Ειδήσεις

Ερώτηση Γ. Κοτρωνιά για τη Λειτουργία του Τμήματος Αγροτών e-ΕΦΚΑ Στερεάς Ελλάδος


Ο Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση, σχετικά με τη Λειτουργία  του Τμήματος Αγροτών e-ΕΦΚΑ Στερεάς Ελλάδος.

     Παρατίθεται η ερώτηση αναλυτικά :

« Κύριε Υπουργέ,

   Η κατάσταση με την έκδοση των συντάξεων του ΟΓΑ στην περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται σε απελπιστικό σημείο, οι καθυστερήσεις φτάνουν τα δύο με τρία χρόνια και η αγανάκτηση των πολιτών είναι απολύτως δικαιολογημένη.
    Από το έτος 2008 με έδρα τη Λαμία λειτουργούσε το Περιφερειακό Υποκατάστημα Στερεάς Ελλάδας του ΟΓΑ, εξυπηρετώντας τρεις νομούς, (Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας ) και έχοντας στην δύναμη του ακόμα και 23 υπαλλήλους.
    Το 2013 προστέθηκαν και οι νομοί Βοιωτίας και Ευβοίας συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σκύρου.
    Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις άρχισαν με την λειτουργία του ΕΦΚΑ το 2017, όταν οι υπάλληλοι που ανερχόταν σε 15  μοιράστηκαν, οι 4 στον ΕΦΚΑ αγροτών Φθιώτιδας και οι 11 στον ΟΠΕΚΑ .
  Σήμερα τέσσερις (4) υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αγροτών εκδίδουν αποφάσεις συνταξιοδότησης για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ όλων των παραπάνω νομών δηλαδή Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Ευβοίας, συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σκύρου .
  Ακόμα και τώρα, οι εκκρεμότητες θα μπορούσαν, ίσως, να είναι διαχειρίσιμες  εάν ένας υπάλληλος απονομής της σύνταξης δεν ασχολούνταν και με 17 ακόμη αρμοδιότητες (αρχίζοντας από τον έλεγχο Στοιχείων Μητρώου, τον έλεγχο Εκκαθαριστικών ΑΑΔΕ από το έτος 2003, ως την ημέρα υποβολής της Αίτησης Συνταξιοδότησης, Βεβαιώσεις για ασφαλιστική ικανότητα, ενημερωτικά σημειώματα για ΟΠΕΚΑ,  ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων, Βεβαιώσεις μη Οφειλής για τράπεζες και με την Γραμματεία των συντάξεων, τηλεφωνήματα, παράπονα, ενημέρωση e-mail   κτλ).


    ΠΡΟΤΑΣΗ μου :

   Τα Υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ μισθωτών Ευβοίας (Χαλκίδα), Βοιωτίας (Λειβαδιά), τα οποία εκδίδουν και αποφάσεις συνταξιοδότησης μισθωτών , να επιφορτιστούν και με την έκδοση Αποφάσεων του Τμήματος αγροτών της ασφαλιστικής τους περιοχής, και να παραμείνει στον ΕΦΚΑ Μισθωτών Φθιώτιδας η έκδοση συντάξεων των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, όπως γίνεται και με την συνταξιοδότηση των μισθωτών.
     Έτσι κάποιος υποψήφιος συνταξιούχος από τη Σκύρο, την Κάρυστο ή τα Δερβενοχώρια , θα σταματήσει να απευθύνεται στη Λαμία για την συνταξιοδότηση του (και τις σχετικές αναγνωρίσεις χρόνων) και θα απευθύνεται πλέον στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην πρωτεύουσα του νομού του.  Ας μην ξεχνάμε ότι οι αγρότες σχεδόν στο σύνολό τους επιζητούν την αυτοπρόσωπη προσέλευση και την προσωπική επαφή με τους υπαλλήλους.


     Κύριε Υπουργέ,

      Ερωτώ,  είναι στις προθέσεις σας να γίνουν αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα επεξεργασίας και απονομής των συντάξεων των αγροτών και αν ναι σε πόσο χρόνο πιστεύετε ότι θα μπορούμε πλέον να πούμε ότι οι συντάξεις των αγροτών, που σήμερα έχουν αναμονή δύο έως τρία έτη, θα εκδίδονται σε ένα εύλογο χρόνο

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν 2 άτομα στη Λαμία, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός για ναρκωτικά, σε ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας