Ειδήσεις

Άμεση λήψη νέων μέτρων στήριξης στους αμπελουργούς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω της πανδημίας COVID-19


Την άμεση λήψη νέων μέτρων στήριξης στους αμπελουργούς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω της πανδημίας COVID-19, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει :

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο κλάδος της Αμπελουργίας και Οινολογίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα με εξαιρετικές και μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών και με αρίστης ποιότητας παραγόμενα είδη κρασιών.

Στην Στερεά Ελλάδα με τους μεγάλους ορεινούς όγκους, τα ψυχρά αέρια ρεύματα, την θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού και του Αιγαίου Πελάγους, καθώς επίσης του Μαλιακού και του Κορινθιακού κόλπου, δημιουργούνται άριστες μικροκλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη της αμπελουργίας σε όλη της την έκταση.

Καλλιεργούνται περισσότερα από 62.000 στρέμματα με γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, αλλά και άλλες ελληνικές και διεθνείς που αντιστοιχούν στο 28% του συνολικού των ελληνικών αμπελώνων και παράγεται πλήθος κρασιών εξαιρετικής ποιότητας.

Στην εποχή της κρίσης όλο και περισσότεροι νέοι μας ακολούθησαν την παράδοση – κάνοντας πράξη το πέρασμα της καλλιέργειας στην νέα γενιά – ή στράφηκαν για πρώτη φορά σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα κάνοντας χρήση των εθνικών αποθεμάτων, τον αγάπησαν και με μεράκι παράγουν μοναδικής γεύσης και ποιότητας κρασιά που συνοδεύουν τα γεύματα των συνδαιτυμόνων στην Ελλάδα, αλλά και όχι μόνο. 

Σήμερα, ο αμπελουργικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της αγροδιατροφικής μας πολιτικής και ο οίνος συνιστά ένα σημαντικό αγροτικό

 

προϊόν για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας τον τόνο της εξωστρέφειας που πρέπει να αποκτήσουμε για όλη μας την αγροτική παραγωγή, έχει να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία κορωνοϊού όσο και τις αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της.

Η απαγόρευση μετακινήσεων, η πτώση του Τουρισμού με την αναστολή λειτουργίας στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων, και σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο των τιμών του σταφυλιού, οδήγησαν σε σημαντική μείωση το εισόδημα της πλειονότητας των αμπελουργών παρά την ενεργοποίηση των τομεακών μέτρων του «Πράσινου Τρύγου» και της «Απόσταξης Κρίσης» που έτρεξαν σε επίπεδο του ΥπΑΑΤ.

 

Κύριε Υπουργέ,

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που βιώνει ο παραγωγικός κόσμος της Περιφέρειάς μας, και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για ποιοτικά και με ξεχωριστά χαρακτηριστικά προϊόντα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης του αμπελουργικού κλάδου, προκειμένου  οι αμπελουργοί να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του εισοδήματος και να οικοδομήσουν το μέλλον για την καλλιέργεια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας», καταλήγει με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

Προηγούμενο άρθρο Κεντρική Οδός: Τιμαριθμική προσαρμογή διοδίων τελών 2021
Επόμενο άρθρο Υπόμνημα ΣΒΘΣΕ στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τις μεταβολές ασφάλισης σε ορισμένες κατηγορίες