Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: 28 Απρίλη – Ημέρα Δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς


Δεν το βάζουμε κάτω, δίνουμε αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνησή, και στα κόμματα που υπηρετούν την ίδια πολιτική και μας θέλουν σκυφτούς, χωρίς δικαιώματα να δουλεύουμε απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, όπου, όπως και όσο θέλουν, ρίχνοντάς μας μερικά ψίχουλα. Γιατί ενώ έχει δυναμώσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την “επαναφορά της οικονομίας” όπως λένε, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τη νέα καπιταλιστική κρίση αλλά να τη φορτώσουν  στις πλάτες των εργαζομένων.

Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να περάσει στρατηγικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν με τα τρία μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια.

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ενισχύεται η εκμετάλλευση και παρέχεται στην εργοδοσία η απόλυτη ελευθερία να  εφαρμόζει τα μέτρα συνδυαστικά. Με την εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση ταυτόχρονα κατά 50% του μισθού, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου με απλήρωτες υπερωρίες, την ενδοομιλική μετακίνηση εργαζομένων χωρίς κατοχύρωση στα εργασιακά δικαιώματα, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων που ανοίγουν το δρόμο σε επέκταση των μαζικών απολύσεων. Επίσης διευρύνουν την καταστολή με την άρση περιορισμού της πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών ενώ παράλληλα η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ  δεν σταμάτησε να  μπουκώνει με   ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα επιτελεία της ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις, μαζί με τα δικά τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προπαγανδίζουν επίμονα τη “δύσκολη επόμενη μέρα”, με τη βαθιά οικονομική κρίση, που είναι δική τους κρίση, του κεφαλαίου, για να μας αναγκάσουν να υποταχτούμε στα αντεργατικά μέτρα, παλαιότερα και νέα που ήδη ετοιμάζουν σε βάρος μας, για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Θέλουν να αποδεχτούμε τις νέες θυσίες!

Στην προπαγάνδα τους ότι “όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση” χρειάζεται “εθνική ομοψυχία”, γίνεται “δίκαιη κατανομή βαρών”, απαντάμε: “Δεν είμαστε όλοι μαζί εργάτες και αφεντικά.” Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στην κρίση και στην ανάπτυξη, εμάς τους εργαζόμενους φορτώνουν να πληρώνουμε “τα σπασμένα”. Έχουμε πικρή πρόσφατη εμπειρία από την προηγούμενη κρίση, τώρα η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια!

Το δικό μας “όλοι μαζί” είναι η ταξική ενότητα των εργατών. Έχουμε πείρα από τους αγώνες μας για την κάλυψη των απωλειών  το προηγούμενο διάστημα κόντρα στην αντεργατική πολιτική. Έχουμε πείρα από τις μέρες δράσης των υγειονομικών και των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ όπου το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα συνδικάτα είχαν τη δική τους συμβολή σε αυτή τη δράση.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος είναι μαζί τους και ποιος ενάντιά τους, όπως έβγαλαν συμπεράσματα και για τον ρόλο της ηγεσίας στη ΓΣΕΕ που όχι μόνο βάζει πλάτη σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική αλλά συνδιαμορφώνει ξεδιάντροπα με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, την ΕΕ, το κάθε αντεργατικό βήμα.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να γενικεύσουμε την πείρα μας κλιμακώνοντας την παρέμβασή μας. Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί για την προστασία της υγείας του λαού, για κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.

Η μόνη διέξοδος για να βγούμε όρθιοι από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

Μπροστά στην εργατική Πρωτομαγιά το Εργατικό Κέντρο Λαμίας αποφάσισε τη συμμετοχή στη μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς την Τρίτη 28 Απρίλη και με σύνθημα “πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά”. Για να αντιπαλέψουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με αφορμή την επιδημία και να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, τις δικές μας ανάγκες κόντρα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Καλούμε τα σωματεία να πάρουν άμεσα απόφαση συμμετοχής, τα ίδια να αποφασίσουν και να σχεδιάσουν τη δράση τους ανάλογα με τον κάθε χώρο δουλειάς καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν κόντρα σε κυβέρνηση, αφεντικά, ΕΕ, για τη δουλειά με δικαιώματα και τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Παίρνοντας μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, στις πύλες των εργοστασίων, και όποια άλλη πρόσφορη μορφή.

Κερδισμένος χρόνος είναι αυτός που αξιοποιείται σήμερα για να παλέψουμε διεκδικώντας τις ανάγκες και όλα τα δικαιώματά μας και όχι να περιμένουμε την “επόμενη μέρα”. Δεν θα φορτωθούμε για άλλη μια φορά τη δική τους κρίση.

Προετοιμαζόμαστε για αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς που είναι μέρα Απεργίας.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ
  • Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη.
  • Καμιά απόλυση όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, μετά το πέρας του χρόνου που ορίζει η ΠΝΠ. Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας.
  • Καταβολή όλων των απλήρωτων μισθών και του δώρου Πάσχα όπου δεν έχει δοθεί.
  • Καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις. Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις, σταθερή δουλειά και δικαιώματα.
  • Αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τεχνικών Ασφάλειας στο Δημόσιο.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργία νέων ΜΕΘ που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Ανάπτυξη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με Κέντρα Υγείας και πλήρη κάλυψη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Απαλλαγή για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός στη Λαμία, κατηγορούμενος για κατοχή & διακίνηση ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί για ναρκωτικά στη Λαμία