Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα στη Βουλή για αξονικό τομογράφο και Οργανισμό Νοσοκομείου Λαμίας


Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε σήμερα την υπ’ αριθ. πρωτ. 5333/23.04.2018 Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την προμήθεια αξονικού τομογράφου και με τον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας την Τετάρτη, 25 Απριλίου, στην πόλη της Λαμίας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 

Ερώτηση

προς το Υπουργείο Υγείας

 

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

 

Θέμα: Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου και Οργανισμός Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

 Πριν από περίπου 3,5 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, με έγγραφό του, ο τότε Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (ΓΝΛ), μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και κοστολογημένη εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων αυτού, ζήτησε από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, την «κατ’ εξαίρεση έγκριση προμήθειας Αξονικού Τομογράφου για τις ανάγκες του ΓΝΛ, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ με ΦΠΑ».

Ως γνωστόν, η προηγούμενη Κυβέρνηση, ικανοποίησε τάχιστα το συγκεκριμένο αίτημα, εξασφαλίζοντας τις σχετικές πιστώσεις (όπως εξασφάλισε τις αναγκαίες πιστώσεις και για άλλες ανάγκες ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου, συνολικού ύψους 605.000 ευρώ, εκτός Προϋπολογισμού του φορέα). Η σχετική απόφαση υπεγράφη στις 25 Νοεμβρίου 2014.

Η σημαντική αυτή παρακαταθήκη για τους πολίτες, θα περίμενε κανείς να αξιοποιηθεί άμεσα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Παρ’ όλα αυτά, η ανικανότητα και η αβελτηρία της σημερινής Κυβέρνησης (και) στον Τομέα της Υγείας (π.χ. πολύμηνη καθυστέρηση ορισμού Διοικητή και Διοικητικού Συμβουλίου κ.α.), οδήγησαν τη σχετική έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια αξονικού τομογράφου 16 τομών, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, να ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου 2016, σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια μετά!

Είχε προηγηθεί η επίκαιρη Ερώτηση του υπογράφοντος προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, και η παραδοχή, εκ μέρους του κ. Πολάκη, πως «ο αξονικός τομογράφος 16 τομών αξίας 250.000 ευρώ είναι πράγματι αναγκαίος για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί.» Και συμπλήρωνε: «Τέλος πάντων, μην ανησυχείτε! Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα οποία στείλατε τότε ως Υπουργός στο Νοσοκομείο Λαμίας».

Αργότερα, τον Ιούλιο του 2017, ο τότε Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, σε αντίθετη κατεύθυνση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κρίνει πως οι 16 τομές δεν επαρκούν και ζητά επιπλέον πίστωση 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει σε προμήθεια αξονικού τομογράφου 32 τομών.

Σήμερα, τέλος Απρίλιου του 2018, 3,5 χρόνια αργότερα, με διαθέσιμες τις σχετικές πιστώσεις, νέος αξονικός τομογράφος ακόμη δεν υπάρχει…

Στο μεσοδιάστημα; Οι συχνές βλάβες του υπάρχοντος, μη κατάλληλου πλέον, μηχανήματος οδηγούν ασθενείς και εξεταζόμενους πολίτες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Λαμία, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους. Όσο για το κόστος των συνεχών επισκευών; Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Υγείας, μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, είχαν δαπανηθεί 285.000 ευρώ!!! Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ήδη αγοραστεί ένας επιπλέον αξονικός τομογράφος…

Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2014, υφίσταται νέος «Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Οργανισμού, μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι υφιστάμενες κλίνες του Νοσοκομείου από 340 σε 407 και αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων ιατρών ΕΣΥ και υπηρετούντων στη νοσηλευτική υπηρεσία. Άλλωστε στη βάση αυτού του Οργανισμού έχουν γίνει και οι όποιες προκηρύξεις θέσεων τα τελευταία λίγα χρόνια.

Όμως η Κυβέρνηση, όπως και σε άλλους τομείς στην περιοχή μας, έτσι και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, επιδεικνύει προχειρότητα, αδιαφορία και εγκατάλειψη.

Επειδή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα επισκεφτεί την Τετάρτη, 25 Απριλίου, την πόλη της Λαμίας,

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

 Πότε επιτέλους σκοπεύει η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες από το 2014 πιστώσεις για την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας;

Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την υλοποίηση του νέου Οργανισμού, ο οποίος και ενισχύει τη λειτουργικότητα του Νοσοκομείου;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας

Προηγούμενο άρθρο 37 συλλήψεις σε μία ημέρα στη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Κυκλική πεζοπορική διαδρομή στην Παύλιανη