Ειδήσεις

Εκδήλωση του Προγράμματος Teachers4Europe στη Μακρακώμη


Μια σημαντική εκπαιδευτική δράση με τίτλο “Teachers 4 Europe”, φέτος συμπληρώνει έξι χρόνια από την υλοποίηση μιας πραγματικά πρωτότυπης και καινοτόμας εκπαιδευτικής δράσης, στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση με απώτερο σκοπό βέβαια τη διαμόρφωση των ενεργών Ευρωπαίων πολιτών του αύριο. Στην πρώτη πιλοτική της εφαρμογή για το έτος 2011 – 2012 επιμόρφωσε 97 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην δεύτερη για το έτος 2012-2013 άλλους 79.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο ήταν ότι περίπου 2.500 μαθητές τη μια χρονιά και 2000 την άλλη συμμετείχαν ενεργά με βιωματικό τρόπο στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις τάξεις τους. Η συνέχεια του προγράμματος και η περιφερειακή μορφή ανάπτυξης που ακολούθησε με τοπικούς πολλαπλασιαστές δεν άφησε ανεπηρέαστο το κέντρο της χώρας με τις περιφερειακές ενότητας Φθιώτιδας και Μαγνησίας να πρωτοστατούν έχοντας παρουσία τουλάχιστον, μέχρι και σήμερα εξήντα εκπαιδευτικών και πάνω από 1000 εμπλεκόμενους μαθητές.

Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης “Teachers 4 Europe” είναι διττός. Πρώτον, να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων. Επιπρόσθετα, να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας με αξιοποίηση και των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας.

Σε αυτή την προσπάθεια η πύλη www.teachers4europe.grκαλείται να συνεισφέρει ενεργά καθώς στόχος της είναι να καλύψει το κενό διάχυσης των γνώσεων και των εμπειριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης “Teachers 4 Europe”. Έτσι αποτελεί μια σημαντική πύλη ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών τόσο μεταξύ των εκπαιδευτικών που ήδη συμμετείχαν ή θα συμμετάσχουν στο μέλλον στη δράση αυτή όσο και μεταξύ ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για φέτος η διάδραση μεταξύ των δημ. σχ. Μακρακώμης και 30ού δημ. σχ. Βόλου με συνδέσμους την κ. Δ.Μαυροβουνιώτη, εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας και Πασχάλη Δήμου, διευθυντή στο 30ό δ. σχ. Βόλου μέσα από τη θεματική «Σχολείο και περιφερειακή ανάπτυξη». Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος έπαιξε η θερμή ανταπόκριση της διεύθυνσης αλλά και των εκπαιδευτικών του δημοτικού σχολείου Μακρακώμης στην υλοποίηση δράσεων αποτελεί μια θετική εξέλιξη και βάζει το Τ4Ε μας σε άλλη διάσταση αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας ως ατμομηχανής ανάπτυξης της υπαίθρου.

Στην μεγάλη εκδήλωση στη Μακρακώμη είχαν προσκληθεί οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας. Ο αεικίνητος κ. Κ. Μπακογιάννηςήταν παρών στηρίζοντας την εκδήλωση και παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχεδιασμό που έχει θέσει ορίζοντας το Δημ. Σχολείο Μακρακώμης πρεσβευτή της Περιφερειακής Αρχής αλλά και γέφυρας πιο ουσιαστικής συνεργασίας με τους όμορους νομούς.

Όπως τόνισε στην ομιλία του “Ίσως αυτά τα παιδιά να δημιουργήσουν την Ευρώπη που θέλουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε δεν εξελίσσεται μέσα σε γραφεία και κόμματα, είναι θέμα Παιδείας και νοοτροπίας. Χαίρομαι πολύ γιατί σήμερα που συζήτησα με τους μαθητές , τέθηκαν θέματα και παιδικοί προβληματισμοί που δεν τίθενται σε κανένα κοινοβούλιο.”

Η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία με τα παιδιά της Ε’ Δημοτικού να είναι άξιοι εκπρόσωποι και πρεσβευτές τόσο της περιοχής τους όσο και των ευρωπαϊκών αρχών .

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τις εργασίες περιμετρικά της πλατείας Πάρκου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων