Ειδήσεις

Δημοσιεύτηκε μία από τις πιο σημαντικές προσκλήσεις για την αγροτική ανάπτυξη


Μία από τις μεγαλύτερες προσκλήσεις για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε για την δημοσίευση της πρόσκλησης που αφορά στην στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης και την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία σημαντική πρόσκληση στην οποία η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει με 27.661.190 ευρώ, δηλαδή στο 50% του συνολικού κόστους που προστίθεται στους ευρωπαϊκούς πόρους.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι πρόκειται για μία νέα πρόκληση που βάζει τους αγρότες της Στερεάς Ελλάδας σε τροχιά διεθνούς ανταγωνιστικότητας καθώς με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκτούν νέα, σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης και εξέλιξης των καλλιεργειών και της παραγωγής τους. «Ο αγροτικός τομέας είναι ο αιμοδότης της τοπικής και της εθνικής μας οικονομίας. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι όχι μόνο να τον στηρίξουμε αλλά και να του ανοίξουμε δρόμους για να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί. Εξασφαλίσαμε αυτό το πολύ μεγάλο ποσό για την συμμετοχή μας στα προγράμματα αυτά γιατί πιστεύουμε ότι κάνουμε μία σημαντική επένδυση. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική, ακολουθούμε τις αρχές μας που μας επιβάλλουν να ενισχύουμε με όποιο τρόπο και όποιο μέσο τους αγρότες μας και να είμαστε δίπλα τους στον αγώνα που κάνουν για να αναπτυχθούν. Επενδύουμε στους αγρότες της Στερεάς Ελλάδας για να τους κάνουμε δυνατούς και να τους δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να αποδώσουν στην οικονομία μας» τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους τους δικαιούχους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής και να λάβουν μέρος στα προγράμματα.

 

Παρακάτω οι όροι και οι πληροφορίες συμμετοχής

 

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει τους αγρότες της Περιφέρειας,  ότι δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Υπομέτρου 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα, να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο των δράσεων 4.1.1: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 27.661.190 ευρώ, εκ των οποίων τα 25.836.777 ευρώ αφορούν  τη δράση 4.1.1 και τα 1.824.413 ευρώ  τη δράση 4.1.3. Για τη δράση 4.1.1 το 25% της δημόσιας δαπάνης θα κατευθυνθεί για την ένταξη αιτήσεων που υποβάλλονται από συλλογικά σχήματα, ενώ για τη δράση 4.1.3, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%.

Α. Περίοδος, τρόπος και τόπος υποβολής αιτήσεων στήριξης.

Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο https://www.ependyseis.gr και εν συνεχεία, ως φυσικός φάκελος, στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του φυσικού προσώπου ή της έδρας του νομικού προσώπου ή του συλλογικού σχήματος κατά το διάστημα από 21/12/2017 έως 2/4/2018.

Β. Επιλεξιμότητα Δικαιούχων.

  1. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:

1.1.  Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και να μην έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους.

1.2.  Να έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος 2017.

1.3.  Να έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού.

1.4.  Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

1.5.  Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παράγραφος γ, του Ν.1287/1982.

1.6.  Να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης.

1.7.  Επιπρόσθετα για τη Δράση 4.1.1 να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι Νέοι Γεωργοί του Υπομέτρου 6.1.

  1. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:

2.1.  Να έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος 2017.

2.2.  Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.

2.3.  Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2028.

2.4.  Να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση.

2.5.  Επιπρόσθετα για τη Δράση 4.1.1 τα υποψήφια νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου πρέπει να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

  1. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου, όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών και ΚΟΙΝΣΕΠ, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης, πρέπει:

3.1.  Να είναι εγγεγραμμένοι και ενήμεροι στο οικείο μητρώο, όπως αυτό ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

3.2.  Να έχουν εξουσιοδοτήσει ένα φυσικό πρόσωπο να λειτουργεί ως νόμιμος εκπρόσωπος για τους σκοπούς του προγράμματος.

3.3.  Να έχουν διακριτή λογιστική διαχείριση στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου.

3.4.  Να εμφανίζουν, τις τρεις προηγούμενες χρήσεις από το έτος υποβολής, κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και μέσο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται όσα συλλογικά σχήματα συστάθηκαν εντός της προηγούμενης τριετίας από το έτος υποβολής τα οποία, για τους σκοπούς της παρούσας, θεωρούνται νεοσύστατα.

