Ειδήσεις

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: «Εκτός παιδικών σταθμών θα μείνουν πάνω από 725 παιδιά στο Νομό Φθιώτιδας»


Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για τη δωρεάν φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επιβεβαιώθηκε ότι περισσότερα από 725 παιδιά στο νομό μας μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής, υπολογίζοντας το σύνολο όσων έκαναν αίτηση και απορρίφθηκαν, είτε επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, είτε επειδή συμπληρώθηκαν οι θέσεις που καλύπτει ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Τα στοιχεία φανερώνουν ότι, ενώ συνολικά διευρύνονται οι ανάγκες για δημόσια δωρεάν Προσχολική Αγωγή, οι δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών περιορίζονται. Έτσι, ενώ αποκλείεται το 39% αυτών που κάνουν αιτήσεις, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δεν κάνουν καν τον κόπο να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού αποκλείονται εκ των προτέρων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Απ’ αυτούς, άλλοι υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά τροφεία και άλλοι προσπαθούν να τα βολέψουν μόνοι τους, κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι.

Είναι φανερό ότι για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την Προσχολική Αγωγή ως ανάγκη και καθολικό δωρεάν δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, ενώ στηρίζει την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα. Αυτήν την πολιτική στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρ’ όλες τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με το φορέα διαχείρισης του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017 – 2018» οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Νομό Φθιώτιδας  για τους παιδικούς σταθμούς είναι 1.865, από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι 1.140. Επομένως μένουν εκτός προγράμματος 725 παιδιά δηλ. το 39%.

Αλλά και γι’ αυτούς που πήραν το πολυπόθητο voucher (κουπόνι χρηματοδότησης) δεν είναι βέβαιο ότι τελικά το παιδί τους θα εγγραφεί σε κάποιον δημοτικό παιδικό σταθμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι θέσεις υπολείπονται των δικαιούχων. Οπότε, η «λύση» που απομένει είναι ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός, όπου ενδέχεται όμως να υπάρξει επιβάρυνση για τη λαϊκή οικογένεια, από πρόσθετες «παροχές» που βάζουν στα συμφωνητικά οι ιδιοκτήτες.

Από όπου κι αν το πιάσει κάποιος το ζήτημα, αυτός που στερεί την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ή την προσφέρει επί πληρωμή σε άλλα, είναι το κράτος και η πολιτική του, που στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες δομές, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.
  • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
  • Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
  • Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά.
  • Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους.
  • Όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).

Τα αιτήματα αυτά και οι στόχοι απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης και του κράτους, που στερούν την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά, ενώ φορτώνουν αλύπητα την εργατική – λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, θυσίες και μέτρα, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Η ΔΙΟΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο Πρωταθλήτρια στις τροχονομικές παραβάσεις η Στερεά με 8.497 σε ένα μήνα
Επόμενο άρθρο «Frida… η ζωή μου» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης