Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας


Ερώτηση προς τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υγείας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Χρ. Σταϊκούρας, σχετικά με τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

Ερώτηση προς τα Υπουργεία

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Υγείας,

Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

 

Θέμα:  Λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας

 

Με την παρούσα Ερώτηση επανέρχομαι στο θέμα της λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, καθώς η Υπηρεσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης με προσωπικό και, συνεπώς, εύρυθμης λειτουργίας.

Μετά και την απόλυση, το Σεπτέμβριο 2015, του δόκιμου υπαλλήλου, που καταλάμβανε την οργανική θέση κλάδου Νεκροτόμων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, λόγω αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του ως Νεκροτόμος, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σημειώνεται ότι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας υπηρετεί μόνο Ιατροδικαστής, χωρίς αναπληρωτή του και χωρίς Νεκροτόμο και Νοσηλευτή.

Το γεγονός της εν γένει έλλειψης προσωπικού (ιδίως Νεκροτόμου) έχει ως συνέπεια να προωθούνται όλα τα περιστατικά θανατολογίας αρμοδιότητας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας προς τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Πειραίως και Αθηνών, με επακόλουθο πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την εμπλοκή των δικαστικών, εισαγγελικών και προανακριτικών αρχών καθώς και την απαξίωση ενός σύγχρονου ιατροδικαστικού εξοπλισμού που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Καθίσταται συνεπώς επιτακτική ανάγκη, η άμεση επαναφορά της Υπηρεσίας σε καθεστώς εύρυθμης και ουσιαστικής λειτουργίας.

Το ανωτέρω πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί προσωρινά, με την απόσπαση ή μετάθεση μόνιμου Νεκροτόμου για την κάλυψη μίας εκ των δύο οργανικών θέσεων στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι, κατά πληροφορίες, υπάρχουν μόνιμοι Νεκροτόμοι που υπηρετούν σε άλλες Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας (οι οποίες είτε δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης Ιατροδικαστή είτε δεν λειτούργησαν εκ της σύστασής τους). Μία μόνιμη, όμως λύση στο χρόνιο πρόβλημα θα ήταν η κάλυψη των δύο οργανικών θέσεων μέσω της προκήρυξης πρόσληψης μόνιμου Νεκροτόμου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί το 2018.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κ.κ. Υπουργοί :

1ον. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο χρονίζον, από το 2010, πρόβλημα στελέχωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας; Μπορεί να επισπευσθεί η προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού;

2ον. Μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα έλλειψης Νεκροτόμου, προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε προσωρινή λύση ε αποσπάσεις ή/και μεταθέσεις Νεκροτόμων από άλλες Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας  

Προηγούμενο άρθρο Τελετή αναγόρευσης επίτιμης δημότισσας στο Δήμο Στυλίδας
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση παραγωγών για τις μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές πρακτικές στο βαμβάκι