3.5.  Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα. Στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου, τότε η υποχρέωση αφορά το νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται.

3.6.  Να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση. Στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου, τότε η υποχρέωση αφορά το νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται.

Γ. Επιλέξιμες Δαπάνες.

  1. Επιλέξιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης»:

1.1.  Ίδρυση, μετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση, αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.

1.2.  Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

1.3.  Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου.

1.4.  Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων και περίφραξη φυτειών.

1.5.  Αγορά καινούργιου ανθοκομικού αυτοκινήτου.

1.6.  Αγορά καινούργιου μελισσοκομικού αυτοκινήτου.

1.7.  Αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου.

1.8.  Γενικές Δαπάνες.

  1. Επιλέξιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος»:

2.1.  Επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, η περίφραξη και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας.

2.2.  Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαχείριση των αποβλήτων υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της γεωργικής εκμετάλλευσης, δεξαμενές, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων, η περίφραξη και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας.

2.3.  Γενικές Δαπάνες.

Δ. Οικονομική στήριξη

  1. Η χρηματοδότηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου καλύπτεται από τη δημόσια δαπάνη και την ιδιωτική συμμετοχή. Η δημόσια δαπάνη χορηγείται με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου από το ΕΓΤΑΑ και το Ελληνικό Δημόσιο, απολογιστικά, δηλαδή μετά την υλοποίηση των επενδύσεων, την εξόφλησή τους και την παραλαβή τους από τα αρμόδια όργανα, με βάση τις δαπάνες που κρίνονται επιλέξιμες από αυτά.
  2. Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού των αιτήσεων στήριξης είναι:

2.1.   Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη δράση 4.1.1 τα 500.000 ευρώ και για τη δράση 4.1.3 τα 200.000 ευρώ.

2.2.  Για τα συλλογικά σχήματα για τη δράση 4.1.1 τα 1.000.000 ευρώ και για τη δράση 4.1.3 τα 500.000 ευρώ.

  1. Η ένταση ενίσχυσης για τις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ως εξής:

 

Ο δικαιούχος:

α) δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας, διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα και

ικανότητες και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως υπεύθυνος της

εκμετάλλευσης αυτής ή

β) έχει ενταχθεί ως δικαιούχος μέτρων Νέων Γεωργών (ΠΑΑ), την τελευταία πενταετία.

60%
Δικαιούχοι σε ορεινές περιοχές 60%
Δικαιούχοι σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα 50%
Δικαιούχοι σε κανονικές περιοχές 40%
Συλλογικές επενδύσεις 60%

 

Δ. Θεσμικό Πλαίσιο

Το θεσμικό πλαίσιο του μέτρου, στο οποίο καθορίζονται όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες που οφείλουν να γνωρίζουν οι υποψήφιοι, είναι η υπ. αριθμ. 13158/28-11-2017 απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 4302 Β΄), όπως τροποποιούμενη ισχύει κάθε φορά και η υπ. αριθ. 13849/14-12-2017 πρόσκληση (ΑΔΑ: ΩΔΓΗ4653ΠΓ-45Ν) ενώ το εγχειρίδιο οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης στήριξης είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο www.ependyseis.gr.

Η Πρόσκληση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο σύνδεσμο

https://www.pste.gov.gr/?cat=305

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω των Ψηφιακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΑΤ στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr  στο σύνδεσμο https://agrotikianaptixi.gr/index.php?obj=753a043674f01935

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής & Αλιευτικής Πολιτικής  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα τηλέφωνα:

Δ/νση Αγροτικής & Αλιευτικής Πολιτικής                            τηλ.  2231353173, 53150 & 53138

Δ.Α.Ο.Κ. Βοιωτίας                                                           τηλ.  2261350165

Δ.Α.Ο.Κ. Εύβοιας                                                            τηλ.  2221353924

Δ.Α.Ο.Κ. Ευρυτανίας                                                       τηλ.  2237080250

Δ.Α.Ο.Κ. Φθιώτιδας                                                         τηλ.  2231353156

Δ.Α.Ο.Κ. Φωκίδας                                                           τηλ.  2265350544

 

Προηγούμενο άρθρο Ορθή διαχείριση κενών πλαστικών φιαλών φυτοφαρμάκων
Επόμενο άρθρο Απ. Γκλέτσος: Εξασφαλισμένα από υπουργεία και ευρωπαϊκούς πόρους τα 26 εκατομμύρια για τον πρωτογενή τομέα