Ειδήσεις

Απάντηση στην από 14/10/2016 ανοικτή επιστολή της «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας»


Το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας διαβίβασε απάντηση στην από 14/10/2016 ανοικτή επιστολή της “Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας. Η επιστολή απάντησης έχει ως εξής:

Με αφορμή την σχετική από 14/10/2016 ανοικτή επιστολή  της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΜΙΑΣ», γνωρίζουμε ότι :

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από το μήνα Φεβρουάριο του 2016, ανέλαβε το δύσκολο  γι’ αυτή έργο, να δημιουργήσει και να λειτουργήσει Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή Θερμοπυλών Λαμίας, στα πρότυπα μιας σύγχρονης ανοικτής δομής, για την λειτουργία της οποίας, διατέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες και έμπειρα στελέχη της Περιφέρειάς μας.

Η δομή αυτή, λειτουργούσε και λειτουργεί, με ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων που διατέθηκαν για τη λειτουργία της, με υποδειγματικό τρόπο, πράγμα που  έχει εκφραστεί παντοιοτρόπως, από εθνικούς αλλά και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από τον Συνήγορο του Πολίτη, σε πρόσφατη επίσκεψη του.

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της  δεχθήκαμε την εθελοντική προσφορά όλων των πολιτών, για τους οποίους έχουμε εκφράσει τις ευχαριστίες μας και τις επαναλαμβάνουμε, γιατί, πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια αυτή, κανείς δεν μπορεί να περισσεύει.

Επειδή όμως, την ευθύνη λειτουργίας και ασφάλειας των όσων διαβιούν στη συγκεκριμένη δομή έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα πρέπει για τη λειτουργία της, να υπάρχουν κανόνες και όρια. Τους κανόνες και τα όρια αυτά, τα έχει θέσει ο ίδιος ο νόμος,  τον οποίον είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να εφαρμόσουμε.

Ήδη, έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε υποχρεωμένοι άμεσα να θέσουμε σε εφαρμογή τον  Κανονισμό λειτουργίας ανοικτών δομών, που προβλέπει ο Ν. 4375/2016 και παράλληλα, όπως προβλέπεται από τον ίδιο νόμο,  πέραν των ήδη απασχολούμενων στη δομή υπηρεσιακών παραγόντων, θα οριστεί, με απόφαση μας, ως Προϊστάμενος της ανοιχτής Δομής, υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος θα απασχολείται μόνιμα στην δομή.

Με βάση αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένα δικαιώματα, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, τόσο στους διαμένοντες, όσο και  στον οποιονδήποτε επιθυμεί να επισκεφθεί ή να προσφέρει στο Κέντρο Προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες, ενώ την ευθύνη της φύλαξης των εγκαταστάσεων έχει η Ελληνική Αστυνομία. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς κανένα πρόβλημα η λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου.

Είναι φυσικό όμως, η οποιαδήποτε λειτουργία, έστω και υποδειγματική, να επιδέχεται βελτιώσεων. Γι’ αυτό, πάντοτε συζητούσαμε και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση με τον οποιονδήποτε, προκειμένου  να επιφέρουμε την οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη απαιτηθεί.

Όσον αφορά αναφορές για τυχόν προστριβές στο κέντρο φιλοξενίας, θέτουμε στη δημοσιότητα τη μοναδική αναφορά που μας τέθηκε υπόψη,  από υπηρεσιακό στέλεχος της δομής, για επεισόδιο από Ισπανό εθελοντή που έγινε την 5η Ιουλίου 2016, την οποία σας παραθέτουμε αυτούσια και έχει ως εξής : «……. Την 5/10/2016 ώρα  5.35 ο ισπανός εθελοντής ονόματι Ιβάν ο οποίος είχε ειδοποιηθεί από το προηγούμενο βράδυ να παραδώσω το κλειδί του δωματίου (Ν.101) και να απομακρυνθεί από την δομή αρνήθηκε να το πράξει. Στις 16.30 με 16.45, ως υπεύθυνος, ΤΕ διοικητικού οικονομικού, αρμόδιος για την απογευματινή βάρδια, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ενώ η απογευματινή βάρδια έκανε την καθιερωμένη ταξινόμηση τακτοποίηση των ρούχων, που βρίσκονται στο μεγάλο χώρο των πρώην λουτήρων, ρούχα που είναι να δοθούν στους πρόσφυγες – μετανάστες, ο Ισπανός Ιβάν μπήκε μέσα στο χώρο προκλητικά, βρίζοντας τους υπαλλήλους της απογευματινής βάρδιας και πετώντας τα τακτοποιημένα ρούχα κάτω στο πάτωμα. Επίσης, χωρίς καμία εντολή – καμιά άδεια, εκ της διευθύνσεως του συγκεκριμένου hot spot, φωτογράφιζε, παλιά σκισμένα ρούχα, τα οποία είχα πεταχτεί στους κάδους των απορριμμάτων, εκτός του χώρου εναπόθεσης – τακτοποίησης των ρούχων, για τους πρόσφυγες βρίζοντας πάλι χυδαία και χειροδικώντας εναντίον των υπαλλήλων της απογευματινής βάρδιας, λέγοντας πάλι ότι τα ρούχα στα σκουπίδια ήταν καλά τους πρόσφυγες με απώτερο σκοπό την γενικότερη αναστάτωση και δημιουργία προβλήματος μεταξύ των προσφύγων μεταναστών και των ελλήνων υπαλλήλων που ταξινομούμε τα ρούχα.

Δημήτριος Λαμπρόπουλος ΤΕ διοικητικού οικονομικού………..»

Από μία μικρή έρευνα μεταξύ των έξι εργαζομένων που ήταν παρόντες τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί από τον ίδιο,  παρόμοια γεγονότα μικρότερης έντασης και του είχαν γίνει συστάσεις και είχε δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί, αλλά συνέχιζε ακριβώς την ίδια τακτική.

Τέλος θα επαναλάβουμε ότι οι στείρες αντιπαραθέσεις και οι  ανταγωνισμοί μεταξύ των πολιτών, σε σχέση με τη προσφορά τους στους πρόσφυγες,  δεν ωφελούν κανένα και κυρίως τους πρόσφυγες.

Η Περιφέρεια Στερεάς ως υπεύθυνος φορέας, οργανωμένα πλέον, θα συνεχίσει να ενισχύει την δομή και να βελτιώνει τις συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, ελπίζοντας οι διαδικασίες να είναι γρήγορες και να μην υπάρχει λόγος να υφίσταται η συγκεκριμένη δομή.

Σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία ηλικιωμένων και παιδιών
Επόμενο άρθρο Η προετοιμασία του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου θα απασχολήσει το Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας