Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε ο βιολογικός καθαρισμός Λειανοκλαδίου-Υπάτης


To βιολογικό καθαρισμό Λειανοκλαδίου-Υπάτης εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.), Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης.

Στα εγκαίνια, που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας κ.κ. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και ο πατέρας Βασίλειος Ρίζος, παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού ΑπαστόληςΚαραναστάσης, Αθανάσιος Μιχελής και Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευθύμιος Καραΐσκος και Κώστας Αποστολόπουλος, οι Δήμαρχοι Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας,, Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, Λοκρών Νίκος Λιόλιος, ΜακρακώμηςΘύμιοςΠαπαευθυμίου, οι πρώην Δήμαρχοι Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, Υπάτης Κώστας Τσιλογιάννης,Λειανοκλαδίου Σωτήρης Κουτσοβέλης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Αθανάσιος Λυκόπουλος και κάτοικοι της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη σειρά δράσεων της ΔΕΥΑ Λαμίας για την περιβαλλοντική προστασία του Σπερχειού Ποταμού και του οικοσυστήματος «Μαλιακός – Σπερχειός». Η Πράξη περιλαμβάνει τρία έργα:

-Τη νέα μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού

-Τα δίκτυα αποχέτευσης και τον αγωγό μεταφοράς του Λιανοκλαδίου

-Τα δίκτυα αποχέτευσης των Λουτρών Υπάτης και τον αγωγό μεταφοράς λυμάτων της Υπάτης και των Λουτρών Υπάτης

Συνολικά κατασκευάσθηκαν δίκτυα αποχέτευσης μήκους 23.300 μέτρων και τρία αντλιοστάσια, μέσω των οποίων τα λύματα των κατοίκων των τριών οικισμών μεταφέρονται στο νέο Βιολογικό καθαρισμό και αποδίδονται στο περιβάλλον, ενώ μέχρι σήμερα τα λύματα του Λειανοκλαδίου και των Λουτρών Υπάτης επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με τους βόθρους και τα λύματα της Υπάτης να απορρίπτονται απ ευθείας στο Σπερχειό Ποταμό.

Γενικότερα η συγκεκριμένη πράξη, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των τριών οικισμών και του περιβάλλοντος και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.Ο προϋπολογισμός των έργων που κατασκευάσθηκαν ήταν 8.935.000 €.Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα που ενσωματώνει τις νεώτερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των λυμάτων και διαθέτει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία. Η δυναμικότητα της μονάδας  επιτρέπει να οδηγούνται σ αυτή μελλοντικά και τα λύματα γειτονικών οικισμών όπως του Αργυροχωρίου και των Μεξιατών, εφ όσον αποκτήσουν δίκτυα αποχέτευσης.

Η παρούσα πράξη που εγκαινιάζουμε σήμερα έρχεται σε συνέχεια ή και παράλληλα με άλλες σημαντικές πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος Σπερχειός – Μαλιακός που υλοποιεί ή ολοκλήρωσε η ΔΕΥΑ Λαμίας, τόσο στην περιοχή αρμοδιότητας της όσο και στους γειτονικούς δήμους Στυλίδας και Μακρακώμης, μετά από τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων. Ενδεικτικά σημειώνονται :

-Η επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας, προϋπολογισμού 2.700.000 €

-Η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης και η μεταφορά των λυμάτων της Στυλίδας στο Β.Κ. Λαμίας προϋπολογισμού 12.000.000 €

-Η αναβάθμιση και λειτουργία του Β.Κ. Σπερχειάδας –Μακρακώμης και η κατασκευή των δικτύων στους δύο οικισμούς, προϋπολογισμού 4.600.000 €

-Η κατασκευή των δικτύων και των αγωγών μεταφοράς των οικισμών Μοσχοχωρίου – Κόμματος, προϋπολογισμού 3.200.000 €

-Η κατασκευή μικρής μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και αγωγού μεταφοράς του Αγίου Γεωργίου, προϋπολογισμού 1.000.000 €.

Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στο έργο που σχεδίασε και υλοποίησε σε πολύ σύντομο διάστημα η ΔΕΥΑΛ για την υδροδότηση του Λειανοκλαδίου και του Αμουρίου από τη Βίστριζα ώστε απ’ την μια μεριά να σταματήσει η ύδρευση τους μέσω άντλησης και απ’ την άλλη να ενισχυθεί και να αναγεννηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας των γεωτρήσεων. Παράλληλα να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για την υδροδότηση και της Δημοτικής Κοινότητας Ζηλευτού με νερό του Συνδέσμου.

Η προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής θα συνεχισθεί, παρά τα προβλήματα που συνιστούν κυρίως οι περιορισμένοι πόροι και η έλλειψη νέου επιστημονικού προσωπικού, εξ αιτίας των άδικων απαγορεύσεων στις προσλήψεις που ακόμη ισχύουν και αναμένουμε να ξεπερασθούν.»

