Ειδήσεις

Με λαμπρότητα τα Εγκαίνια του Ιερού Μετοχίου της Μονής Αντινίτσης προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου


Με λαμπρότητα τελέσθηκαν την Κυριακή του Παραλύτου 29 Απριλίου, τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης, ο οποίος τιμάται επ’ ονόματι του αγίου Αθανασίου του Κτίτορος της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, του εξ Υπάτης καταγομένου, ενός αγίου εκ της  χορείας των Φθιωτών αγίων.

            Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου έγινε από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου η κατάθεση των τιμίων λειψάνων και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων.

            Την Κυριακή το πρωί, στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, όπου και ανέγνωσε τις ευχές των Εγκαινίων.

            Ακολούθως ξεκίνησε η τελετή των Εγκαινίων παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών από την Λαμία και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι και παρακολουθούσαν τα τελούμενα με μεγάλη κατάνυξη.

            Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ.π. Άνθιμος Νεραντζής, κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου μας, εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα και τον Θεολογικό συμβολισμό τους.

            Μετά την ολοκλήρωση του Καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης και του Ναού τελέσθηκε η πρώτη Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

            Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός νέων αποτελούμενος από: τον  Πρωτοψάλτη της Μονής κ. Ευάγγελος Τσιρίγκα, τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας κ. Χρήστο Τσιρίγκα και τον Λαμπαδάριο του Ναού του Πολιούχου Λαμίας κ. Παύλου Λιάσκου.

            Προ της απολύσεως ο Καθηγούμενος της Μονής π. Αμβρόσιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, τον παριστάμενο Καθηγούμενο της Ιεράς  Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τους πατέρες και όλους τους πιστούς και δι’ ολίγον αναφέρθηκε στο Ιστορικό γεγονός των Εγκαινίων καθώς και στο χρονικό ανεγέρσεως του Ιερού Μετοχίου  από τον μακαριστό Καθηγούμενο της Μονής π. Αγαθόνικο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος και ανήγειρε εκ βάθρων τον Ιερό Ναό εις ανάμνησιν παλαιού Ιστορικού Ναού προς τιμήν του αγίου, που ευρισκόταν σε πιο υψηλό σημείο.

Ο π. Αμβρόσιος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας  εκ βάθους καρδίας και  εκ μέρους της αδελφότητος για την μεγάλη αυτή ευλογία της Μονής, των προσκυνητών  και ολοκλήρου της περιοχής.

            Χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Σήμερα Σεβασμιώτατε δώσατε φως, χαρά και ελπίδα εις την Ιερά Μονή μας, η οποία πολλές φορές και ποικιλοτρόπως γεύθηκε τους καρπούς της πατρικής σας αγάπης. Σας υποσχόμεθα, ότι πάντοτε και κατά το μέτρο του δυνατού θα είμεθα συνοδοιπόροι στους ελπιδοφόρους βηματισμούς σας και την ευθυνοφόρο αποστολή σας.

            Από σήμερα ο Ιερός αυτός Ναός του αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου θα είναι όντως οίκος Θεού και πύλη του Ουρανού και θα έχει ανοικτές τις πύλες του και θα περιμένει όλους εσάς τους ευλαβείς προσκυνητές για να σας αναπαύει σωματικά και πνευματικά».

            Στην αντιφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας αφού ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο, αναφερόμενος στην μοναδική αυτή τελετή χάριτος και αγιασμού χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Αγαπητέ μου άγιε Ηγούμενε π. Αμβρόσιε, άγιε Ηγούμενε της Ιεράς Μονής Αγάθωνος π. Γερμανέ, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, διαλέξαμε αυτή την Κυριακή μέσα στην  χαρμόσυνη  Αναστάσιμη περιόδο για να εγκαινιάσουμε αυτό τον Ιερό Ναό, ολοκληρώνοντας ένα έργο, δια το οποίο εκοπίασε και το οποίο έκτισε ο ρέκτης μακαριστός π. Αγαθόνικος χωρίς όμως να προλάβει να το ολοκληρώσει και είμαι βέβαιος ότι η ψυχή του σήμερα θα χαίρει και θα συμπανηγυρίζει μαζί μας από τους ουρανούς. Και μαζί μ’ αυτόν και οι ψυχές όλων των πατέρων, οι οποίοι με τους κόπους, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους αγίασαν αυτόν εδώ τον τόπο.

            Τα Εγκαίνια τα τελέσαμε σήμερα από την καρδιά μας και χαρήκαμε ιδιαιτέρως. Αυτές οι Ιερές ακολουθίες μας ανακαινίζουν. Δεν αγιάστηκε μόνο ο Ναός, αγιάστηκαν και οι ψυχές μας και εύχομαι αυτή την ευλογία να την έχετε για πάντα στην καρδιά σας.

            Εύχομαι πρώτα απ’ όλα στους πατέρες της αδελφότητος, στα δικά μας παιδιά, που επάνδρωσαν την Ιερά Μονή Αντινίτσης να έχουν αγάπη, ενότητα και να αντλούν δύναμη από την Παναγία και σε όλους σας εύχομαι παντοτινή και αδιάλειπτη την ευλογία της Παναγίας δια πρεσβειών του αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτου. Ευχηθείτε αδελφοί μου κι’ εσείς για εμάς. Μέσα σε μια εποχή αλλοπρόσαλλη και μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αθεΐας, αγωνιζόμαστε να πράξουμε το καθήκον μας. Όμως εμείς ανήκουμε στην Εκκλησία και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτή. Χριστός Ανέστη!».

            Τέλος σε όλους διενεμήθη η Ευλογία των Εγκαινίων και πλούσιο κέρασμα, εκ μέρους της αδελφότητος στον προαύλιο κατάφυτο χώρο του Ιερού Μετοχίου, καθώς και εορταστική τράπεζα στην τραπεζαρία της Μονής.

Φωτό imfh & Δημήτριος Αναγνου

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για τα προσωπικά δεδομένα στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη για την Εργατική Πρωτομαγιά