Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για την αντιμετώπιση του δάκου στην ανατολική Φθιώτιδα


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Χρ. Σταϊκούρας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τον προβληματικό και αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου του δάκου στην ανατολική Φθιώτιδα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

Ερώτηση

προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθήνα, 19.10.2016

Θέμα: Προβληματικός και αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του δάκου

 

Σύμφωνα με καταγγελίες ελαιοπαραγωγών της Ανατολικής Φθιώτιδας, παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό καρπόπτωση από τα ελαιόδεντρα, λόγω εμφάνισης δάκου, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται το σύνολο της παραγωτής.

Καταγγέλλουν μάλιστα πως η παγιδοθέτηση για την αντιμετώπιση του δάκου ξεκίνησε μόλις το Σεπτέμβριο, όταν προηγούμενες χρονιές ξεκινούσε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Σημειωτέον πως μέρος των κρατικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της δακοκτονίας, εξασφαλίζεται από εισφορά ελαιολάδου 2% ανά ελαιοπαραγωγό, η οποία παρακρατείται από τα κατά τόπους ελαιοτριβεία, καθώς επίσης και από εισφορά στις πωλούμενες ελιές από τους παραγωγούς, σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Φέτος, όπως είχα αναφέρει και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 3408/23.02.2016 Ερώτησή μου, η πίστωση του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το ελαιοκομικό έτος 2016, για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ήταν 766.000 ευρώ, σημαντικά μειωμένο κατά 177.195 ευρώ σε σχέση με το 2015, όταν σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της ώρας, το αντίστοιχο ποσό ήταν αυξημένο.

Συνεπώς, εκ του αποτελέσματος ο τρόπος αντιμετώπισης του δάκου στην Ανατολική Φθιώτιδα κρίνεται προβληματικός και αναποτελεσματικός.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί επαρκώ ς και να διαφυλαχθεί το προϊόν και η παραγωγή της ελιάς και του ελαιολάδου;
  2. Εξετάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο η δυνατότητα να αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ, οι ελαιοπαραγωγοί της συγκεκριμένης περιοχής, που οι καλλιέργειες τους έχουν υποστεί σημαντική καρπόπτωση εξαιτίας του δάκου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας

Προηγούμενο άρθρο Δήμαρχος Στυλίδας: Κακοί ψεκασμοί πλήττουν την παραγωγή ελιάς
Επόμενο άρθρο Διάλεξη για το ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων