώσει στον μετανεωτερικό κόσμο μας την αιώνια αλήθεια του Ευαγγελίου, προσλαμβάνοντας κριτικά και δημιουργικά τη σάρκα αυτού του κόσμου και όχι μιας «χιμαιρικής», ετεροχρονισμένης, ιδεαλιστικής πραγματικότητας.

Προσδοκούμε μέσα από τη λειτουργική αναγέννηση, ανανέωση και μεταρρύθμιση,  για την οποία με τόση σύνεση και σοβαρότητα εργάζεστε, να μας βοηθήσετε να ανακαλύψουμε εκ νέου- βιώνοντάς το στην καθημερινότητά μας- το μεγαλείο μιας λατρείας θεολογικής και διαλογικής, εσχατολογικής και ευαγγελικής, διδακτικής και ιεραποστολικής, μορφωτικής και μεταμορφωτικής, ρωμαλέας και γοητευτικής που έχει κορωνίδα και κορύφωσή της, έκφραση της ταυτότητας και του είναι της την Θεία Ευχαριστία. Η οποία αποτελεί με τη σειρά της δυναμική έκφραση ενότητας, ισότητας, αδελφοσύνης, θυσίας και προπαντός αληθινής κοινωνίας, αντανάκλαση της τέλειας κοινωνίας της Αγίας Τριάδας.

Απόλυτα πεπεισμένος πως η μαρτυρία της Εκκλησίας στον κόσμο, περνάει απαραίτητα μέσα από την αυθεντική έκφραση της λατρείας της εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο σας. Περήφανος που η πόλη της Λαμίας θα μνημονεύεται ως ένας σταθμός αυτής της συναρπαστικής και επίπονης προσπάθειας.»

DIMARXOS 1

Προηγούμενο άρθρο Λαϊκός 100.60
Επόμενο άρθρο Eξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα κλοπής αυτοκινήτων με πλούσια δράση στη Λαμία