Ειδήσεις

Αρχή του Τριωδίου στο Ναό του Πολιούχου Λαμίας


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας, ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή του  Τελώνου & Φαρισαίου, 5 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, μας εισαγάγει στην ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου, στην οποία  μας ωμιλεί για την ταπείνωση και την μετάνοια, για να ακολουθήσει η περίοδος του πνευματικού αγώνος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έτσι προετοιμασμένοι πνευματικά να χαρούμε την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Στην εποχή μας ο άνθρωπος προσπαθεί να δείξει με κάθε τρόπο τις δυνάμεις του. Λείπει από την ζωή μας η ευλογημένη αρετή της υψοποιού  ταπεινώσεως. Στο ευαγγέλιο του Τελώνου και του Φαρισαίου ο Κύριος μας ωμιλεί για την ταπείνωση, η οποία είναι το ισχυρό θεμέλιο για να χτίσουμε την πνευματική μας ζωή αλλά και να αποκτήσουμε ισχύν ψυχής. Ισχυρός άνθρωπος είναι ο ταπεινός άνθρωπος. Μέσω της αυτογνωσίας έρχεται η ταπείνωση, ακολουθεί η συντριβή και η μετάνοια για να ακολουθήσει η σωτηρία.

Συν Θεώ εισερχόμεθα σε μια περίοδο πνευματικών αγώνων, αλλά το πνεύμα του κόσμου είναι αντίθετο και αυτή την περίοδο διοργανώνονται καρναβάλια κι’ ο κόσμος διασκεδάζει με κραιπάλες και ασωτίες. Ο Κύριος όμως μας καλεί να συντρίψουμε τα πάθη και τον εαυτό μας για να γίνουμε κοινωνοί στην χαρά της Αναστάσεως. Παρηγοριά στην ζωή μας είναι ο Σταυρός, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού μας ».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τους πιστούς για την ευλαβική στάση τους κατά την Θεία Λειτουργία, τον  Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Ιωάννη Καραμέρη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την ευπρεπή παρουσία του Ιερού Ναού, καθώς και τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού και Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αργύρη Βλάχο, ο οποίος μαζί με την πολυμελή χορωδία των νέων αποδίδουν  τέλεια τους Βυζαντινούς ύμνους, προσδίδοντας μεγαλοπρέπεια στις ακολουθίες.

Τέλος ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους καλό και ευλογημένο Τριώδιο.

Πηγή: imfth.gr

Προηγούμενο άρθρο Ληστείες, κλεμμένα οχήματα, ναρκωτικά στις υποθέσεις που απασχόλησαν τον Ιανουάριο την Αστυνομία στη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Επεκτείνεται και στη Λαμία το δίκτυο φυσικού αερίου