Ειδήσεις

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς


Το έντομο Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu) (σφήκας της καστανιάς) θεωρείται ένας από τους κυριότερους εχθρούς της καστανιάς που εισήλθε πρόσφατα στη χώρα μας. Η προσβολή των δένδρων της καστανιάς από το έντομο D. kuriphilus μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανάσχεση στην ανάπτυξη των φυτών της καστανιάς, μείωση της παραγωγής και να οδηγήσει μέχρι και την ξήρανσή τους.

Τα ακμαία έντομα του D. kuriphilus προκαλούν το σχηματισμό κηκίδας με την εναπόθεση ωών κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των οφθαλμών την άνοιξη. Μετά την έξοδο των ακμαίων από τα μέσα Μαίου έως τα τέλη Ιουλίου οι κηκίδες ξηραίνονται, ξυλοποιούνται και παραμένουν στο δένδρο έως και δύο χρόνια.

Η αντιμετώπιση του εντόμου σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη. Ως μόνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis οι προνύμφες του οποίου παρασιτούν τις προνύμφες του εντόμου D. kuriphilus

Η διαπίστωση  της παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu) ( κ. Σφήκα της καστανιάς ) έγινε για πρώτη φορα στις 27-7-2016 από υπαλλήλους του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας (κ.κ. Τζίγκα Γεωργίας-Γεωπόνος και Ζαρμπούτη Ιωάννη-Γεωπόνος), και στη συνεχεια ένημερώθηκε το ΥΠΑΑΤ

Σε συνεργασία με την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠ.Α.Α.Τ, στις 9/5/2018 έγινε εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis για την βιολογική καταπολέμηση της Σφήκας της καστανιάς,   στις Τ.Κ. Αργύρια , Κολοκυθιά και Κυριακοχώρι όπου και είχε διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου της Σφήκας , από ειδικούς εντομολόγους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (κ.κ. Παπαχρήστος Δημήτριος και Μιχαηλάκης Αντώνης), παρουσία στελεχών του ΥΠ.Α.Α.Τ. (κ.κ. Καγιάς Ιωάννης και Αλεξόπουλος Αλέξανδρος), του Δ/ντή της ΔΑΟΚ κ. Ρίζου Δημήτριου, υπαλλήλων της ΔΑΟΚ  (κ.κ Τζίγκα Γεωργίας και Ζαρμπούτη Ιωάννη), ΤΟΥ  Αντιδημάρχου του Δήμου Μακρακώμης κ. Καραγκούνη Αθαν και των Προέδρων των αντίστοιχων Τοπικών Κοινοτήτων.

Το εν λόγω πρόγραμμα της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας χρηματοδοτείται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με την Δ/νση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε φυλλάδιο για ενημέρωση των ενδιαφερομένων  για την καλλιέργεια της καστανιάς το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. στη διαδρομή: Αγρότης επιχειρηματίας>ΓΕΩΡΓΊΑ>Φυτοπροστασία>Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία> Η σφήκα της καστανιάς.

 

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ

Βιολόγος – Ιχθυολόγος Msc

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα στη Βουλή για τη σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα - Λιανοκλάδι
Επόμενο άρθρο Καταβολή Προνοιακών Επιδομάτων από το Δήμο Λαμιέων