Ειδήσεις

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο του click away, έστειλε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας


“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, στην οποία συμμετείχατε καθ’ όλη τη διάρκειά της – και σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως – σας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσετε από 1ο χέρι την κραυγή αγωνίας όλων των εκπροσώπων των επιχειρήσεων για την κατάσταση που βιώνει η αγορά από την επέλαση της υγειονομικής κρίσης.

Η συνεδρίαση μάλιστα, πραγματοποιήθηκε την 1η μέρα επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο της παράδοσης εκτός (clickaway), μια μέθοδο που στην πράξη δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει. Η δυσλειτουργία της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι εμφανής και η αποτυχία του εν λόγω μέτρου είναι δεδομένη.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα, η οικονομία να λειτουργεί με δύο ταχύτητες, αφενός κάποιες επιχειρήσεις να δουλεύουν και αφετέρου οι περισσότερες (κυρίως μικρές/οικογενειακές) να υπολειτουργούν ή και να παραμένουν κλειστές μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες του μέτρου της «παράδοσης εκτός». Σημαντική «παραφωνία» επίσης, αποτελεί η αποκλειστική χρήση του POSμόνο για τις δοσοληψίες στο λιανικό εμπόριο κάτι που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Οι τοπικές κοινωνίες από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του clickaway, έδειξαν αρνητικές ως προς την υιοθέτηση του μέτρου καθώς είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί.

Χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του λιανεμπορίου να περισώσουν μέρος του χαμένου τζίρου των εορτών και να ανοίξουν κανονικάλειτουργώντας με προκαθορισμένα ραντεβού (τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά), τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε αυτό που πρέπει να εστιάσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων, ώστε να αποφευχθεί ο κοινωνικός συνωστισμός που θα επιφέρει έξαρση των κρουσμάτων.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριο μέλημα όλων σας & όλων μας είναι να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στην αγορά για να μπορέσει να ανακάμψει έστω και την ύστατη τούτη στιγμή & οι επιχειρήσεις μας να παραμείνουν ζωντανές. Ο χειμώνας για όλους μας προβλέπεται δυσοίωνος με τη διαμορφούμενη κατάσταση να απειλεί τη βιωσιμότητα του συνόλου των επαγγελματιών, οπότε σας ζητούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα του ανοίγματος – με όρους και κανόνες –  του λιανικού εμπορίου και όχι με «μεσοβέζικες» & πρόχειρες λύσεις που επιφέρουν επιπλέον στρεβλώσεις.

 

Με την ελπίδα ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν, παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις. “

 

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Ηλ. Κυρίτσης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021
Επόμενο άρθρο Αλλαγή ημερομηνιών διεξαγωγής λαϊκών αγορών Στυλίδας λόγω εορτών