Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο


Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ τα συνθήματα των αγωνιστών για  «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία» παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.

Τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας: από την Ουκρανία ως τη Συρία και από εκεί στη Λιβύη και στους ανταγωνισμούς στην κινεζική θάλασσα. Ήδη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ., δίνει γη και ύδωρ στα γεράκια των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Κάλεσε τους φονιάδες των λαών να περιπολούν στο Αιγαίο με πρόσχημα το μεταναστευτικό. Ανανέωσε την παραχώρηση της βάσης της Σούδας στους Αμερικανούς και υπέγραψε για τη δημιουργία νέων βάσεων. Παρέδωσε λιμάνια, αεροδρόμια, τη γη, τον αέρα και το νερό της Ελλάδας, για να πηγαινοέρχονται ιμπεριαλιστικοί στρατοί, ενώ συμμετέχει ενεργά με ελληνικές δυνάμεις σε 13 ιμπεριαλιστικές αποστολές σε διάφορα σημεία της Γης.

Την ίδια στιγμή, η εργατική τάξη της χώρας, χτυπημένη και εξαθλιωμένη από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, δίχως Ψωμί , δίχως Παιδεία και δίχως Ελευθερία, θυσιάζεται στο βωμό της “δίκαιης” ανάπτυξης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς καμιά προοπτική στον μονόδρομο του καπιταλισμού, μετατρέπεται σε φτηνό εργατικό δυναμικό για τα εργοστάσια και σε “κρέας” για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα βάρβαρα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης και ετοιμάζεται να εφαρμόσει όσα ψήφισε το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει πρόβλημα να δαπανά το 2% του Α.Ε.Π. για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και επιπλέον να κλείνει συμφωνία 2,5 δις με τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό πολεμικών αεροσκαφών. Από τη μία καταδικάζει το λαό στην πείνα και την ανέχεια, και από την άλλη συζητά και σχεδιάζει την αποθήκευση πυρηνικών στον Άραξο.

Στο πλαίσιο αυτό οι αγώνες, οι θυσίες και τα συνθήματα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα ζητώντας δικαίωση. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων του εργαζόμενου λαού για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.  Είναι κομμάτι της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας καλεί μαζικά τα μέλη των σωματείων του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα, τους μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους τους φοιτητές και τους μαθητές, κάθε εργαζόμενο που αγανακτεί και αγωνιά για το μέλλον του παιδιών του, να δώσουν μαζικά το παρόν στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 17 του Νοέμβρη και στις 18.30 στην Πλατεία Πάρκου της Λαμίας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Προηγούμενο άρθρο Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας: Απολογισμός 37ης διάθεσης προϊόντων
Επόμενο άρθρο Συναντήσεις Χρήστου Σταϊκούρα στην Κύπρο