Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων


Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων και Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε σήμερα την υπ’ αριθ. πρωτ. 4758/13.04.2016 Ερώτηση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 Ερώτηση

προς το Υπουργείο Οικονομικών

 Αθήνα, 13 Απριλίου 2016

 Θέμα: Σύγχυση με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, η Κυβέρνηση, ορθώς, σε αντίθεση με όσα επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο μάλιστα στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους».

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να προκαλείται σύγχυση και να εγείρονται ερωτήματα από τις συνεχείς, δημόσιες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ, από εμπόδια που θέτουν και αντιφατικές δηλώσεις που κάνουν Υπουργοί της Κυβέρνησης αλλά και από δημόσιες, διαφοροποιούμενες τοποθετήσεις διοικήσεων εταιρειών οι οποίες είναι προς ιδιωτικοποίηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α’ 94, 14.08.2015), έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με αυτό:

  • «Η Κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες μείωσης της συνολικής χρηματοδότησης μέσω μιας εναλλακτικής δημοσιονομικής πορείας ή μέσω μεγαλύτερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Για να διαφυλαχθεί η υπό εξέλιξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών σε βασικούς διαγωνισμούς υποβολής προσφορών, η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να προχωρήσει με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
  • «Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού αποβλέπει σε ετήσια έσοδα (εξαιρουμένων των τραπεζικών μετοχών) ύψους 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως τα έτη 2015, 2016 και 2017».
  • «Οι αρχές θα ολοκληρώσουν περίπου 20 επιλεγείσες δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να διευκολύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες κρατικές δράσεις που θα επιτρέπουν την επιτυχή ολοκλήρωση των διαγωνισμών υποβολής προσφορών. Ως προς αυτό, θα ολοκληρώσει όλες τις δράσεις που απαιτούνται βάσει των συμφωνηθέντων σε τριμηνιαία βάση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των θεσμών και της Κυβέρνησης. Ο κατάλογος κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και επισυνάπτεται στο παρόν Μνημόνιο ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας».

Και πράγματι επισυνάπτεται παράρτημα που καταγράφει τις συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 23.

Όμως, σε αντίθεση με αυτές τις δεσμεύσεις, στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, γίνεται αναφορά για 9 αποκρατικοποιήσεις και σε έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το 2016, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοποίησης 3.000 ακινήτων για την εξέλιξη της οποίας δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διευκρίνιση.

Είναι προφανής η συγκεχυμένη αντιμετώπιση του ζητήματος από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα είναι αυτή η Κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων να έχουν επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξή τους, καθώς τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο αυτό, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά.

Έτσι, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 (254 εκατ. ευρώ) υστέρησαν τόσο έναντι του 2014 (384 εκατ. ευρώ) όσο και έναντι των αρχικών (577 εκατ. ευρώ) αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων (268 εκατ. ευρώ) για το 2015.

Συνεπώς, με δεδομένα τις ήδη καταγεγραμμένες αποκλίσεις για το 2015 αλλά και το ότι το 3ο Μνημόνιο προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 6,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2017, τότε ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος για το 2016, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2017.

Είναι προφανές ότι ο ταμειακός προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την είσπραξη εσόδων από αποκρατικοποιήσεις έχει πλήρως ανατραπεί.

Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, η χώρα ζητά/θα ζητήσει την παράταση κατά ένα έτος της επίτευξης του στόχου των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε.

Κατόπιν αυτών,

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1ον. Πόσα και ποιά περιουσιακά υπό δημόσιο έλεγχο στοιχεία περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης για το οποίο έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση μέσω του 3ου Μνημονίου;

2ον. Ποιός είναι ο νέος ταμειακός προγραμματισμός εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2016, 2017 και 2018; Πως θα καλυφθούν οι εκτιμώμενες αποκλίσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας

Προηγούμενο άρθρο H Νίκη Μπακογιάννη στο Lamia Night & Run 2016
Επόμενο άρθρο Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννη συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε