Ειδήσεις

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας: Επανασύσταση των Οργανισμών ΟΕΚ & ΟΕΕ


Το Ε.Κ.Π.Ε.Φ., αλλά και ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζονται για την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας & Εστίας, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης παροχής στεγαστικής και κοινωνικής προστασίας καταργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Το Ε.Κ.Π.Ε.Φ. τάσσεται στο πλευρό του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ -τ. ΟΕΚ ενόψει του συνεχούς και πάγιου αιτήματος του για την επανασύσταση των καταργηθέντων φορέων.

Οι αρμοδιότητές και το προσωπικό των  Οργανισμών ΟΕΚ & ΟΕΕ μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ χωρίς κανένα σχεδιασμό αλλά και πολιτική βούληση για συνέχιση των προγραμμάτων τους.

Μετά την κατάργηση των οργανισμών ΟΕΕ και ΟΕΚ, με τον νόμο Ν.4144/2013,  «Ο ΟΑΕΔ καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργηθέντων από 14.2.2012 με την παρ.6 του άρθρου 1 του ν.4046.2012, όπως ισχύει, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με τις επωνυμίες ΟΕΕ και ΟΕΚ»

Από το 2012 έως και σήμερα οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν τις εισφορές τους, οι οποίες παρακρατούνται από το ΙΚΑ, και θα πρέπει να αποδίδονται στον Ο.Α.Ε.Δ. Οι εισφορές των εργαζομένων είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι παρακρατούνται υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ και πρέπει υποχρεωτικά και αποκλειστικά τα χρήματα αυτά να διατίθενται για τους σκοπούς και υποχρεώσεις των καταργηθέντων οργανισμών. Ο ΟΑΕΔ σαν καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ εδώ και δύο χρόνια περίπου δεν έχει προχωρήσει σε κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής παρότι οι εισφορές συνεχίζονται να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και να μην αποδίδονται στον ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ, ενώ για την Εργατική Εστία το υλοποιούμενο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού αφορά αναλογικά το 1/5 των δικαιούχων συγκρινόμενο με το αντίστοιχο έτους 2011 από την Εργατική Εστία.

Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη παροχής στεγαστικής και κοινωνικής προστασίας με την χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων από ήδη διαθέσιμα κονδύλια που υπάρχουν για τους προαναφερόμενους σκοπούς:

  • Τράπεζα της Ελλάδος: Λογαριασμός Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ), με κατατεθειμένα κεφάλαια ύψους 346 εκ. ευρώ.(αποθεματικά + εισφορά υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ)
  • Εισροές από δόσεις δανείων του ΟΕΚ ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ ετησίως.
  • Εισφορές εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ 1% και υπέρ ΟΕΕ 0,35%.
  • Ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης της στέγασης-κατοικίας και άρσης κοινωνικών αδικιών που δεν αξιοποιούνται εξαιτίας ελλείψεως πολιτικής.

Για το 2014 οι εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ ύψους 327.2 εκ. ευρώ δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ , καθώς και για τα έτη 2015, 2016 δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Το 2013 καταργήθηκε η εισφορά των εργοδοτών κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να επανέλθει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης των παρακάτω προτασσόμενων προγραμμάτων.

Το Ε.Κ.Π.Ε.Φ. τονίζει ότι οι έλληνες εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ περισσότερα σε κρατήσεις,  ασφαλιστικές εισφορές, Φ.Μ.Υ., επίδομα αλληλεγγύης, υπέρ ΟΕΚ, εργατικής εστίας κ.λ.π., από κάθε άλλο εργαζόμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  χωρίς να έχουν την ανάλογη ανταποδοτικότητα. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν επίδομα αλληλεγγύης χωρίς αυτά τα χρήματα να καταλήγουν στον ΟΑΕΔ  για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλων κοινωνικών παροχών, πληρώνουν για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας οι οποίοι έχουν  καταργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, και αυτά τα χρήματα αντί να χρησιμοποιούνται σε παροχές στεγαστικές και κοινωνικής προστασίας, καταλήγουν στην μαύρη τρύπα των δανειστών.

Ζητάμε άμεσα να διατεθούν τα χρήματα των εργαζομένων σε προγράμματα:

  1. Επιδότησης ενοικίου και Κατασκευή Εργατικών Κατοικιών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ποιότητα ζωής του πολίτη και μείωσης της φτώχειας αλλά και της ενίσχυσης όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.
  2. Επιδότησης επιτοκίου για χορήγηση στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο ώστε να ωφεληθούν αρκετοί πολίτες που έχουν ιδιόκτητο οικόπεδο και σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν κατοικία.
  3. Ενοικίασης διαμερισμάτων και παραχώρησης τους σε οικονομικά αδύναμους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή κατοικία.
  4. Κοινωνικού Τουρισμού με διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων και επέκτασης της περιόδου για τον χειμερινό τουρισμό.
  5. Λειτουργίας των κλειστών βρεφονηπιακών σταθμών και αύξηση των φιλοξενούμενων παιδιών-βρεφών με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού.
  6. Παροχής εισιτηρίων θεάτρου και βιβλίων.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Ε.Φ.

Προηγούμενο άρθρο Πολυεπίπεδη συνεργασία των αδελφοποιημένων Δήμων Λαμιέων και Πάφου
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς