Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες


Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα, έχει προχωρήσει σε μία σταθερά διευρυνόμενη «εσωτερική στάση πληρωμών».

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, υπερέβησαν τα 7 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2016 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), από 6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015 και 3,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Παρουσίασαν, δηλαδή, μία αύξηση της τάξεως του 83% (!!!) επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Υποτίθεται μάλιστα, σύμφωνα και με το 3ο Μνημόνιο, ότι η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2016 (The authorities will clear the outstanding stock of spending arrears and the backlog of unprocessed tax refund and pension claims by endDecember 2016”).

Ωστόσο, αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά διογκώθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ακόμη περισσότερο.

Με αποτέλεσμα, εφέτος να προβλέπεται να αποπληρωθούν περίπου οι μισές, και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα δημιουργηθεί μια νέα «γενιά» ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο με τη σημερινή ανερμάτιστη διακυβέρνηση.

Οπότε ο στόχος της αποπληρωμής τους μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017, όπως αναφέρει και το συμπληρωματικό Μνημόνιο («The authorities will update by end May 2016 a plan to complete the clearance of arrears by June 2017»).

Περαιτέρω, σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (TMU), προκειμένου να υπάρξει επομένη εκταμίευση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να προκύπτει από την αξιολόγηση των θεσμών ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκκαθαρίσει «καθαρές οφειλές» ίσες με το 80% της προηγούμενης εκταμίευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

 Πως προχωράει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών; Τι ποσό έχει μεταφερθεί στους φορείς και, το σημαντικότερο, τι ποσό έχει ήδη καταλήξει στους παρόχους στους οποίους το κράτος χρωστάει;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας

Προηγούμενο άρθρο «Διβριώτικο Γλέντι» το Σάββατο στα Πλατάνια
Επόμενο άρθρο Ευχαριστήριο του Δήμου Στυλίδας για το πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα