Ειδήσεις

Μήνυμα Δημάρχου Δομοκού, κ. Χαράλαμπου Λιόλιου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


Τιμώντας το νόημα των ημερών, ο Δήμαρχος Δομοκού, κ. Χαράλαμπος Λιόλιος απευθύνει το παρακάτω μήνυμα:

 Κάτω από τις πρωτόγνωρα δυσοίωνες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και με ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, η διοργάνωση των καθιερωμένων εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν ήταν δυνατή. Ωστόσο, παρά την υποχρεωτική ματαίωση των παρελάσεων και των γενικευμένων εκδηλώσεων δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία τους και τον συμβολισμό τους.

Τιμώντας το έπος του ’40, γιορτάζουμε την επέτειο του θρυλικού ΟΧΙ απέναντι στην αλαζονεία της τότε φασιστικής Ιταλίας. Γιορτή, η οποία γεννήθηκε τα χρόνια της Κατοχής από την ίδια την ανάγκη των πολιτών να δηλώσουν την αντίστασή τους στον κατακτητή και να οραματιστούν την ελευθερία τους. Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε, όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας και χάρισαν στον κόσμο την πρώτη αντιφασιστική νίκη. Μαθαίνουμε από τους αγώνες τους, τις θυσίες, αλλά και τα λάθη τους. Ξαναθυμόμαστε τί σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου χωρίς να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Μαθαίνουμε την αξία της θυσίας ως ιδανικό, αλλά και τη σημασία της ενότητας, όταν η πατρίδα κινδυνεύει και πάνω από όλα την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Οι αγωνιστές του ’40 απαιτούν από εμάς τους σύγχρονους Έλληνες να σκύψουμε για λίγο στη θυσία τους και να αντλήσουμε από αυτή οποιοδήποτε προβληματισμό και ερέθισμα είναι χρήσιμο και για τη δική μας ζωή. Να μην επαναπαυόμαστε στις λαμπρές δάφνες του παρελθόντος. Να μοιραστούμε τις ίδιες αξίες και να τις κάνουμε οδηγό για το μέλλον.

Το έπος του ’40 έχει να πει πολλά όχι μόνο στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα, αλλά και σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος, θρησκεία ή εθνοτική καταγωγή. Αναδεικνύει την ανάγκη για αναβίωση αξιών, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

Με αυτές τις σκέψεις και με συναισθήματα υπερηφάνειας για την ιστορία μας και αισιοδοξίας για το αύριο, ας τιμήσουμε και φέτος την 28η Οκτωβρίου, ευχόμενοι να είμαστε όλες κι όλοι υγιείς και να γιορτάσουμε την επόμενη εθνική γιορτή όπως της αρμόζει.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Καμένων Βούρλων
Επόμενο άρθρο Συμμετέχοντες πωλητές στη Λαϊκή Αγορά της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020