Ειδήσεις

Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα στη Σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Λαμιέων για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας


Είναι αλήθεια ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας παρουσιάζει χρόνια, δομικά και λειτουργικά προβλήματα.

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση κάποιων εξ αυτών. Ενδεικτικά:

  • Στηρίχθηκε – όσο ήταν δυνατόν – η στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με ιατρικό προσωπικό, με την προκήρυξη λίγων – είναι γεγονός – θέσεων ιατρών και την πρόσληψη ορισμένων επικουρικών ιατρών.
  • Εκσυγχρονίστηκε και συμπληρώθηκε ιατρικός και τεχνολογικός εξοπλισμός, αφού δόθηκαν για το σκοπό αυτό, εκτός προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, 605.000 ευρώ.
  • Θεσμοθετήθηκε νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, που προβλέπει την ανάπτυξή του με σημαντική αύξηση κλινών και με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Για παράδειγμα, σε αυτό τον Οργανισμό στηρίζεται η προκήρυξη της σημερινής Κυβέρνησης για 4 θέσεις παιδιάτρων.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έγιναν μέχρι το τέλος του 2014. Δυστυχώς όμως, από τις αρχές του 2015 το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας έχει αφεθεί στην τύχη του και λειτουργεί χάρη στις ικανότητες και τη φιλοτιμία του προσωπικού του.

Επί δεκαεπτά μήνες παρέμενε ακέφαλο, με σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε φάρμακα, με την ενίσχυση σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό να «καρκινοβατεί» και με τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου να παρουσιάζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Τελευταίο «κρούσμα», ως αποτέλεσμα και της σημαντικής συρρίκνωσης κυρίως του αριθμού των ειδικευόμενων ιατρών τα τελευταία δύο χρόνια, η αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής.

Πρόβλημα το οποίο, έγκαιρα, στις 12 Οκτωβρίου, είχα αναδείξει με σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτηση, στην οποία τόνιζα ότι η χειρουργική κλινική “λειτουργεί σε φθίνουσα δυναμικότητα ως προς τις υπάρχουσες αίθουσες και τείνει να εξυπηρετεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά, μετατρέποντας – ουσιαστικά – το Νοσοκομείο σε «διαμετακομιστικό κέντρο»”.

Και σε διάστημα 20 ημερών από την κατάθεση της Ερώτησης, και αφού ουδείς απάντησε ή ασχολήθηκε με το θέμα, τα γεγονότα δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα πρέπει να βρεθεί λύση στο πρωτόγνωρο για αυτό το Νοσοκομείο πρόβλημα.

Και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας.

Θεωρώ άλλωστε ότι στόχος θα πρέπει να είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας.

Προηγούμενο άρθρο 2η σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ε. Καραΐσκου στη σύσκεψη για το Νοσοκομείο Λαμίας