Ειδήσεις

Λογοτεχνική συνάντηση με το Θανάση Βαλτινό


Ο Δήμος Λαμιέων, ο Πολιτιστικός, Επιστημονικός, Φιλοσοφικός Όμιλος Λαμίας 300 και το 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας σας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 19:30 στην κύρια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» σε μια λογοτεχνική συνάντηση με τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινό.

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας. Στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου η οικογένειά του μετακινήθηκε σε διάφορες πόλεις και ο Βαλτινός φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου και σε σχολή κινηματογράφου. Μετά τη μεταπολίτευση ταξίδεψε στην Αγγλία, το Δυτικό Βερολίνο (με πρόσκληση της DeutsherAkademischerAustauschdienst) και τις Η.Π.Α. (με πρόσκληση του προγράμματος InternationalWriting του πανεπιστημίου της Αϊόβα). Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1958 με τη βράβευση του διηγήματός του «Κατακαλόκαιρο» σε διαγωνισμό του περιοδικού Ταχυδρόμος.

Το 1963 δημοσίευσε στο περιοδικό Εποχές το αφήγημα «Η κάθοδος των εννιά», έργο που κυκλοφόρησε και σε γερμανική μετάφραση, ενώ το 1978 εκδόθηκε αυτοτελώς σε βιβλίο.

Ασχολήθηκε με τη θεατρική γραφή και μετάφραση –όντας και συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν -, καθώς και με το κινηματογραφικό σενάριο. Οι μεταφράσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη Τρωαδίτισσες αλλά και της Ορέστειας του Αισχύλου παρουσιάστηκαν από το Θέατρο Τέχνης στα Επιδαύρια, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Από το 1974 ως το 1975 έζησε στο Δυτικό Βερολίνο και το 1976 στις Η.Π.Α., προσκεκλημένος αντίστοιχα από την DeutscherAkademischerAustauschdienst και το InternationalWritingProgram.

Στο διάστημα των πενήντα περίπου χρόνων της συγγραφικής του σταδιοδρομίας, ο Θανάσης Βαλτινός έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικούς πεζογράφους της λεγόμενης «δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς». Μέχρι σήμερα, το έργο του συνθέτουν έντεκα μυθιστορήματα, είκοσι τέσσερα διηγήματα και ποικίλα άλλα κείμενα σε συλλογικές εκδόσεις, εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Κάποια από αυτά θεωρούνται ορόσημα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας. Ο συγγραφέας έχει βραβευθεί για τη συμβολή του στην κινηματογραφική σεναριογραφία, για μεμονωμένα του κείμενα και για το σύνολο του έργου του.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Τέλος, τον Ιούνιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας ενώ το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών. Είναι, επίσης, μέλοςτης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (AcademiaScientiarumetArtiumEuropae) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Στοιχεία για τη δεκαετία του ΄60» (1990), με το διεθνές βραβείο Καβάφη και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» (2002). Το 2003 του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 2012 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το σύνολο του έργου του.

Τη συνάντηση συντονίζει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας Νίκος Παπαγεωργίου.

Προλογίζουν οι κ.κ.:

Νίκος Σταυρογιάννης, Δήμαρχος Λαμιέων,

Παναγιώτης Ιακωβής, Ιατρός- Πρόεδρος Π.Ε.Φ.Ο. 300,

Οδυσσέας Γκοτζαμάνης, Διευθυντής 4ου ΓΕΛ.

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από βιβλία του συγγραφέα και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη ζωή και το έργο του.

Προηγούμενο άρθρο Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου στο ποδόσφαιρο
Επόμενο άρθρο 58 συλλήψεις σε μια μέρα στη Στερεά Ελλάδα