Ειδήσεις

Εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης «Ιωνικά 2016»


Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαμίας, η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας, το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στις 9, 11 και 18 Σεπτεμβρίου 2016 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στη Νέα Μαγνησία Λαμίας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αθλητικές εκδηλώσεις (αγώνας δρόμου)

Ώρα έναρξης 6:30 μ.μ.

 

Σε ένδειξη τιμής στις Αλησμόνητες Μικρασιατικές Πατρίδες των Ελλήνων, οι συνεργαζόμενοι φορείς διοργανώνουν αγώνα δρόμου παιδιών και ενηλίκων στις κεντρικές οδούς της Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

Την επιτροπή επιμέλειας διεξαγωγής του αγώνα, και την κριτική επίσης επιτροπή, απαρτίζουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Μαίρη Καλογιάννη, κ. Θανάσης Πύργος και κ. Δημήτρης Μπαρτσώκας.

Στο τέλος του αγώνα δρόμου θα γίνεται απονομή διπλωμάτων στους συμμετέχοντες στις αθλητικές εκδηλώσεις και στεφάνωμα νικητών.

 

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ημέρα Μνήμης – Ημέρα Τιμής στους προγόνους

 

Το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου & Ελένης Θεία Λειτουργία, Δοξολογία και Αρτοκλασία εις μνήμην του Μάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει επιμνημόσυνος δέησις για τους προγόνους από την Μικρά Ασία και τον Πόντο που χάθηκαν μαρτυρικά σ’ εκείνες τις Πατρίδες ή έφτασαν πρόσφυγες και αναπαύονται ήσυχα στη Φθιωτική γη.

 

Βράδυ Εκδηλώσεις Μνήμης

Προαύλιος χώρος  Ι. Ν. Αγίων Κων/νου & Ελένης Ν. Μαγνησίας

Ώρα έναρξης 8:00 μ.μ.

 

Παρουσιάζει: Ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας, κ. Γιώργος Πιτσογιάννης τελειόφοιτος Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  • Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας
  • Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Ευθύμιο Καραΐσκο
  • Χαιρετισμό από την Αντιδήμαρχο Λαμίας κ. Βίβιαν Αργύρη
  • Ομιλία από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Βόλου «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ» κ. Ουρανία Σταματιάδου: «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης»
  • «Λογοτεχνικό ταξίδι στην Αλησμόνητη Ιωνία των Ελλήνων». Ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, μικρασιάτικα τραγούδια και μουσική, επικεντρωμένα γύρω από το τραγικό γεγονός της απώλειας των Μικρασιατικών πατρίδων. Με επίκαιρο ή νοσταλγικό χαρακτήρα, εκφράζοντας με μια ευρύτερη οπτική, τον καταλαγιασμένο πια κι όμως καθολικό καημό της Ρωμιοσύνης. Μουσική και τραγούδι, ποίηση και λογοτεχνία, τρόπος επανεκτίμησης και εθνικής αυτογνωσίας, μέσω του οποίου αποδίδεται βαθύτερα ο σημαντικός διαχρονικός αντίκτυπος που ασκεί στη σύγχρονη ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, η ύπαρξη και η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης. Αφηγήτρια η καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας δίδα Μυρσίνη Χάιλα.

Απαγγέλουν ποιήματα και αποδίδουν λογοτεχνικά κείμενα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: κ. Σπύρος Κουδουνάς, κ. Οδυσσέας Κοτζαμάνης, δίδα. Λένα Καλογήρου.

Θα πλαισιώσει η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου με Μικρασιάτικα τραγούδια.

Τραγουδούν: Σούλα Κόχυλα, Ελένη Κατόπη, Ευαγγελία Δημητρούλη, Κική Τσαντήλα, Κούλα Ζαγκλάρα , Αθανασία Κόγια, Μαργαρίτα Μπλούκα, Λένα Σταυροπούλου, Ελένη Σεβαστού, Ελένη Κοτρώνη, Ολυμπία καβαλάρη, Μαρία Μπαμπαλή, Λίτσα Καραδήμα, Σταυρούλα Παπαϊωάννου, Νίκος Λαμπρόπουλος, Θεόδωρος Χανής.

Χορωδιάρχης ο κ. Δημητρίος Γκαραβέλης, που συνοδεύει και στα πλήκτρα.

Συνοδεύει επίσης με Μπουζούκι και κιθάρα, ο κ. Γιώργος Μαυρομάτης.

  • Χοροί Δωδεκανήσου από το τμήμα γυναικών του Συλλόγου. Διδασκαλία χορών από την εκπαιδευτικό και χοροδιδασκάλισσα κ. Μυρτώ Κασσωτάκη.
  • Παραδοσιακοί Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας με την επιμέλεια και διδασκαλία της κ. Ντίνας Μεργιά.
  • Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου – Λυκείου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας, με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Θανάση Πύργου.

 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τούρκικο Κράτος

Πρωί ώρα 10:30

 

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό το πρωί θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα Αθανασίου Διάκου.

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις 4 Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων στη Λαμία
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Κ.Δ.Α.Π στην Έκθεση Ζωγραφικής του Μανώλη Χάρου