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση του έργου τους πρώην Δημάρχους Λαμιέων Γιώργο Κοτρωνιά, Υπάτης Κώστα Τσιλογιάννη και Δημήτρη Κουραβάνα, Λειανοκλαδίου ΣωτήρηΚουτσοβέληκαι Κώστα Βαλατσό, τα στελέχη και όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑΛ αλλά και τηνανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία «Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος» για την άψογη συνεργασία.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος που σημείωσε στο χαιρετισμό του:«Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων του Νέου Βιολογικού Καθαρισμού Λειανοκλαδίου – Υπάτης, η οποία οριοθετεί και επίσημα έναρξης λειτουργίας της μονάδας. Η μονάδα διαθέτει όλα τα στάδια επεξεργασίας. Επιγραμματικά, περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους μονάδες :

– Έργα εισόδου – Μονάδα προεπεξεργασίας λυμάτων εντός κτιρίου

-Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας (που αποτελεί την κάρδια του συστήματος όπου  πέραν των άλλων λειτουργιών γίνεται η βιολογική και χημική αποφωσφόρηση και απονιτροποίηση)

-Μονάδα φίλτρανσης

-Μονάδα απολύμανσης και μεταερισμού  (χλωρίωση, αποκλήρωση)

-Έργα διάθεσης λυμάτων (με τάφρο διήθησης και αγωγό διάθεσης)

-Μονάδα Επεξεργασίας ιλύος

-Κτίριο ενέργειας και  φυσητήρων αερισμού

-Κτίριο διοίκησης με αίθουσα κεντρικού ελέγχου μέσω SCADA  και χημικό εργαστήριο

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μονάδα με την τριτοβάθμια επεξεργασία επιτυγχάνει πολύ καλής ποιότητας εκροή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιορισμένη άρδευση π.χ. σε μη βρώσιμες καλλιέργειες βάμβακος.

Πριν ξεναγηθούμε στο χώρο, θα ήθελα να αναφερθώ  στους ανθρώπους – τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. που υλοποίησαν το έργο αυτό. Τον προϊστάμενο Παναγιωτόπουλο Διονύση, Χαδούλη Θεόδωρο υπεύθυνο τμήματος αποχέτευσης και μελετών, Μηλιωρίτσα Κωνσταντίνο υπεύθυνο τμήματος ύδρευσης, Αντωνίου Δημήτριο υπεύθυνο Η/Μ τμήματος, ηλεκτρολόγο μηχανικό, Αποστολόπουλο Γρηγόρη υπεύθυνο λειτουργίας Βιολογικού Καθαρισμού και ποιότητας νερού, Λεπίδα Μαρία αρχιτέκτονα μηχανικό και Πανουργιά Κωνσταντίνο, οικονομολόγο. Η μικρή αυτή ομάδα ανθρώπων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. διαθέτει την εμπειρία, τη γνώση του αντικείμενου και κυρίως την προθυμία σε πνεύμα συνεργασίας να λειτουργεί ως πηγή δημιουργίας νέων δράσεων και έργων προσθέτοντας σημαντική οικονομική αξία στην Δημοτική Επιχείρηση. Αποτελεί το λεγόμενο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ το όποιο είναι το σημαντικότερο για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.

Στην τελευταία αυτή  προγραμματική περίοδο του Ε.Σ.Π.Α. η ολιγομελής αυτή ομάδα, της οποίας έχω την τύχη να διευθύνω, παρήγαγε έργο συνολικού προϋπολογισμού 62.700.000,00€ με τα έργα των όμορων Δήμων Μακρακώμης και Στυλίδας, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και αγορά με την εισροή των ευρωπαϊκών δωρεάν χρηματοδοτήσεων που αποτελούν αυτόνομες επενδύσεις και θετικό πολλαπλασιαστή Κοινωνικών Οικονομικών και Περιβαλλοντικών εξελίξεων και αποτελεσμάτων.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου αυτού αλλά και του συνόλου των έργων αποχέτευσης και προστασίας του περιβάλλοντος έπαιξε η άριστη συνεργασία και συνδρομή των στελεχών των διαχειριστικών αρχών του  ΕΠΠΕΡΑΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην μεταφοράς τεχνογνωσίας για την εφαρμογή των διαδικασιών χρηματοδότησης και παρακολούθησης των ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων διαδικασία επίπονη αλλά και απαραίτητη. Επίσης τα στελέχη της αναδόχου και κατασκευάστριας εταιρείας «Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος» για τις προσπάθειες τους να μας παραδώσουν ένα άρτιο και με υψηλές προδιαγραφές έργο όπως άλλωστε και στο παρελθόν έχει πράξει.»

biologikos-2

biologikos-1

biologikos-3

Προηγούμενο άρθρο 1.660.046,44 € στο Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Επόμενο άρθρο «Δεν ξεχνώ!» από Μοτοσυκλετιστές που επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού